Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki hakee jäseneksi Carbon Neutral Cities Alliance -verkostoon

Jaa

Carbon Neutral Cities Alliance CNCA on kansainvälinen kaupunkiverkosto, jonka kaikki jäsenkaupungit tavoittelevat kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80‒100 prosentilla vuoteen 2050 mennessä tai aikaisemmin. Ehdotus Helsingin liittymisestä CNCA-verkostoon tuli suoraan verkostolta.

Verkostoon kuuluvat kaupungit suhtautuvat ilmastonmuutoksen torjuntaan vakavasti ja voivat innovaatioillaan ja esimerkillään vaikuttaa omaa osuuttaan merkittävämmällä tavalla ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 tavoitteisiin sisältyvät päästöjen vähentäminen 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä. Kaupunkistrategia ja siihen pohjautuva Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelma toimivat myös kimmokkeena Helsingin päätökselle aloittaa YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumisen raportointi paikallistasolla ensimmäisenä kaupunkina Euroopassa ja toisena maailmassa.

CNCA-verkosto perustettiin vuonna 2014 Kööpenhaminassa ja sitä oli perustamassa 17 kaupunkia, muun muassa Berliini, Lontoo, New York, Sydney, Washington ja Tukholma.Jäsenmaksu on noin 8 650 euroa vuodessa (10 000 dollaria).

Helsingin kaupunginhallitus päätti verkoston jäseneksi hakemisesta kokouksessaan 4.3.2019.

Kaupunki tilaa arvion johtamisjärjestelmän toimivuudesta

Kaupunginhallitus päätti myös, että kaupunki voi tilata akateemisen arviointitutkimuksen nykyisestä johtamisjärjestelmästä ja toimialamallista. Arviointitutkimus toteutetaan tutkimus- ja kehittämishankkeina, joiden toteuttajina ovat Tampereen yliopisto ja Helsingin yliopisto

Arviointitutkimuksen kokonaiskustannukset vuosina 2019–2021 ovat 491 500 euroa.

Helsingissä kesäkuussa 2017 voimaan astunut uusi johtamisjärjestelmä toimialamalleineen oli poikkeuksellisen suuri uudistus kaupungin organisaatiossa. Käytännössä se oli merkittävä fuusio, sillä yli 30 kaupungin virastoa lakkautettiin ja niiden toiminnot siirrettiin neljälle toimialalle. 

Uudistus oli historiallinen koko kuntasektoria ajatellen ja siksikin on tärkeää, että johtamisuudistuksen arviointi on avointa ja julkista ja että se täyttää tieteellisen arviointitutkimuksen kriteerit. Arvioinnin perusteella voidaan kaupungin toimintaa ja organisaatiota kehittää myös tulevaisuudessa.

Kaikki kaupunginhallituksen 4.3.2019 pidetyn kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteessa

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme