Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingistä maailman toimivin kaupunki / Helsingfors ska bli världens bäst fungerande stad

Jaa

Pormestari Jan Vapaavuori esitteli tänään ehdotuksensa Helsingin uudeksi kaupunkistrategiaksi vuosille 2017–2021. Strategian visiona on tehdä Helsingistä maailman toimivin kaupunki. "Visio puhuttelee niin jokaista kaupungin asukasta, elinkeinoelämää kuin jokaista kaupungissamme vierailevaa. Helsingin on oltava päivä päivältä parempi kaikille", Vapaavuori sanoo.

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten

Strategiaa on valmisteltu nyt aivan uudella tavalla. Aikaisempiin valtuustostrategioihin verrattuna uusi strategia on ytimekkäämpi, visiopainotteisempi ja hallinnonalojen yhteistyötä korostava. Strategiassa korostetaan toimintakulttuurin muutoksen merkitystä toimivan kaupungin rakentamisessa.

”Strategia asettaa kunnianhimoisia ja selkeitä tavoitteita sille, mitä me haluamme olla ja mihin suuntaan mennä. Meidän on tehtävä joka päivä töitä ollaksemme kansainvälisempi, palveluhenkisempi ja vetovoimaisempi kaupunki”, Vapaavuori korostaa.

Helsinki on Suomen ainoa metropoli ja se tuo mukanaan myönteisiä asioita, mutta myös haasteita. Strategia on kuitenkin hyvin ihmisläheinen.

"Helsinki on ensisijaisesti paikka ja yhteisö, ei virkakoneisto. Uskon, että isojen haasteiden ratkaisemisessa kaupunki ei pärjää - eikä sen ole mielekästäkään pärjätä - yksin, vaan tehtävämme on luoda strategisia kumppanuuksia kaikkien Helsingin kehittämisestä kiinnostuneiden tahojen kanssa”, Vapaavuori sanoo.

Kaupunkistrategia on jaettu viiteen pääkohtaan:

1.Maailman toimivin kaupunki
• Elävä ja kiehtovasti omaperäinen kaupunki
• Hallitulla rytminmuutoksella nopeampaan ja ketterämpään toimintakulttuuriin
 
2. Kestävän kasvun turvaaminen kaupungin keskeisin tehtävä
• Pidämme jokaisen nuoren mukana ja ehkäisemme syrjäytymistä
• Kansainvälinen, elävä ja kiehtova tapahtumien Helsinki

3. Uudistuvat palvelut
• Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia
• Liikkuva ja terveellinen kaupunki kaikille
• Elävät, omaleimaiset ja turvalliset kaupunginosat
• Modernia ilmastovastuuta

4. Vastuullinen taloudenpito hyvinvoivan kaupungin perusta

5. Helsinki vahvistaa ja monipuolistaa edunvalvontaansa

Strategiaesitys määrittelee Helsingin tavoitteiksi muun muassa:

• määrätietoisesti taistella segregaatiota ja syrjäytymistä vastaan
• olla Euroopan kiehtovimpia sijaintipaikkoja uutta luovalle startup-toiminnalle ja olla Suomen paras kaupunki yrityksille
• olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä
• edistää varhaiskasvatuksen maksuttomuutta asteittain
• kaksinkertaistaa englanninkielisen koulutuksen ja varhaiskasvatuksen paikkamäärä
• liikkumattomuuden vähentämisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen pilottihankkeeksi
• olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa.

Kaupungin taloudenhoidon keskeisimpänä johtotähtenä on, ettei asukaskohtaisen velkamäärän anneta kasvaa. Kokonaistuottavuutta parannetaan 0,5 prosentin vuotuisella tuottavuuskasvulla.

Strategiassa esitetään, että kaupungille laaditaan kiinteistöstrategia, joka sisältää suunnitelman sisäilmaongelmista kärsivien koulujen, päiväkotien ja leikkipuistojen rakennusten korjaamisesta tai korvaamisesta uusilla.

Merellinen strategia laaditaan kaupungin merellisten kohteiden saavutettavuuden ja saariston palvelujen parantamiseksi sekä merellisten tapahtumien edistämiseksi.

Lue koko strategiaesitys www.hel.fi/kaupunkistrategia.

Katso tiedotustilaisuus www.helsinkikanava.fi suorana lähetyksenä klo 11.30 lähtien tai myöhemmin tallenteena.

Kaupunginhallitus käsittelee esityksen maanantaina 28.8. ja 4.9. kokouksissaan. Tämän jälkeen esitys etenee valtuuston käsittelyyn keskiviikkona 13.9. ja lopulliseen päätöksentekoon valtuustossa keskiviikkona 27.9.2017.

Meddelandet på svenska finns bifogat.

Tiedustelut

pormestari Jan Vapaavuori, puh. 09 310 36000, s-posti: jan.vapaavuori@hel.fi

erityisavustaja Lotta Backlund, puh. + 358 (0) 40 5313 076, s-posti: lotta.backlund@hel.fi

_ _ _ _ _

Kuntastrategia

Uuden kuntalain mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiassa tulee ottaa huomioon kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, palvelujen järjestäminen ja tuottaminen, kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet, omistajapolitiikka, henkilöstöpolitiikka, kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen liittyen.

Kuntastrategiassa valtuuston tulee myös määritellä, miten strategian toteutumista arvioidaan ja seurataan. Helsingissä kuntastrategiasta käytetään hallintosäännössä nimeä kaupunkistrategia.

Sirpa Jyrkänne
Viestintäpäällikkö
Talous- ja elinkeinoviestintä
Helsingin kaupunginkanslia
puh. 040 334 7054
sirpa.jyrkanne@hel.fi

Sirpa Jyrkänne
Kommunikationschef
Ekonomi- och näringslivskommunikation
Helsingfors stadskansli
tfn 040 334 7054
sirpa.jyrkanne@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Täydennys: lisätietoja Helsingin budjettisovusta29.10.2017 16:32Tiedote

HELSINGIN BUDJETISTA YHTEISYMMÄRRYS KAUPUNGINHALLITUSRYHMIEN VÄLILLÄ Kaupunginhallituksessa edustettuina olevat valtuustoryhmät ovat päässeet sopuun vuoden 2018 budjetista. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta huomisessa kokouksessaan ja kaupunginvaltuusto 15.11. ja 29.11. kokouksissaan. Lisätiedot: Risto Rautava, Kokoomus 040 504 5851 Otso Kivekäs, Vihreät 044 333 6338 Eveliina Heinäluoma, SDP 040 592 1807 Anna Vuorjoki, Vasemmistoliitto 050 337 0689 Pekka Tiusanen, Perussuomalaiset 040 045 7022 Björn Månsson, RKP 040 545 0470

Kuva kolmesta ystävästä voitti 100 kuvaa ystävyydestä -kuvakilpailun26.10.2017 19:14Tiedote

Voittajakuva kolmesta naisesta on aito ja spontaani nykyajan selfie, jossa on hyvä tunnelma, kuvakilpailun raati perustelee. Ystävyyden voima on yhdessä tekemistä ja yhdessäoloa. Kuvassa on rikottu myös kliseinen kaksi-ystävää -asetelma.  Kuvan sommittelua kruunaavat naisten huiveissa ja hiuksissa toistuvat värit sekä kesäisen luonnon vastaväri. - Kuva on otettu Maailman pakolaispäivänä 20.6.2017 Bokvillanissa, jossa olimme yhteisellä työkeikalla tarjoilemassa syyrialaisia herkkuja. Hyvät ystäväni Yasmin ja Reemin ovat kotoisin Syyrian Alepposta, kertoo kuvan kilpailuun ilmoittanut Päivi Ceesay. Kunniamaininnat jaettiin kuville pienestä syyrialaispojasta ja suomalaismiehestä sekä ystävysten teehetkestä. Kuvakilpailu toi esille Suomessa syntyneiden ja tänne muuttaneiden ystävyyttä ja sitä, mitä uudet ystävät merkitsevät. 100 kuvaa ystävyydestä -kuvakilpailuun pystyi osallistumaan sosiaalisessa mediassa 20.5.-8.10.2017 häshtägeillä #100kuvaaystävyydestä ja #100friendsfinland. Voittaja ju

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme