Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki-avun toimintaan muutoksia heinäkuusta alkaen

Jaa

Maaliskuun lopussa käynnistetty Helsinki-apu tarjoaa ikääntyneille kaupunkilaisille asiointiapua kauppaan ja apteekkiin vielä kesäkuun ajan. Keskustelutukea ja ohjausta muihin palveluihin saa Helsinki-avun puhelimesta elokuun loppuun asti. Palvelun tarve on viime viikkoina vähentynyt selvästi, kun ikääntyneiden liikkumista ja asiointia rajoittavia valtioneuvoston suosituksia toukokuussa lievennettiin.

Helsinki-apu, kuva: Paula Virta
Helsinki-apu, kuva: Paula Virta

Helsinki-apu on Helsingin kaupungin ja seurakuntien yhdessä toteuttama palvelu, joka on tarjonnut yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille koronatilanteessa keskustelutukea sekä asiointiapua kauppaan ja apteekkiin. Reilun kahden kuukauden aikana Helsinki-avun palveluun on kertynyt kaikkiaan yli 57 000 soitettua tai vastattua puhelua.

Palvelu on tavoittanut yhteensä noin 27 000 yli 70-vuotiasta helsinkiläistä, joista yli 80-vuotiaiden, soiton saaneiden osuus on 15 500. Huhtikuun kiivaimpaan korona-aikaan Helsinki-avussa vastattiin yli 500 puheluun päivässä, kun taas kesäkuussa sisään tulevia puheluita on kertynyt enää muutamia kymmeniä päivän aikana. Soittokierrosta laajennettiin toukokuun alussa yli 80-vuotiaista kaikkiin yli 75-vuotiaisiin, joiden numero oli saatavilla. Heistä asiointiapua tai keskustelutukea on ilmoittanut tarvitsevansa vain 3 %.

Kaupunki on avautunut ja kesä tullut. Myös ikäihmiset liikkuvat ja asioivat kotinsa ulkopuolella ymmärrettävästi yhä enemmän, pitkän odotuksen jälkeen. Koronatilanne ei ole kuitenkaan ohi, ja ikäihmiset ovat yhä riskiryhmää. Vaikka asiointiapu kauppaan ja apteekkiin päättyy kesäkuussa, Helsinki-avun puhelinpalvelu turvaa koko kesän yli sen, ettei kukaan jää vaille tarvitsemaansa apua. Olemme myös valmiita laajentamaan palvelua uudelleen, jos koronaepidemia sitä vaatii”, Helsinki-avun projektipäällikkö Tomi Lempiäinen toteaa.

Helsinki-avun puhelin 09 310 10020 on avoinna elokuun loppuun asti arkisin kello 9–16. Palvelun supistuttua heinäkuusta alkaen asiakkaat ohjataan normaalisti jatkuviin kaupungin ja seurakunnan ikäihmisten muihin palveluihin, kuten Seniori-infoon, sekä kaupallisten toimijoiden asiointipalveluiden piiriin. Lisäksi kaikkiin tiedossa oleviin Helsinki-avun palveluita tarvitseviin ja aktiivisesti käyttäviin ikäihmisiin ollaan kesän aikana yhteydessä, kerrotaan muutoksista ja ohjataan muihin palveluihin.

Helsinki-apu ohjaa kesälläkin olemassa olevan avun piiriin.  Näin myös Helsingin seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kaupunkilaisten apuna ja tukena. Muutokset ovat olleet nopeita, mutta vastaamme avuntarpeeseen sitoutuneesti kriisin eri vaiheissa. Henkistä ja hengellistä keskustelutukea on myös tarjolla kesän ajan, kun helsinkiläisten seurakuntien puhelinpäivystys toimii joka päivä kello 9–21. Tukena on myös valtakunnallinen Kirkon keskusteluapu”, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo. 

Seniori-info palvelee entiseen tapaan 

Helsingin kaupungin Seniori-info palvelee entiseen tapaan kaikkia yli 65-vuotiaita helsinkiläisiä ja heidän läheisiään. Seniori-infosta saa tietoa ja ohjausta Helsingin kaupungin, järjestöjen ja yritysten ikääntyneille tarjoamista palveluista.

Seniori-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia huolestuttaa tai tarvitsee apua arkeen, asiointiin tai liikkumiseen”, sosiaali- ja terveystoimiala neuvontapäällikkö Minna Nummi kertoo.

Seniori-infon kautta voi myös tehdä huoli-ilmoituksen yli 65-vuotiaasta helsinkiläisestä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse soittamalla numeroon 09 3104 4556 tai täyttämällä sähköinen huoli-ilmoitus osoitteessa hel.fi/seniorit. Seniori-info palvelee 22.6. alkaen arkisin kello 9–15. 

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätiedot 

Helsingin kaupunki:

Projektipäällikkö, Helsinki-apu, kulttuuri ja vapaa-aika
Tomi Lempiäinen, p. +358 40 504 6294, tomi.lempiainen@hel.fi

Neuvontapäällikkö, Seniori-info, sosiaali- ja terveystoimiala
Minna Nummi, p +358 40 504 9230, minna.nummi@hel.fi

Yksikön päällikkö, viestintä, kulttuuri ja vapaa-aika
Jussi Kaisjoki, p. +358 40 519 6632, jussi.kaisjoki@hel.fi

Helsingin seurakunnat:

Helsingin seurakuntayhtymän johtaja
Juha Rintamäki, +358 50 593 1944, juha.rintamaki@evl.fi

Avainsanat

Kuvat

Helsinki-apu, kuva: Paula Virta
Helsinki-apu, kuva: Paula Virta
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kallion kirjaston pyörälähetti toimittaa kuntoiluvälineitä kotiovelle 8.7. alkaen6.7.2020 11:30:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjasto toteuttaa kesäkampanjan, jossa pyörälähetti toimittaa kirjastosta lainattuja kuntoiluvälineitä kotiin riskiryhmiin kuuluville. Lainattavana on askelmittareita käsipainoja, nilkkapainoja, kävelysauvoja, punnerruskahvoja, pilatespalloja, tasapainotyynyjä, vastuskuminauhoja ja venyttelynauhoja. Pyörälähetti-palvelu on tarjolla 8.7.–28.8. välisen ajan.

A bike messenger from Kallio Library will be making exercise equipment home deliveries starting from 8 July6.7.2020 11:28:00 EESTPress release

Helsinki City Library is implementing a summer campaign, in which a bike messenger will be delivering exercise equipment borrowed from the library home to people at highest risk from coronavirus. Customers may borrow pedometers, dumbbells, ankle weights, walking poles, press-up handles, pilates balls, balance pads, and exercise and resistance bands. The bike messenger service is available 8 July–28 August.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme