Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki, Espoo ja Vantaa jatkavat yhteistä kilpailukyvyn ja innovaatiotoiminnan vauhdittamista

Jaa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit jatkavat pitkäaikaista yhteistyötään kilpailukyvyn ja innovaatiotoiminnan edistämiseksi pääkaupunkiseudulla.

Kaupungeille tärkeät yhteiset teemat, joita yhteistyöllä vahvistetaan, ovat

- älykkäät ja kestävät kaupunkiratkaisut
- hyvinvointi ja terveysteknologia
- uudet oppimisympäristöt ja osaamisen digitaaliset ratkaisut.

Pääkaupunkiseudulla on merkittävää hyvinvointiin ja terveysteknologiaan liittyvää tutkimus- ja yritystoimintaa. Laadukas koulutusjärjestelmä ja digitaalinen osaaminen puolestaan luovat vahvan pohjan koulutusteknologian kehittämiselle kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa. Kaupunkien vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen liittyvät tavoitteet taas tukevat uusien ratkaisujen kehittämistä esimerkiksi liikkumiseen, rakentamiseen ja kiinteistöjen käyttöön.

Näissä teemoissa pääkaupunkiseudun kaupungeilla on selkeitä tarpeita, tutkimus- ja oppilaitoksilla valtavasti osaamista ja yrityksillä kehittyviä ratkaisuja.

Pääkaupunkiseutu veturina kansallisessa innovaatiotyössä

Kaupunkien yhteistyön tarkoitus on vahvistaa alueen kilpailukykyä sekä toimintaa uusien innovaatioiden kehitys- ja kokeiluympäristöinä. Tavoitteena on synnyttää uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja sekä rakentaa pääkaupunkiseudusta yritysten kasvua tukeva ja kansainvälisestikin kiinnostava osaamiskeskittymä. Yhteistyöllä saatuja oppeja jaetaan muille kaupungeille ja kunnille niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Kaupungeilla on keskeinen rooli kehitys- ja kokeiluympäristöjen kehittämisessä. Kaupunkien palvelut ja asiakkaat kutsutaan laajasti mukaan innovaatiotoimintaan. Uudet ratkaisut vastaavat asiakkaiden tarpeisiin ja kestävän kaupunkikehityksen haasteisiin, hyödyntävät ja synnyttävät tutkimustietoa ja tukevat yritysten tuotekehitystä. Menestyvät yritykset synnyttävän uusia työpaikkoja.

Ekosysteemisopimus vuosille 2021–2027 sinetöi yhteistyön

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteistyön sinetöi vuosille 2021–2027 solmittu ekosysteemisopimus valtion kanssa. Ekosysteemisopimukset ovat osa hallituksen toimia, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen strategisesta kohdentamiseksi, joilla Suomesta halutaan luoda vuoteen 2030 mennessä maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristö. Sopimusten tavoitteena on vahvistaa globaalisti kilpailukykyisiä innovaatioekosysteemejä.

Yhteistyöllä vahvistetaan vetovoimaisten osaamiskeskittymien ja innovaatioympäristöjen rakentumista sekä suomalaisten toimijoiden kytkeytymistä kansainvälisiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkostoihin ja arvoketjuihin. Keskeisinä keinoina ovat yrityksille tarjottavat avoimet innovaatioalustat ja kokeiluympäristöt, yritysten ja korkeakoulujen kanssa yhdessä toteutettavat TKI-hankkeet, innovatiiviset julkiset hankinnat, tutkimustulosten hyödyntäminen, uudet liiketoimintaekosysteemit, innovaatiolähtöisen yrittäjyyden edistäminen sekä osaamisen vahvistaminen kansainvälisten osaajien avulla.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja valtion välisen sopimuksen toimeenpanoa rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, työ- ja elinkeinoministeriö, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, muut hankkeiden toteuttajat ja Uudenmaan liitto.

Lisätietoja

Helsinki: Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva
marja-leena.rinkineva@hel.fi, 050 559 9183

Espoo: Elinkeinojohtaja Tuula Antola
tuula.antola@espoo.fi, 043 824 6393

Vantaa: Elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa
kimmo.viljamaa@vantaa.fi, 040 769 6538

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote: Valtion ja kaupunkien sopimusyhteistyöllä vauhditetaan vähähiilisiä, digitaalisia ja hyvinvointia edistäviä innovaatioita

Meddelandet på svenska finns bifogat.
Please find attached the press release in English.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yläkoulut siirtyvät pääkaupunkiseudulla etäopetukseen, toisella asteella etäopetus jatkuu4.3.2021 17:39:25 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 4.3.2021, että toisen asteen etäopetusta jatketaan alueella poikkeusoloihin liittyvien sulkutoimien ajan 28.3.2021 saakka. Yhtäjaksoinen etäopetus on jatkunut 3.12.2020 lähtien. Päätöksen etäopetuksen jatkamisesta tekevät koulutuksen järjestäjät eli kunnat ja yksityiset koulutuksen järjestäjät. Koronakoordinaatioryhmä suosittaa vahvasti myös yksityisten oppilaitosten järjestävän opetuksen toisella asteella etäopetuksena 8.–28.3.2021.

Koronakriisi ravistelee kiinteistösijoitus- ja vuokramarkkinoita2.3.2021 12:50:24 EETTiedote

Vuosi 2020 alkoi ja päättyi kiinteistösijoitusmarkkinoilla vilkkaana, mutta keväällä puhjennut koronapandemia hiljensi kaupankäynnin muutamaksi kuukaudeksi lähes kokonaan. Poikkeusolojen tyhjentämät toimistot ja kauppakeskukset vaikuttivat myös toimitilavuokramarkkinoihin – uusia vuokrasopimuksia alkoi selvästi aiempia vuosia vähemmän. Toimisto- ja liiketilojen vuokrien ja käyttöasteiden näkymät ovat pääosin negatiiviset vielä koronakriisin jälkeenkin. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian ja KTI Kiinteistötieto Oy:n julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2020/2021.

Vaikuttavampia työllisyyspalveluja paikallisista lähtökohdista1.3.2021 07:35:00 EETTiedote

Suomen työllisyyspalveluissa eletään monella tapaa jännittäviä aikoja. Tänään maaliskuun 1. päivä alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa suuri osa TE-toimiston asiakkaista siirtyy kokeilukuntien työllisyyspalvelujen piiriin. Kokeilulla etsitään keinoja tehostaa työnhakijoiden pääsyä töihin, koulutukseen ja muihin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on päästä paremmin kiinni pitkäaikaistyöttömyyden syihin. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme