Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki jatkaa tehostettuja lumitöitä

Jaa

Helsingin vilkkaimmat kulkuväylät on saatu raivattua poikkeuksellisen lumisen kauden jäljiltä. Tällä hetkellä lumitöiden ykköskohde ovat asuinalueiden kadut sekä jalankulku- ja pyörätiet. Urakoitsijoiden arvioiden mukaan töitä riittää vielä useiksi viikoiksi, koska pois kuljetettavaa lunta on paljon.

Kuva: Stara / Veikko Somerpuro
Kuva: Stara / Veikko Somerpuro

Huimasta lumimäärästä johtuen kaupunki on jo lähes kahden viikon ajan tehnyt poikkeusjärjestelyjä lumitöiden tehostamiseksi.

Lunta kuljetetaan aktiivisesti kaupungin kahdeksaan viralliseen lumenvastaanottopaikkaan, ja niiden lisäksi kaupungin omaan käyttöön on tähän mennessä perustettu 15 tilapäistä vastaanottopaikkaa. Vastaanottopaikat löytyvät osoitteesta hel.fi/lumenvastaanotto.

Virallisille lumenvastaanottopaikoille on tuotu tänä talvena jo 55 000 kuormaa lunta. Kun tämän päälle lasketaan tilapäiset paikat, määrä on huomattavasti suurempi. Keskimääräisen talven aikana Helsingissä kuljetetaan noin 50 000 kuormallista lunta.

Lumitöissä on käytössä edelleen koko kaupungin omistama lumenaurauskalusto kuormureineen, ja lisäksi kaikki urakoitsijat ovat hankkineet lisäkalustoa. Kaupungin ylläpitopalvelu on tehostanut myös koulujen ja päiväkotien lumitöitä ja niiden toteutumisen valvontaa.

Lumitöitä tehdään lähes vuorokauden ympäri. Ruuhkan purkamiseksi Herttoniemen lumenvastaanottopaikan aukioloja on pidennetty siten, että kaupungin urakoitsijat voivat tuoda sinne lunta myös arkiöisin. Ympärivuorokautiseen toimintaan on tarvetta vielä ainakin tämän viikon ajan. Myös Oulunkylän lumenvastaanottopaikkaa voidaan tarvittaessa ryhtyä käyttämään öisin.

Helsinkiin ei ole keskiviikon jälkeen näköpiirissä merkittäviä uusia lumisateita, joten tilanne on kohenemaan päin. Sulan ja pakkasen välillä vaihdellut lämpötila on kuitenkin lisännyt hiekoituksen tarvetta, ja töitä tarvitaan myös lumen alle jääneiden sadevesikaivojen avaamiseksi.

Kiinteistöjä kannustetaan edelleen lumitöihin

Lumityöt ovat sujuneet pääosin hyvässä yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Kaupungin ylläpitopalvelusta kuitenkin muistutetaan, että tonttien lumia ei saa tuoda eikä varastoida kadulle tilapäisestikään. Kiinteistöt voivat kuljettaa tarvittaessa tonttien lumet kaupungin virallisiin lumenvastaanottopaikkoihin.

Helsingin kantakaupungin alueella kiinteistön vastuulle kuuluvat myös jalkakäytävien auraus ja hiekoitus sekä ajoradalta jalkakäytävän viereen aurattujen lumivallien poistaminen.

Asukaspysäköintialueilla asuville alennusta pysäköintilaitoksissa

Lumen kaventamat kulkureitit aiheuttavat haasteita pysäköijille, mutta autoilijoiden toivotaan kiinnittävän huomiota etenkin siihen, etteivät pysäköidyt ajoneuvot tuki pelastusajoneuvojen reittejä.

Lumitöiden ja pysäköinnin helpottamiseksi kaupunki on perustanut väliaikaiset asukaspysäköintialueet Katajanokan maailmanpyörän pysäköintialueelle, Kamppiin Hietalahdentorille, Punavuoreen Fredrikintorille ja Etu-Töölöön Hesperian esplanadin hiekkakentälle. Tällä viikolla asukaspysäköintikäyttöön pyritään saamaan Kampintori.

Osa Helsingin kantakaupungin alueen pysäköintilaitoksista myöntää pysäköinnistä alennuksen henkilöille, jotka ovat oikeutettuja asukaspysäköintitunnukseen. Sopimuksen voi tehdä vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Lisätietoja asiasta saa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelusta.

Jos autolle ei ole talven aikana tarvetta, sen voi myös tuoda varastoon kaupungin autohotelliin Tattarisuolle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki

Tarja Myller, ylläpitoinsinööri
puh. 09 310 38538, tarja.myller@hel.fi

Pekka Isoniemi, yksikön päällikkö
puh. 09 310 38414, pekka.isoniemi@hel.fi

Kaupunkiympäristön viestintä
kymp.viestinta@hel.fi, puh. 09 310 79528

Kuvat

Kuva: Stara / Veikko Somerpuro
Kuva: Stara / Veikko Somerpuro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.8.201916.8.2019 15:14:19 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-08-16_Ylja_11_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 30.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme