Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki mukana Itämerihaasteen valtakunnallisessa verkostoitumisessa

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki osallistuu Helsingin edustajana tänään Itämerihaasteen valtakunnalliseen verkostoitumisseminaariin Turussa.

Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander

Helsingin ja Turun kaupunkien kolmas yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma on hyväksytty vuosiksi 2019–2023 ja se jatkaa Itämerihaasteen kumppaniverkoston tukemista ja kehittämistä. Toimenpideohjelmassa huomioidaan aiempaa vahvemmin se, että ilmaston muuttuessa meren ja rannikkovesien kuormitus lisääntyy. Kaupungeilla on mahdollisuus omassa toiminnassaan sekä Itämerihaasteen kumppaniverkoston ja muun yhteistyön kautta laajasti Itämeren valuma-alueella edistää kestävän tulevaisuuden edellytyksiä.

”Hyvinvoivan Itämeren hyväksi voidaan tehdä kaupungeissa paljon konkreettisia tekoja. Helsinki pyrkii esimerkiksi vähentämään Itämeren rehevöitymistä lisäävää fosforikuormaa kompensoimalla fosforipäästöjä ja osallistumalla hankkeeseen, jossa pyritään poistamaan fosforia merestä ja jalostamaan sitä edelleen käyttökelpoiseksi lannoitteeksi”, kertoo Anni Sinnemäki.

Itämeri-toimenpideohjelma 2019–2023 toteuttaa monia Helsingin kaupunkistrategian ja merellisen strategian meren tilaan ja meriluontoon liittyviä vesiensuojelutavoitteita. Itämerihaasteen tavoitteena on puhdas, tuottava ja yhteinen Itämeri. Ohjelma tukee päämääriä saavuttaa Itämereen kirkkaat rannikkovedet, hyvinvoiva meriluonto, puhdas ja turvallinen vesiliikenne ja suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Päämääränä on myös aktiivinen Itämeri-kansalaisuus, ympäristötietoisuuden ja aktiivisen ympäristövastuullisen toimijuuden kautta.

Helsinki ja Turku julkaisivat ensimmäisen yhteisen Itämeri-toimenpideohjelmansa ja käynnistivät Itämerihaaste-verkostoaloitteen vuonna 2007. Meri ja sen tila nähtiin tärkeäksi strategiseksi menestystekijäksi kaupungeille. Kahden Itämeri-toimenpideohjelman ja vuosikymmenen aikana on toteutettu kymmeniä konkreettisia toimia kaupunkien oman vesistökuormituksen vähentämiseksi ja toimintatapojen kehittämiseksi. Lisäksi Itämerihaasteen verkostokumppanit, joita on tällä hetkellä 270 organisaatiota Suomesta ja muista Itämeren maista, ovat tehneet satoja tekoja lähivesiensä ja koko Itämeren hyväksi.

Kaupunkien omien toimien lisäksi uusia toimijoita haastetaan edelleen mukaan yhteistyöhön ja nykyisiä Itämerihaasteen verkostokumppaneita kannustetaan uudistamaan omat toimenpideohjelmansa ja sitoutumaan uusiin toimiin Itämeren hyväksi.

Itämeri-toimenpideohjelmassa hyödynnetään myös synergioita ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden sitoumusten sekä vesiensuojelun tavoitteiden välillä. Ohjelma toteuttaa osaltaan myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteita sekä Itämeren suojelukomission toimintaohjelman, EU:n Itämeri-strategian ja Suomen Itämeren alueen strategian tavoitteita.


Lisätietoja:

Anni Sinnemäki, kaupunkiympäristön apulaispormestari, puh. 050 511 3166

Julianna Kentala, apulaispormestarin erityisavustaja, puh. 040 519 5700

Anne Hämäläinen
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia, talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Kuva: Helsingin kaupunki / Aiko Lohtander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme