Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa käyttää kaupunkilaisdataa asukkaiden hyväksi – asukkaiden ehdoilla

Jaa

Helsingin kaupungin tavoitteena on tarjota asukkailleen mahdollisuus hallita aiempaa paremmin omia tietoja, joita kaupunki asukkaista kerää. Samalla kaupungin tavoitteena on kehittää datan avulla oikea-aikaisia ja kaupunkilaisten palvelutarpeita ennakoivia palveluita. Näitä tavoitteita mahdollistetaan vuoden 2021 aikana Helsingin OmaData -hankkeissa. Helsinki on valinnut OmaData-operaattorikseen Vastuu Group Oy:n, joka kehittää henkilökohtaiseen dataan perustuvia palveluita Helsingille yhdessä Fujitsu Finlandin, Nixu Oyj:n, Personiumin ja 1001 Lakesin kanssa.

OmaData-palvelut mahdollistavat kaupunkilaisille tavan kontrolloida ja ymmärtää paremmin heistä kerättyä tietoa.  Kuva: Jussi Hellsten
OmaData-palvelut mahdollistavat kaupunkilaisille tavan kontrolloida ja ymmärtää paremmin heistä kerättyä tietoa. Kuva: Jussi Hellsten

Helsinki haluaa olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Samalla Helsinki haluaa luoda ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin pohjautuvia, yksilöllisiä ja oikea-aikaisia digitaalisia palveluita avoimessa yhteistyössä asukkaiden kanssa. Työssä käytetään jatkossa apuna Vastuu Groupin OmaData-palvelua. Se helpottaa tiedon liikkumista teknologian, prosessien ja ihmisten välillä mahdollisimman vaivattomasti, tietoturvallisesti ja yksilön suostumukseen perustuen.

"Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Keskeinen osa tavoitetta on ollut kunnianhimoinen digitalisaatio-ohjelma. Haluamme tulevaisuudessa kohdentaa kaupungin palveluja ennakoivasti ja tämä edellyttää analytiikan ja datan laajaa hyödyntämistä. Datan käytössä keskeistä on luottamus: kaupunkilaisten tulee voida luottaa siihen, että kaupunki käyttää dataa heidän hyväkseen ja heidän luvallaan siten, että se hyödyttää sekä kaupunkia että kaupunkilaista. Tästä OmaData-työssä on pohjimmiltaan kysymys”, kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

OmaData-palvelut antavat kaupunkilaisille mahdollisuuden hallita kaupungin heistä keräämiä tietoja

OmaData-palvelut mahdollistavat kaupunkilaisille tavan kontrolloida ja ymmärtää paremmin heistä kerättyä tietoa. Helsingin tavoite on, että OmaData-periaatteiden mukaisesti kaupunkilaiset voisivat myös vaikuttaa siihen, miten hänestä kerättyä dataa hyödynnetään. Palveluiden ihmiskeskeisyys varmistetaan yhteiskunnallisia rakenteita, lainsäädäntöä ja kaupunkilaisten arkea koskevaa tietoa analysoimalla ja kehittämällä ratkaisuja asukkaiden tarpeista käsin.

Helsingillä on hallussaan kaupunkilaisista paljon erityyppistä dataa, jota kertyy muun muassa monien eri palvelujen käytöstä. Kaupunki haluaa kertoa läpinäkyvästi, mitä dataa kaupunkilaisista kerätään, mitä dataa käytetään ja mihin tarkoitukseen. Lisäksi kaupunkilainen voi halutessa vaikuttaa siihen, jaetaanko hänen dataansa kaupungin eri palveluiden välillä tai toisille organisaatioille eli esimerkiksi toisen kaupungin käyttöön. Saman periaatteen mukaisesti kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus kieltää tietojen käyttö.

"OmaData-periaatteiden toteuttaminen on keskeinen tavoite digitalisaatio-ohjelmassamme. Toteutamme OmaData-periaatteita yhteistyössä Vastuu Groupin sekä Espoon, Turun ja Oulun kaupunkien kanssa. Samalla lisäämme läpinäkyvyyttä ja kaupunkilaisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman datansa hyödyntämiseen. Helsinki toimii suunnannäyttäjänä kansainvälisesti, kun rakennamme ihmislähtöistä Internetiä", tiivistää Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

OmaData-toteutuksessa henkilötiedot hajautetaan tietomurtoriskin minimoimiseksi

Vastuu Groupin OmaData-toteutus mahdollistaa henkilötietojen sekä muun yksilöistä kertyvän tiedon hallinnan ja hajauttamisen niin, että tieto liikkuu vain tarvittaessa osapuolten välillä ilman turhia kopioita. Tiedon hajauttamisella varmistetaan, että tieto ei ole isona massana yhdessä paikassa, jolloin esimerkiksi houkutus tietomurron yrittämiseen pienenee. 

”On mahtavaa, että Helsinki on edelläkävijänä luomassa ihmiskeskeisiä ja kestävien periaatteiden mukaisia, turvallisia palveluita julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä”, kertoo Vastuu Groupin varatoimitusjohtaja ja MyData-toimintojen johtaja Mika Huhtamäki.

Palveluiden tietoturvan korkea taso varmistetaan kehittämällä järjestelmää yhdessä eri toimijoiden ja johtavien tietoturva-asiantuntijoiden kanssa. Helsingin kaupungille palvelua kehitetään yhdessä Fujitsu Finlandin, Nixu Oyj:n, 1001 Lakesin ja Personiumin kanssa. Personium MyData-palveluteknologiayksikkö on osa Fujitsua. Palveluita myös päivitetään, testataan ja auditoidaan säännöllisesti. Vastuu Group toimii GDPR-käytäntöjen sekä ISO27001-laatustandardin mukaisesti.

OmaData on periaate henkilötietojen hallinnalle. Sen mukaan ihmisillä on oltava mahdollisuus hallita, hyödyntää ja luovuttaa eteenpäin heistä kerättäviä henkilötietoja. Helsingin tavoite on hankkia itselleen OmaData-kyvykkyyksiä, jotta kaupunkilaisdatan käytön, yksilönsuojan ja tietoturvan välillä ei tarvitse tehdä kompromisseja. Helsinki liittyi kansainväliseen MyData Global -verkostoon vuoden 2021 alusta. Verkoston kautta Helsinki haluaa olla mukana vaikuttamassa OmaData-periaatteiden kehitykseen Suomessa ja EU-tasolla sekä tukea periaatteiden toteuttamista kaupunkien toiminnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Helsingin ja Vastuu Groupin yhteistyöstä:

Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama, puh. 050 572 2229, e-mail: mikko.rusama@hel.fi

Varatoimitusjohtaja ja MyData-toimintojen johtaja Mika Huhtamäki, puh. 040 061 6253, e-mail: mika.huhtamaki@vastuugroup.fi

Viestin välitti:

Helsingin kaupunginkanslian viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh 040 334 4801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

OmaData-palvelut mahdollistavat kaupunkilaisille tavan kontrolloida ja ymmärtää paremmin heistä kerättyä tietoa.  Kuva: Jussi Hellsten
OmaData-palvelut mahdollistavat kaupunkilaisille tavan kontrolloida ja ymmärtää paremmin heistä kerättyä tietoa. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Yläkoulut siirtyvät pääkaupunkiseudulla etäopetukseen, toisella asteella etäopetus jatkuu4.3.2021 17:39:25 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 4.3.2021, että toisen asteen etäopetusta jatketaan alueella poikkeusoloihin liittyvien sulkutoimien ajan 28.3.2021 saakka. Yhtäjaksoinen etäopetus on jatkunut 3.12.2020 lähtien. Päätöksen etäopetuksen jatkamisesta tekevät koulutuksen järjestäjät eli kunnat ja yksityiset koulutuksen järjestäjät. Koronakoordinaatioryhmä suosittaa vahvasti myös yksityisten oppilaitosten järjestävän opetuksen toisella asteella etäopetuksena 8.–28.3.2021.

Koronakriisi ravistelee kiinteistösijoitus- ja vuokramarkkinoita2.3.2021 12:50:24 EETTiedote

Vuosi 2020 alkoi ja päättyi kiinteistösijoitusmarkkinoilla vilkkaana, mutta keväällä puhjennut koronapandemia hiljensi kaupankäynnin muutamaksi kuukaudeksi lähes kokonaan. Poikkeusolojen tyhjentämät toimistot ja kauppakeskukset vaikuttivat myös toimitilavuokramarkkinoihin – uusia vuokrasopimuksia alkoi selvästi aiempia vuosia vähemmän. Toimisto- ja liiketilojen vuokrien ja käyttöasteiden näkymät ovat pääosin negatiiviset vielä koronakriisin jälkeenkin. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian ja KTI Kiinteistötieto Oy:n julkaisusta Toimitilamarkkinat Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla 2020/2021.

Vaikuttavampia työllisyyspalveluja paikallisista lähtökohdista1.3.2021 07:35:00 EETTiedote

Suomen työllisyyspalveluissa eletään monella tapaa jännittäviä aikoja. Tänään maaliskuun 1. päivä alkaa työllisyyden kuntakokeilu, jossa suuri osa TE-toimiston asiakkaista siirtyy kokeilukuntien työllisyyspalvelujen piiriin. Kokeilulla etsitään keinoja tehostaa työnhakijoiden pääsyä töihin, koulutukseen ja muihin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on päästä paremmin kiinni pitkäaikaistyöttömyyden syihin. TE-toimisto ilmoittaa kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille siirrosta henkilökohtaisesti, eikä siirtyminen edellytä asiakkaalta toimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme