Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa olla avoin tekoälyn hyödyntämisessä – tutustu tekoälyrekisterissä kaupungin datankäyttötapoihin

Jaa

Tekoälystä on tullut erottamaton osa arkeamme. Helsingin kaupunki haluaa parantaa palveluiden saatavuutta ja asiakaskokemusta, ja siinä tekoäly voi auttaa. Esimerkiksi kaupungin chatbot-kokeilut ovat askel siihen, että palvelut ovat saavutettavissa missä ja milloin vain. Tälläkin hetkellä kaupungilla on käynnissä lukuisia tekoälykokeiluja eri toimialoilla. Nyt valmiita ja käytössä olevia palveluita on koottu yhteen Helsingin kaupungin uuteen tekoälyrekisteriin. Se on ikkuna Helsingin käytössä oleviin tekoälyjärjestelmiin.

Helsingin tekoälyrekisterin kautta pääset tutustumaan niihin palveluihin, joissa kaupunki hyödyntää tällä hetkellä tekoälyä.
Helsingin tekoälyrekisterin kautta pääset tutustumaan niihin palveluihin, joissa kaupunki hyödyntää tällä hetkellä tekoälyä.

Helsingin tekoälyrekisterin kautta pääset tutustumaan niihin palveluihin, joissa kaupunki hyödyntää tällä hetkellä tekoälyä. Tekoälyrekisteristä löydät kaupungin tekoälyjärjestelmien kuvaukset ja voit tutkia, miten tekoälyä niissä käytetään. Tekoälyrekisterin kautta voit myös antaa palautetta, osallistua tutkimukseen ja vaikuttaa siten siihen, kuinka Helsinki jatkossa rakentaa vastavuoroista, ihmiskeskeistä tekoälyä. Suunnitelmana on tuoda tekoälyrekisteriin lisää sovelluksia vielä syksyn aikana.

”Tekoälyn käyttö yleistyy maailmalla entisestään ja sen hyödyntäminen tulee lisääntymään myös kaupungin palveluissa tulevaisuudessa, kun tekoäly tulee tutummaksi ja kaupunki oppii enemmän sen sovelluskohteista. Tekoälyn laaja-alaisen hyödyntämisen ehtona on luottamuksen säilyttäminen kaupungin toimintaa kohtaan. Tätä luottamusta kaupunki pyrkii vahvistamaan mahdollisimman suurella avoimuudella. Siksi myös tekoälyrekisteri on luotu”, kertoo Helsingin kaupungin data, tekoäly ja robotisaatio –hankekokonaisuuden projektipäällikkö Pasi Rautio.

Helsinki ja Amsterdam avaavat ensimmäisinä kaupunkeina omat tekoälysovelluksensa avoimeen rekisteriin

Helsingin tekoälyrekisteri on toteutettu yhteistyössä vastaavan rekisterin avaavan Amsterdamin kaupungin kanssa. Molemmat kaupungit ovat sitoutuneet avoimeen ja ihmisarvoa kunnioittavaan digitaaliseen kehitykseen, joten on luontevaa että myös kaupunkien tekoälysovelluksista on tarjolla konkreettista tietoa. Avoimuudella halutaan mahdollistaa myös jatkossa entistä vahvempaa yhteisöllistä osallistumista tekoälyn kehittämiseen.

”Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Digitalisaatioon liittyy vahvasti tekoälyn hyödyntäminen. Tekoälyavusteisesti voimme saada aikaan kaupunkilaisille nykyistäkin parempia palveluja, jotka ovat käytettävissä missä ja milloin vain. Olemme nyt ylpeinä Amsterdamin kaupungin kanssa etulinjassa avoimesti kertomassa, mihin tekoälyä käytämme”, toteaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kansainvälisesti Helsingin ja Amsterdamin kaupunkien tekoälyrekisterit ovat ensimmäisiä laatuaan, mutta jatkossa tekoälyrekisterien uskotaan yleistyvän muuallakin. Ne ovat tapa viestiä avoimesti kaupungin tekoälysovelluksista. Molempien rekisterien toteutuksesta vastaa suomalainen tekoälyn läpinäkyvyyden ja selitettävyyden teknologiaan ja palveluihin erikoistunut Saidot.

Kaupunki hyödyntää tekoälyä vastuullisesti

Ihmiskeskeinen tekoäly on teknologian ja tekoälyn avointa ja eettisesti kestävää hyödyntämistä. Helsingin kaupungin tavoitteena on, että tekoälyn tulee julkisissa palveluissa toimia samalla vastuullisuuden, avoimuuden ja turvallisuuden periaatteella kuin kaupungin muukin toiminta.

Kaupungeilla on asukkaistaan eri palveluissa valtavasti tietoa. Helsingissä toiminnan lähtökohtana on, että jokaisella kaupunkilaisella tulee myös olla pääsy ymmärrettävään ja ajantasaiseen tietoon siitä, kuinka algoritmit vaikuttavat hänen elämäänsä. Tämän ymmärryksen kasvattamiseksi Helsingin tekoälyrekisterikin on kehitetty.

Tekoäly vaikuttaa jo nyt kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään

Tekoälyllä tarkoitetaan järjestelmiä, jotka havainnoivat ympäristöä ja käsittelevät tietoa niille annettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ilman ohjausta. Kaupungin palveluiden tapauksessa tekoäly voi esimerkiksi suositella kirjaston asiakkaalle sopivia kirjoja, tai antaa toimintaohjeita neuvola-asiointiin. Tekoälyllä tavoitellaan myös esimerkiksi helppoa ja nopeaa tiedon löytämistä, esineiden tai ihmisten tunnistamista, osuvia suosituksia tai tehokkaampaa liikenteenohjausta. Samalla on syytä pitää mielessä, että tekoäly ei toimi tyhjiössä tai itsekseen. Konetta opettamaan ja valvomaan tarvitaan aina ihminen, joka viime kädessä myös vastaa tekoälyn toiminnasta.

Entä pitääkö tekoälyn olla ylipäätään reilu? Marraskuussa 2020 avataan Helsingin yliopiston uusi, avoin ja ilmainen verkkokurssi Ethics of AI. Kurssi täydentää Helsingin yliopiston suosittuja avoimia MOOC-verkkokursseja ja on samalla syväsukellus tekoälyn eettisiin kysymyksiin. Kurssi auttaa niin ohjelmistokehittäjiä, tekoälysovellusten käyttäjiä kuin päättäjiä ymmärtämään, miten tekoälyä voi hyödyntää eettisesti kestävällä tavalla.

Helsingin tekoälyrekisteriin pääset tutustumaan tästä: http://ai.hel.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tekoälyrekisteristä:
projektipäällikkö Pasi Rautio, data, tekoäly ja robotisaatio –hankekokonaisuus, puh. +35840 833 2528, e-mail: pasi.rautio@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. +35840 334 4801, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsingin tekoälyrekisterin kautta pääset tutustumaan niihin palveluihin, joissa kaupunki hyödyntää tällä hetkellä tekoälyä.
Helsingin tekoälyrekisterin kautta pääset tutustumaan niihin palveluihin, joissa kaupunki hyödyntää tällä hetkellä tekoälyä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseutu linjasi uusista keinoista koronaepidemian hillitsemiseksi harrastetoiminnassa27.10.2020 13:59:56 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti tänään uusista harraste- ja vapaa-ajantoimintaan liittyvistä suosituksista ja toimenpiteistä. Kaikessa harrastustoiminnassa on jo tehty ja on tehtävissä lisää muutoksia, jotka vähentävät viruksen leviämisen riskiä. Tavoitteena on, että lasten ja aikuisten harrastetoiminta voi jatkua mahdollisimman turvallisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme