Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on mukana turvallisuusyhteistyössä EU-kaupunkien kanssa

Jaa

Helsingin kaupunki tukee on allekirjoittanut julkilausuman, jossa eurooppalaiset kaupungit ilmaisevat halunsa toimia yhteistyössä kaupunkien turvallisuuden edistämiseksi. Julkilausuma on laadittu Nizzan pormestarin Christian Estrosin aloitteesta.

Kaupungit, jotka allekirjoittavat julkilausuman (Convenant of Mayors on the protection of public spaces), sitoutuvat aktiiviseen tietojen vaihtoon turvallisuustyön parhaista käytännöistä ja kokemuksista. Kaupungit myös valmistelevat yhteisen toimintasuunnitelman, jolla pyritään estämään radikalisaatiota ja sen myötä syntyvää terrorismin uhkaa.

Brysselissä parastaikaa koolla olevassa Euroopan Unionin pormestareiden konferenssissa on teemana kaupunkien julkisten tilojen säilyttäminen avoimina mutta samalla turvallisina. Konferenssin otsikkona on ”Building Urban Defences Against Terrorism: Lessons Learned From Recent Attacks” ja sen järjestää Euroopan komissio yhteistyössä Alueiden komitean kanssa.

”Turvallisuuden säilyttämiseen liittyvissä kysymyksissä on tärkeää olla tiiviissä vuorovaikutuksessa muiden maiden kaupunkien kanssa. Uskon, että kaupungit voivat oppia toisiltaan siinä, kuinka pidämme julkiset tilat, kuten koulut, kirjastot ja tapahtumat turvallisina.” toteaa apulaispormestari Pia Pakarinen, joka osallistuu konferenssiin Helsingin kaupungin edustajana.

Keskustelua julkisten tilojen turvallisuudesta käydään Helsingissä laajalla rintamalla. Tärkeä elementti on muun muassa erittäin tiivis yhteistyö poliisin kanssa. Yhtenä esimerkkinä tiiviistä yhteistyöstä on kaupungin palveluksessa työskentelevä erityinen poliisilaitoksen asettama poliisiikoordinaattori, joka huolehtii osaltaan kaupungin ja poliisin yhteistyön kehittämisestä sekä päivittäisestä yhteydenpidosta poliisin kanssa.

Design-lähtöinen turvallisuustyö yleisten alueiden ja tapahtumien suunnittelussa on tärkeä lähtökohta ratkaisuissa, joilla pyritään varmistamaan turvallisuus ja viihtyisyys sekä varmistamaan, että toimenpiteillä ei haitata aluiden toimintoja tai käyttöä. Toimivan kaupungin näkökulmasta erilaisten turvallisuusratkaisujen pitää sopia kaupunkikuvaan ja samalla varmistaa kaupunkitilan käytettävyys, lisätä turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta. Helsingissä turvallisuusasiat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa.

Toiminnallisia valmiuksia erilaisia uhkatilanteita varten kehitetään kouluttamalla muun muassa oppilaitosten ja muiden toimipisteiden henkilöitä ja laadittuja toimintamalleja harjoitellaan säännöllisesti. Kaupungin oman koulutus- ja harjoitustoiminnan lisäksi kaupunki harjoittelee aktiivisesti eri toimijoiden kanssa kehittääkseen valmiuksiaan toimia erilaisissa häiriötilanteissa.

Helsingillä on turvallisuusaiheissa koordinoivaa yhteistyötä myös pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa.  

”Turvallisuuskysymysten pohdinta on olennaisen tärkeää myös kansainvälisesti. Helsingillä on hyvä yhteistyö pohjoismaisten pääkaupunkien valmiustoimintaan ja vastaavanlaista vuorovaikutteista yhteistyötä ja parhaiden käytäntöjen jakamista kannattaa laajentaa muuallekin Eurooppaan”, toteaa Helsingin kaupungin valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi.​

----

Paula Katajamäki
Tiedottaja
0505933426

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Anssi Vuosalmi, valmiuspäällikkö, 09 31025709
Pirre Seppänen, apulaispormestari Pia Pakarisen poliittinen erityisavustaja, 040 7050123

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme