Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki haluaa tarjota OmaDatan avulla asukkaille palveluja ennakoivasti – katso videolta käyttöesimerkkejä

Jaa

Helsingin kaupunki kehittää tapoja hyödyntää asukasdataa nykyistä paremmin. Tavoitteena on helpottaa helsinkiläisten arkea ja tarjota kaupunkilaisille palveluita ennakoivasti ja oikea-aikaisesti. Samalla Helsinki haluaa varmistaa, että kaupunkilaiset voivat luottaa siihen, että kaupunki käyttää tietoa vain heidän hyväkseen ja luvallaan.

Helsinki kehittää tapoja hyödyntää asukasdataa nykyistä paremmin. Samalla kaupunki haluaa varmistaa, että asukkaat voivat luottaa kaupungin käyttävän tietoa vain heidän hyväkseen ja luvalla. © Jussi Hellsten
Helsinki kehittää tapoja hyödyntää asukasdataa nykyistä paremmin. Samalla kaupunki haluaa varmistaa, että asukkaat voivat luottaa kaupungin käyttävän tietoa vain heidän hyväkseen ja luvalla. © Jussi Hellsten

Ihmisten oikeuksia omiin tietoihin kutsutaan OmaData-periaatteiksi. Helsinki noudattaa niitä kaikessa toiminnassaan. Kaupungilla on hallussaan kaupunkilaisista paljon erityyppistä dataa, jota kertyy muun muassa eri palvelujen käytöstä. Helsinki haluaa kertoa läpinäkyvästi, mitä dataa kaupunkilaisista kerätään, mitä käytetään ja mihin tarkoitukseen. Lisäksi kaupunkilainen voi halutessaan vaikuttaa siihen, jaetaanko hänen dataansa kaupungin eri palveluiden välillä tai toisille organisaatioille eli esimerkiksi toisen kaupungin käyttöön. Saman periaatteen mukaisesti kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus kieltää tietojen käyttö.

Kaupungin palvelujen ennakoiva kohdentaminen edellyttää analytiikan ja datan laajaa hyödyntämistä. Helsingin OmaData-työ onkin uraauurtavaa koko Euroopan laajuudessa ja kaupunki haluaa omalla toiminnallaan vaikuttaa kaupunkilaisdatan käyttötapoihin Suomessa ja koko EU:ssa. Palvelujen digitalisaatio on keskeinen osa myös kaupungin strategiaa, sillä Helsinki tähtää maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntäväksi kaupungiksi.

Video OmaDatan hyödyntämisestä käytännön esimerkein

Mutta mitä OmaData tarkoittaa käytännössä ja miten datan luvittaminen toimii? Helsingin kaupunki ja Tussitaikurit Oy ovat yhdessä tehneet videon, joka esittelee ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin pohjautuvia, yksilöllisiä ja oikea-aikaisia digitaalisia palveluita. Esimerkit auttavat hahmottamaan OmaData-työtä käytännössä.

Video löytyy Helsinki-kanavalta, ja sen voit katsoa tästä linkistä.

Mitä palveluita sinä haluaisit OmaDatan avulla käyttää?

Helsinki haluaa kehittää OmaData-mallia yhteistyössä asukkaiden kanssa. Siksi kutsumme kaikki mukaan ideoimaan, mihin OmaDataa voisi hyödyntää? Mitä palveluita dataa jakamalla voisi helpottaa ja mihin tietojen luvitus voisi sopia? Olitpa sitten kaupunkilainen, helsinkiläinen yrittäjä tai kolmannen sektorin työntekijä, mihin omaa dataa voisi käyttää?

Voit kertoa datankäytön ideoista meille palautekanavan kautta.

Lue lisää Helsingin palvelujen digitalisaatiosta: https://digi.hel.fi/.
Lue lisää Helsingin tekoälyavusteisista palveluista: https://ai.hel.fi/

OmaData on periaate henkilötietojen hallinnalle. Sen mukaan ihmisillä on oltava mahdollisuus hallita, hyödyntää ja luovuttaa eteenpäin heistä kerättäviä henkilötietoja. Helsingin tavoite on hankkia itselleen OmaData-kyvykkyyksiä, jotta kaupunkilaisdatan käytön, yksilönsuojan ja tietoturvan välillä ei tarvitse tehdä kompromisseja. Helsinki liittyi kansainväliseen MyData Global -verkostoon vuoden 2021 alusta. Verkoston kautta Helsinki haluaa olla mukana vaikuttamassa OmaData-periaatteiden kehitykseen Suomessa ja EU-tasolla sekä tukea periaatteiden toteuttamista kaupunkien toiminnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa kaupungin OmaData-työstä:
ICT-arkkitehti Mika Leivo, puh. 09 310 85044, e-mail: mika.leivo@hel.fi

Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Helsinki kehittää tapoja hyödyntää asukasdataa nykyistä paremmin. Samalla kaupunki haluaa varmistaa, että asukkaat voivat luottaa kaupungin käyttävän tietoa vain heidän hyväkseen ja luvalla. © Jussi Hellsten
Helsinki kehittää tapoja hyödyntää asukasdataa nykyistä paremmin. Samalla kaupunki haluaa varmistaa, että asukkaat voivat luottaa kaupungin käyttävän tietoa vain heidän hyväkseen ja luvalla. © Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä käytetään internetiä ja digitaalisia palveluja enemmän kuin koko Suomessa – riskinä eriarvoisuuden lisääntyminen16.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Palveluita ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen tarjotaan yhä enemmän sähköisesti. Viime vuonna alkanut koronaepidemia aiheutti eräänlaisen ”pakotetun digiloikan”, kun palveluita siirrettiin verkkoon ja kasvokkaisia tapaamisia jouduttiin välttämään. Parhaimmillaan digitalisaatio sujuvoittaakin arkea ja edistää yhteisöllisyyttä, mutta kaikille uusiin sähköisiin palveluihin siirtyminen ja niiden käyttäminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa tai aina mahdollistakaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä toteuttaa rajoitusten purkamisessa lapset ja nuoret ensin -periaatetta ja avaa ensin alle 20-vuotiaiden ulkoharrastustoiminnan15.4.2021 16:33:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta koronarajoitusten purkamiseen liittyen, sekä nykyisten rajoitusten purkamisesta alueellaan. Koordinaatioryhmä näkee tärkeänä, ettei avautumisvaiheessa keskitytä vain rajoitusten purkamiseen, vaan palvelujen palautumisen edellytysten turvaamiseen. Lisäksi kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevien ryhmien hyvinvoinnista tulisi huolehtia. Koronakoordinaatioryhmä pitää ensisijaisen tärkeänä, että rajoitusten purku aloitetaan lapsista ja nuorista.

MEDIAKUTSU: Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuus 15. huhtikuuta kello 16.3014.4.2021 16:55:50 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin sekä kaupunkien kannasta valtakunnalliseen koronaepidemian exit-strategiaan. Koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Tiedotustilaisuus järjestetään torstaina 15. huhtikuuta kello 16.30–17.30.

C21-kaupunginjohtajat: Kaupungit ovat Suomen kasvun kivijalka – puoliväliriihessä on vahvistettava kaupunkien edellytyksiä kestävään ja pitkäjänteiseen kasvuun12.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat edellyttävät, että hallitus tekee huhtikuun puoliväliriihen yhteydessä päätöksiä, jotka vahvistavat kuntatalouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja turvaavat kaupunkien kyvyn investoida koronakriisin jälkeiseen kasvuun. Kaupungit ovat keskeisessä asemassa niin koronakriisin hoidossa kuin siitä elpymisessä ja uuden talouskasvun luomisessa, ja niiden toimintaedellytyksiä on vahvistettava ja potentiaali tunnistettava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme