Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki järjestää kilpailun Tulli- ja pakkahuoneen myymiseksi ja kehittämiseksi

Jaa

Helsingin kaupunki käynnistää hintakilpailun Katajanokalla sijaitsevan Tulli- ja pakkahuoneen myymiseksi ja kehittämiseksi. Kilpailun tavoitteena on löytää rakennukselle korkealaatuinen ja toteuttamiskelpoinen kokonaisratkaisu, jossa rakennus kehitetään uuteen käyttöön. Kaupunkiympäristölautakunta päättää kilpailuohjelman hyväksymisestä kokouksessaan 24. tammikuuta 2023.

Tulli- ja pakkahuone. Kuva: Antti Pulkkinen
Tulli- ja pakkahuone. Kuva: Antti Pulkkinen

Kilpailulla haetaan rakennukselle uusi omistaja, jolla on edellytykset kunnostaa ja kehittää rakennusta. Kilpailu ratkaistaan tarjotun hinnan perusteella.

Rakennuksen suojeluarvot ovat lähtökohta kehittämiselle

Gustaf Nyströmin suunnittelema Tulli- ja pakkahuone valmistui vuonna 1901. Rakennus oli jo valmistuessaan rakennustaiteellisesti ansiokkaaksi arvostettu ja sillä on tärkeä asema Suomen 1800-luvun lopun arkkitehtuurikehityksen ilmentäjänä. Kaksikerroksiseen rakennukseen sijoittui alun perin sekä kylmää että lämmintä pakkahuone- eli tullivarastotilaa, tullikamari sekä liikennekonttorin työskentely- ja asiakastilat.

Tulli- ja pakkahuone on kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti arvokas rakennus, joka tullaan suojelemaan tulevassa asemakaavassa. Rakennuksen suojeluarvot ovatkin lähtökohta sen kehittämiselle sekä tulevalle käytölle.

Kilpailulla haetaan rakennuksen kehittämiseen monipuolista konseptia ja rakennukseen soveltuvia toimintoja, jotka voivat olla esimerkiksi toimisto- ja työskentelytiloja, ravintoloita, liiketiloja, kokoontumistiloja tai taiteen ja kulttuurin tiloja.  Vähintään ensimmäiseen kerrokseen tulee sijoittaa kaupunkilaisille avoimia palveluita. Saapuneiden kilpailuehdotusten joukosta valitaan arvioinnissa jatkoon hintakilpailuun ne, joiden konseptisuunnitelmat täyttävät kilpailuohjelman valintakriteerit sekä konseptille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Kriteerit täyttävien ehdotusten osalta avataan hintatarjoukset tontin ja rakennuksen osalta.

Kilpailun aikataulu

Kilpailu käynnistyy, kun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt hakuohjeen ja kilpailun järjestämisen. Kilpailun hakuaika päättyy tämänhetkisen aikataulun mukaan 28.4.2023.

Tavoitteena on, että kaupunkiympäristölautakuntaan tuodaan päätösesitys kilpailun ratkaisemisesta sekä kilpailualueen luovutuksen periaatteista loppuvuonna 2023. Päätöksen jälkeen kilpailun voittajan kanssa allekirjoitetaan esisopimus tontin luovutuksesta sekä rakennuksen kaupasta. 

Asemakaavan muutos käynnistyy osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla (nähtävilläoloaika 27.2.−17.3.2023) ja jatkuu yhteistyössä kilpailun voittajan kanssa kilpailualueen esisopimuksen tultua voimaan. Kaavan sisältö laaditaan kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Tavoitteena on, että asemakaavaehdotus voidaan tuoda kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn vuoden 2025 aikana. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katharina Mead
Erityisasiantuntija
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
Puh. 09 310 25452
katharina.mead@hel.fi

Kuvat

Tulli- ja pakkahuone. Kuva: Antti Pulkkinen
Tulli- ja pakkahuone. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Sisätiloja Tulli- ja pakkahuoneella. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme