Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on käynnistänyt hiilineutraalin lämmityksen tiekartan valmistelun

Jaa

Hiilineutraalin lämmityksen tiekartta ammentaa ja tuo käytäntöön Helsinki Energy Challenge -haastekilpailussa saatuja ehdotuksia ja oppeja.

Energiasektori on isossa murroksessa ja samalla päästöjä vähentävillä toimilla on kiire. Fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi Helsingin lämmitystapoja on välttämätöntä muuttaa voimakkaasti. Hiilineutraalin lämmityksen tiekartan valmistelulla Helsingin kaupunki haluaa varmistaa, että kaupunkiin rakentuu toimiva, hiilineutraali lämmityskokonaisuus, joka mahdollistaa eri toimijoiden osallistumisen ja innovoinnin. Tiekartan valmistelulla pyritään myös tiivistämään kaupunkiorganisaation, kaupungin omistaman energiayhtiö Helenin ja energia-alan asiantuntijoiden yhteistyötä tavoitteiden saavuttamiseksi. Helsingin hiilidioksidipäästöistä 58 prosenttia aiheutuu lämmityksestä.

Tiekartan rakentaminen on erityisen tärkeää kokonaiskuvan ja investointikokonaisuuden hahmottamiseksi, jotta kaupunki pystyy jatkossa tekemään tarvittavat linjaukset ja päätökset päästöjen vähentämisen sekä talouden kannalta tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun tuloksena kaupunki sai runsaasti ratkaisuehdotuksia lämmityksen päästöjen vähentämiseksi. Ehdotuksia haastekilpailuun saapui yli 250 tiimiltä ympäri maailmaa. Tiekartalla viitoitetaan sitä, millaisten elementtien, osaratkaisujen ja toimenpiteiden pohjalle Helsingin kestävä lämmityskokonaisuus rakentuu. Energiantuotanto muuttuu kaupunkiympäristössä nykyistä hajautetummaksi, jolloin kaupungin rooli kokonaisuuden mahdollistamisessa ja muutoksen hallinnassa korostuu.

”Lämmityksen tiekartta konkretisoi kaupungin aiempaa aktiivisempaa otetta energiapolitiikkaan. Sen avulla pyrimme hahmottamaan pitkän aikavälin kestävämpää lämmitysjärjestelmää mahdollisimman relevanttia ja uusinta tutkittua tietoa hyödyntäen. Tiekartta viitoittaa kaupungin energiapolitiikan suuntaa ja tiivistää yhteistyötä keskeisten toimijoiden kanssa. Energiakäänteessä onnistumalla Helsinki voi toimia kansainvälisenä esimerkkinä ja edelläkävijänä, mikä parantaa myös kaupungin vetovoimaa ja koko Suomen kilpailukykyä”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Tiekarttatyö on aloitettu pyöreän pöydän keskusteluilla, joihin ovat osallistuneet energia-alan parhaat asiantuntijat sekä kaupungin ja Helenin johtoa. Tiekartan valmistelu konkreettiseksi kaupungin energiapolitiikkaa ohjaavaksi asiakirjaksi käynnistyy syksyllä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Åvall
pormestarin erityisavustaja
puh. 050 361 7511
laura.avall@hel.fi

Kaisa-Reeta Koskinen
yksikön päällikkö
ilmastoyksikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 704 5057
kaisa-reeta.koskinen@hel.fi

Karoliina Auvinen
erityisasiantuntija
kaupunginkanslia
strategiaosasto
puh. 050 330 5418
karoliina.auvinen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme