Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki hakee kumppaneita Itäkeskuksen Jokerikorttelin kehittämiseen

Jaa

Itäkeskuksen joukkoliikenneterminaalin alue eli Jokerikortteli on lähivuosina vilkastumassa muun muassa Raide-Jokerin ansiosta. Kaupunki hakee nyt kumppaneita alueen kehittämiseen ja suunnitteluun.

Suunnittelualue sijaitsee Itäkeskuksessa Turunlinnantien ja Itäväylän välissä ja metroaseman päällä. Jokerikorttelin alue on nykyään avoin kaupunkitila, jonka keskellä sijaitsee Itäkeskuksen metroaseman läntinen lippuhalli. Lippuhallin ympärillä on bussien tulo- ja lähtölaitureita. Noin 1,5 hehtaarin alueelle mahtuu yksi kantakaupungin kivitalokortteli.

Maksimissaan 12-kerroksinen hybridirakennus

Nykyisen rakenneverkon ja liikennesuunnitelman perusteella on arvioitu rakentamisalue mahdolliselle hybridirakennukselle, jonka alapuolelle sijoittuu joukkoliikenneterminaali. Hybridirakennuksessa olisi niin liiketiloja kuin toimitiloja ja asuinhuoneistoja. Arvio mahdollisesta uudisrakentamisen määrästä vaihtelee kokonaisratkaisusta riippuen 20 000 ja 35 000 k-m2 välillä. Uuden hybridirakennuksen enimmäiskerroslukumäärän olisi kokonaisratkaisu huomioiden arviolta 12.

Tiivistämistä ja urbaanin kaupunkirakenteen kehittämistä

Maankäytöllisen kehittämisen tavoitteena on tehokas ja toiminnoiltaan monipuolinen rakentaminen joukkoliikenneterminaalin yläpuolelle. Aikataulullisesti tavoitteena on toteuttaa uusi maankäyttö samanaikaisesti Raide-Jokerin toteuttamisen kanssa tai pian sen jälkeen.

Jokeri-korttelin kehittämisen tavoitteena ei ole ainoastaan tehokas aluekeskuksen täydentäminen, vaan myös alueen imagon parannus. Alue on nykytilassaan yleisilmeeltään nuhruiseksi kulunut, tilallisesti hahmoton ja selkeästi kaupunkikuvallisen ja toiminnallisen kehittämisen tarpeessa, kun huomioidaan uuden yleiskaavan tavoitteet, joiden mukaan keskustoja tiivistetään ja kehitetään urbaanina kaupunkirakenteena.

Kaupunki toivookin halukkailta kumppaneilta ehdotuksia 20.6.2018 klo 14 mennessä. Ehdotuksia arvioidaan muun muassa paikan imagon kehittämisen, toiminnallisen konseptin, toiminnallisen monipuolisuuden ja hakijan referenssien avulla. Lähtökohtia, suunnittelussa huomioitavia seikkoja ja reunaehtoja on esitelty lisää oheisissa tiedostoissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Ilkka Aaltonen, tonttiyksikkö, puh. (09) 310 36 441
Mikko Näveri, asemakaavoitus, puh. (09) 310 37 331
sähköpostit etunimi.sukunimi@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme