Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailuun satoja ehdotuksia eri puolilta maailmaa

Jaa

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun ilmoittautumisvaihe päättyi 30. syyskuuta. Kilpailu innoitti mukaan 252 tiimiä 35 eri maasta eri puolilta maailmaa. Kilpailuun osallistuvat tiimit esittivät oman ehdotuksensa siitä, miten Helsinki pääsee mahdollisimman kestävällä tavalla eroon kivihiilen käytöstä lämmöntuotannossa vuoteen 2029 mennessä.

Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.
Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.

Kilpailuun tuli odotettua suurempi määrä ehdotuksia. Ehdotuksia saatiin eri puolilta maailmaa, yhteensä 35 eri maasta – eniten Suomesta, Itävallasta, Ruotsista, Yhdysvalloista, Saksasta, Iso-Britanniasta ja Kanadasta. Ehdotuksen jättäneissä tiimeissä korostuu voimakkaasti poikkitieteellinen osaaminen sekä kansainvälisyys – kilpailu innoitti innovaattorit eri puolilta maailmaa yhdistämään osaamisensa.

Kilpailuun jätettyjen ehdotusten joukossa on runsaasti täysin uudenlaisia ideoita ja konsepteja. Mukana on muun muassa ratkaisuja, joissa nykyistä, jo käytössä olevaa tekniikkaa yhdistetään tai käytetään uudella tavalla sekä ehdotuksia, joihin sisältyy teknisiä tai ei-teknisiä innovaatioita.

”Olen äärimmäisen iloinen, että lanseeraamani Helsinki Energy Challenge saavutti näin suuren mielenkiinnon niin täällä meillä Suomessa kuin myös eri puolilla maailmaa. Kilpailun ensimmäisen vaiheen aikana käydyissä keskusteluissa kävi ilmi kuinka poikkeuksellisen hankkeen olemme käynnistäneet ja mitä kaikkea hyvää se on tuonut mukanaan näinä muuten vaikeina aikoina. Halusimme kilpailun avulla paitsi hakea vastauksia omaan energiantuottamisen haasteeseemme, myös tarjota Helsingin alustana, jossa uudenlaisia, pitkäaikaisesti kestäviä tulevaisuuden ratkaisuja voidaan rakentaa. Tässä näytämme onnistuneen äärimmäisen hyvin, samoin kuin tavoitteessamme synnyttää keskustelua ja uudenlaista ajattelua niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ilmastonmuutos on globaali kriisi, josta selviämme vain selkeällä kunnianhimon tason nostolla. Olen iloinen siitä, että useat kollegani ympäri maailmaa ovat esittäneet halunsa seurata esimerkkiämme ja odottavat kilpailun mukanaan tuomia oppeja ja ratkaisuja”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

”Olemme erittäin positiivisesti yllättyneitä siitä, miten poikkeuksellisia tiimejä Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun avulla syntyi. Näillä tiimeillä on varmasti potentiaalia synnyttää luovia ja ratkaisevia innovaatiota myös jatkossa, myös muiden kaupunkien tarpeisiin. Kilpailun avulla on syntynyt myös täysin uudenlaista yhteistyötä suomalaisten ja kansainvälisten innovaattoreiden välille. Tämä tulee jatkossa toivottavasti poikimaan uudenlaisia kansainvälisiä mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Helsinki Energy Challenge on haastekilpailu, mutta samalla innovatiivinen julkinen hankinta. Tästä syystä emme valitettavasti voi vielä julkistaa ratkaisujen sisältöjä. Uskallan kuitenkin jo sanoa, että Helsinki Energy Challengella tulee olemaan paljon sellaisia positiivisia vaikutuksia, joita ehkä emme osanneet odottaakaan”, toteaa Helsinki Energy Challengen projektinjohtaja Laura Uuttu-Deschryvere.

Finalistit selvillä marraskuussa

Kilpailuehdotukset arvioidaan lokakuun aikana. Arviointikriteerit ovat ehdotuksen ilmastovaikutus, vaikutus luonnonvaroihin, kustannusvaikutus, toteuttamisaikataulu, toteutettavuus, toimitusvarmuus ja kapasiteetti. Arviointiprosessissa hyödynnetään apuna asiantuntijoita eri organisaatioista, jotta varmistetaan, että parhaat ratkaisut jatkavat kilpailuprosessin seuraavaan vaiheeseen.

Arvioinnin päätteeksi Helsinki Energy Challengen finaalivaiheeseen valitaan korkeintaan 15 ehdotusta. Finalistit ovat selvillä marraskuun alussa. Finaaliin valitut tiimit kutsutaan yhteiskehittämisvaiheeseen, jonka aikana ne saavat tukea ratkaisun edelleen kehittämiseen ja lisätietoa pystyäkseen räätälöimään ideansa vielä paremmin Helsingin kontekstiin sopivaksi.

Kansainvälinen tuomaristo arvioi finalistitiimien lopulliset kilpailutyöt vuoden 2021 alussa ja kilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2021. Helsingin kaupunki kantaa globaalin vastuunsa ilmastomuutoksen vastaisessa taistelussa ja on sitoutunut jakamaan kilpailun opit ja tulokset avoimesti, jotta myös muut kaupungit voivat hyödyntää niitä omassa ilmastotyössään.

Kaupungit avainroolissa – Covid 19 -pandemia ei pysäytä Helsingin ilmastotyötä

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste ja sen hillitsemisessä avainrooli on kaupungeilla. Covid-19-pandemiasta huolimatta Helsingin kaupungin ilmastotyö jatkuu vahvana. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä, siksi kestävän lämmitystavan löytämisellä on ratkaiseva vaikutus hiilineutraalisuustavoitteeseen pääsemisessä. Yli puolet Helsingin lämmitysenergiasta tuotetaan tällä hetkellä kivihiilellä, jonka käytöstä luovutaan vuoteen 2029 mennessä. Helsinki haluaa löytää kivihiilen korvaajaksi pitkäaikaisesti kestäviä ratkaisuja eikä siksi halua siirtyä laajamittaiseen biomassan käyttöön.

Helsinki haluaa toimia alustana uusille, kestäville ja innovatiivisille ratkaisuille ja avasi 27. helmikuuta 2020 kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun. Kilpailulla haetaan ratkaisuja, joiden avulla kaupunki voidaan tulevien vuosikymmenien aikana lämmittää kestävällä tavalla ilman kivihiiltä ja mahdollisimman vähällä biomassalla. Kilpailun pääpalkinto on miljoona euroa. 

Ruotsin- ja englanninkieliset tiedotteet liitteenä.


Lisätietoa:

Projektinjohtaja Laura Uuttu-Deschryvere, Helsingin kaupunki, Helsinki Energy Challenge, puh. 040 717 6415, laura.uuttu-deschryvere ( at ) hel.fi

Pormestarin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Lotta Backlund, puh. 040 531 3076, lotta.backlund ( at ) hel.fi

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun verkkosivut: https://www.energychallenge.hel.fi

#HelsinkiEnergyChallenge
#HEL2035

Kuvia Helsingin kaupungin aineistopankissa: http://aineistopankki.hel.fi/l/Ct6XmBz66S_t

Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia
Viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.
Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen – koronakoordinaatioryhmä linjasi uusista rajoituksista ja suosituksista20.11.2020 11:09:20 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen, vaikka kaikki vaiheen kriteerit alueella eivät täyty. Ryhmä linjasi uusista suosituksista ja rajoituksista epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Etupainotteisilla linjauksilla reagoidaan epidemian leviämisen uhkaan. Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan tarvittaessa.

Anitra Lucander – nainen modernin taiteen ja värisuunnittelun suunnannäyttäjänä19.11.2020 12:18:22 EETTiedote

Anitra Lucander tunnetaan monipuolisesti suuntautuneena taidemaalarina ja koloristina, jolla oli merkittävä rooli abstraktin taiteen varhaisena uranuurtajana. Naistaiteilijana Lucander oli poikkeus tuolloin vielä varsin miehisessä taidekentässä. Tämän voimakastahtoisen oman tiensä kulkijan kädenjälki näkyy kuitenkin laajasti tänäkin päivänä kaikille helsinkiläisille sekä kaupungintalon, että koko Helsingin empirekeskustan värimaailmassa. Helsingin kaupungintalon uudistuksen täyttäessä 50 vuotta onkin tärkeää nostaa Lucander arkkitehti Aarno Ruusuvuoren rinnalle merkittävänä suunnittelijana ja yhteistyökumppanina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme