Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki kärkikahinoissa yöpymisten kasvussa Euroopan kaupunkien vertailussa

Jaa

Helsingin yöpymisten kasvu oli vuonna 2017 ennätysnopeaa. Juuri julkaistussa European Cities Marketing (ECM) -verkoston kaupunkivertailussa Helsinki oli 11. yöpymisten kasvussa. Vertailu perustuu rekisteröityjen yöpymisten määrän kehitykseen ECM:n jäsenkaupungeissa.

Tyttöjä kävelyllä Suomenlinnassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Tyttöjä kävelyllä Suomenlinnassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.

Vuotuinen ECM Benchmarking Report julkaistiin nyt 14. kerran. Vertailussa oli mukana 126 kaupunkia.

Kesällä 2017 European Cities Marketing ennusti vertailussa mukana olevien kaupunkien yöpymismääriin keskimäärin 6,4 prosentin kasvua koko vuoden osalta. Toteutunut kasvu oli 7,4 prosenttia. Helsingissä yöpymisten kasvu oli viime vuonna lähes 17 prosenttia eli selkeästi nopeampaa kuin vertailussa mukana olevissa kaupungeissa keskimäärin.

”Sekä kaupunki että elinkeinoelämä ovat tehneet hyvää työtä matkailun kehittämiseksi, mikä näkyy tässäkin vertailussa Helsingin yöpymismäärien selvästi kovempana kasvuna. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kokonaismatkailijamäärissä olemme edelleen jäljessä verrokkikaupunkeja kuten Tukholmaa ja Kööpenhaminaa. Siksi matkailun kehittämiseen täytyy edelleen panostaa”, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

Lontoo oli yöpymisten määrällä mitattuna ylivoimaisesti ECM:n vertailun kärjessä. Pariisi, Berliini ja Rooma tulivat seuraavina. Yöpymisten kasvu oli Helsingissä 11. nopeinta. Naapurimaiden pääkaupungit Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja Tallinna löytyvät kaikki listalta selvästi alempaa. Kasvu kaikissa näissä kaupungeissa jäi alle viiden prosentin.

Kiinalaisten yöpymisten suhteellisessa kasvussa Helsinki oli kahdenkymmenen kärkimaan joukossa. Kiinalaisten yöpymiset lisääntyivät 32 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Tässä vertailussa Oslo kiri Helsingin edelle. Kiinalaisten yöpymisten absoluuttisessa kasvussa Helsinki sen sijaan ohitti kaikki naapurimaiden pääkaupungit.

Raportin mukaan yöpymisten vuosittainen keskimääräinen kasvu ECM:n vertailussa mukana olevissa kaupungeissa on ollut viimeisen viiden vuoden aikana selvästi nopeampaa (7,5 prosenttia) kuin vastaava kasvu EU-maissa (4,7 prosenttia). Tämä kertoo kaupunkimatkailun kasvavasta merkityksestä.

Vertailu on toteutettu European Cities Marketingiin kuuluvien jäsenkaupunkien matkailu-, kongressi- ja markkinointiväen yhteistyön ja tietojenvaihdon tuloksena. Kussakin kaupungissa toteutettavan tilastoinnin ohella yhteistyön tavoitteena on luoda ja jakaa kaupunkien parhaita käytäntöjä verkoston sisällä ja edistää matkailukaupunkien kestävää kasvua.

Lisätietoja

Erikoistutkija Pekka Mustonen, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, pekka.mustonen@hel.fi

European Cities MarketingAnna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi
(09) 310 36217

Avainsanat

Kuvat

Tyttöjä kävelyllä Suomenlinnassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Tyttöjä kävelyllä Suomenlinnassa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme