Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki mukana Itämerihaasteen valtakunnallisessa verkostoitumisessa

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki osallistuu Helsingin edustajana tänään Itämerihaasteen valtakunnalliseen verkostoitumisseminaariin Turussa.

Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander

Helsingin ja Turun kaupunkien kolmas yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma on hyväksytty vuosiksi 2019–2023 ja se jatkaa Itämerihaasteen kumppaniverkoston tukemista ja kehittämistä. Toimenpideohjelmassa huomioidaan aiempaa vahvemmin se, että ilmaston muuttuessa meren ja rannikkovesien kuormitus lisääntyy. Kaupungeilla on mahdollisuus omassa toiminnassaan sekä Itämerihaasteen kumppaniverkoston ja muun yhteistyön kautta laajasti Itämeren valuma-alueella edistää kestävän tulevaisuuden edellytyksiä.

”Hyvinvoivan Itämeren hyväksi voidaan tehdä kaupungeissa paljon konkreettisia tekoja. Helsinki pyrkii esimerkiksi vähentämään Itämeren rehevöitymistä lisäävää fosforikuormaa kompensoimalla fosforipäästöjä ja osallistumalla hankkeeseen, jossa pyritään poistamaan fosforia merestä ja jalostamaan sitä edelleen käyttökelpoiseksi lannoitteeksi”, kertoo Anni Sinnemäki.

Itämeri-toimenpideohjelma 2019–2023 toteuttaa monia Helsingin kaupunkistrategian ja merellisen strategian meren tilaan ja meriluontoon liittyviä vesiensuojelutavoitteita. Itämerihaasteen tavoitteena on puhdas, tuottava ja yhteinen Itämeri. Ohjelma tukee päämääriä saavuttaa Itämereen kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne ja suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Päämääränä on myös aktiivinen Itämeri-kansalaisuus, ympäristötietoisuuden ja aktiivisen ympäristövastuullisen toimijuuden kautta.

Helsinki ja Turku julkaisivat ensimmäisen yhteisen Itämeri-toimenpideohjelmansa ja käynnistivät Itämerihaaste-verkostoaloitteen vuonna 2007. Meri ja sen tila nähtiin tärkeäksi strategiseksi menestystekijäksi kaupungeille. Kahden Itämeri-toimenpideohjelman ja vuosikymmenen aikana on toteutettu kymmeniä konkreettisia toimia kaupunkien oman vesistökuormituksen vähentämiseksi ja toimintatapojen kehittämiseksi. Lisäksi Itämerihaasteen verkostokumppanit, joita on tällä hetkellä 270 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista, ovat tehneet satoja tekoja lähivesiensä ja koko Itämeren hyväksi.

Kaupunkien omien toimien lisäksi uusia toimijoita haastetaan edelleen mukaan yhteistyöhön ja nykyisiä Itämerihaasteen verkostokumppaneita kannustetaan uudistamaan omat toimenpideohjelmansa ja sitoutumaan uusiin toimiin Itämeren hyväksi.

Itämeri-toimenpideohjelmassa hyödynnetään myös synergioita ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden sitoumusten sekä vesiensuojelun tavoitteiden välillä. Ohjelma toteuttaa osaltaan myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita sekä Itämeren suojelukomission toimintaohjelman, EU:n Itämeri-strategian ja Suomen Itämeren alueen strategian tavoitteita.


Lisätietoja:

Anni Sinnemäki, kaupunkiympäristön apulaispormestari, puh. 050 511 3166

Julianna Kentala, apulaispormestarin erityisavustaja, puh. 040 519 5700

Anne Hämäläinen
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia, talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailun pilotit käynnistymässä18.3.2019 13:46:46 EETTiedote

Lokakuussa 2018 julkistetussa Tukkutorin ja Teurastamon innovaatiokilpailussa haettiin palvelujen ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja ratkaisuja. Kilpailuehdotuksia kertyi noin 60, joista pilotoitavaksi valikoitui seitsemän parhaaksi arvioitua. Lisäksi ideasarjassa palkittiin neljä ehdotusta. Pilottitoteutukset ovat parhaillaan käynnistymässä ja jatkuvat toukokuun loppuun asti.

Apulaispormestari Vesikansa puhui New Yorkissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä15.3.2019 11:44:04 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa puhui torstaina 14. maaliskuuta New Yorkissa järjestetyssä Helvi Sipilä -seminaarissa Helsingin maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille. Vesikansa korosti puheenvuorossaan erityisesti nuorten itsensä osallisuutta maksuttoman ehkäisyn aloittamisessa ja myös sen toteutuksessa. Vesikansa nosti puheenvuorossaan esiin poliittisten nuorisojärjestöjen roolin ensin kuntalaisaloitteen tekemisessä maksuttomasta ehkäisystä nuorille ja myöhemmin niiden tärkeän roolin valtuustoaloitteen käsittelyssä. -On innostavaa päästä kertomaan Helsingin kokemuksista. Puheenvuoron jälkeen yleisöstä löytyi ihmisiä, joita kiinnosti nostaa mallia esiin myös heidän omissa yhteisöissään, Sanna Vesikansa kertoo. Helvi Sipilä -seminaari on perinteikäs suomalaisten naisjärjestöjen järjestämä oheistapahtuma YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istunnon aikana. Vajaan viikon kestävän matkan aikana Vesikansa on myös tavannut New Yorkin apul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme