Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki on Pekingin designviikon teemakaupunki vuonna 2020

Jaa

Helsinki on valittu ensi vuoden Pekingin designviikon teemakaupungiksi. Pekingiin on tulossa kolmen viikon ajaksi monipuolista ohjelmaa, joka esittelee Helsinkiä muotoilukaupunkina ja muotoiluosaamisen edelläkävijänä.

Helsinki on ensi vuonna Pekingin designviikon teemakaupunki. Kuvassa osallistujia vuoden 2019 designviikolta. Kuva: Helsinki Design Week
Helsinki on ensi vuonna Pekingin designviikon teemakaupunki. Kuvassa osallistujia vuoden 2019 designviikolta. Kuva: Helsinki Design Week

22.9.7.10.2020 järjestettävä Beijing Design Week 2020 on Aasian isoin ja merkittävin muotoilufestivaali. Festivaalilla on vuosittain yli viisi miljoona kävijää. Teemakaupunki (Guest City) -statuksen on Helsinkiä ennen saanut yhdeksän kaupunkia, viimeisenä tänä vuonna Mexico City.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen oli vastaanottamassa Helsingin teemakaupunkiarvon tämän vuoden designviikon päätöstilaisuudessa Pekingissä.

”Muotoilu on Helsingille kansainvälisesti merkittävä erottautumistekijä ja meidät tunnetaan tuotteiden ja palveluiden muotoilusta, jotka tukevat kaupunkilaisten hyvää elämää”, kuvailee Pakarinen.

“Peking on Helsingin ainoa virallinen ystävyyskaupunki ja suhteemme on tiivis. Designviikolle osallistuminen on sekä mahdollisuus tuoda esille osaamistamme että vahvistaa Helsingin kumppanuuksia ja näkyvyyttä Kiinassa.” 

Tarkoitus on esitellä Helsingin muotoiluosaamista perinteisten näyttelyiden sijaan uudenlaisella konseptilla.

”Pekingiin rakentuu yhdessä Helsingin kaupungin, muotoilutoimijoiden, oppilaitosten, yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa uudenlainen, vuorovaikutteinen tapahtumakokonaisuus”, kertoo markkinointipäällikkö Sanna Forsström, joka vastaa kokonaisuudesta Helsingin kaupungilla.

Ohjelman suunnittelusta vastaa Luovi Productions Oy, jonka tunnetuin tapahtuma on Helsinki Design Week.

”Staattisten näyttelyiden sijaan on tarkoitus luoda alustoja keskusteluille, työpajoille ja uutta esitteleville laboratorioille. Niiden välityksellä tuodaan esille Helsingin vahvuuksia muotoilukaupunkina”, painottaa Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman.

Osa ohjelmasta ja keskusteluista toteutetaan digitaalisissa tiloissa. Lisäksi Pekingiin on suunnitteilla eri puolille kaupunkia levittyviä satelliittitapahtumia. Tavoitteena on rakentaa tapahtumakonsepti, jota voidaan esitellä myös muilla Kiinan designviikoilla tulevina vuosina.

Ohjelma syntyy yhteistyöllä – haku auki kumppaneille 

Helsinki on tuonut muotoiluosaamista vahvasti osaksi kaupungin kehittämistä jo usean vuoden ajan. Samalla Helsinki on profiloitunut kansainvälisesti edelläkävijäksi muotoilun hyödyntämisessä ja sen merkityksen laajentamisessa.

Pekingin designviikolla Helsinki haluaa kertoa muotoilutarinaansa kolmen pääteeman kautta. Hyvinvoinnin, kaupunkikehityksen ja opetusalan innovaatioiden kautta esitellään, kuinka muotoilulla tehdään helsinkiläisille parempaa arkea.

Kattavana teemana on maailman toimivimman kaupungin tekeminen toimivien verkostojen avulla. Myös festivaaliohjelma rakentuu yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Kaupunki avaakin tällä viikolla kumppanihaun, jolla etsitään ohjelmaideoita ja osallistujia designviikolle.

”Haemme nyt mukaan yhteistyökumppaneita, joilla on halua olla rakentamassa uudenlaista ohjelmakonseptia ja samalla kasvattaa kansainvälistä tunnettuuttaan”, kertoo Korkman.

”Emme tavoittele vain muotoilualan yrityksiä, vaan laajemmin opetusalan innovaatioihin, hyvinvointiin ja kaupunkikehitykseen linkittyviä kumppaneita. Osallistumisen kautta haluamme synnyttää uusia yhteistyön aihioita esimerkiksi korkeakoulujen ja oppilaitosten, kaupungin toimijoiden ja start-upien välillä”, painottaa Forsström.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Kari Korkman
Helsinki Design Week
040 548 3767
kari.korkman@helsinkidesignweek.com

markkinointipäällikkö Sanna Forsström
Helsingin kaupunki
040 531 3713
sanna.forsstrom@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Helsinki on ensi vuonna Pekingin designviikon teemakaupunki. Kuvassa osallistujia vuoden 2019 designviikolta. Kuva: Helsinki Design Week
Helsinki on ensi vuonna Pekingin designviikon teemakaupunki. Kuvassa osallistujia vuoden 2019 designviikolta. Kuva: Helsinki Design Week
Lataa
Helsinki haluaa esitellä Pekingissä muotoilua, jolla parannetaan kaupunkilaisten arkea. Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Marketing
Helsinki haluaa esitellä Pekingissä muotoilua, jolla parannetaan kaupunkilaisten arkea. Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Marketing
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupungintalosta Helsinki Pride 2021 -viikon päätapahtumapaikka Pride House10.5.2021 13:00:04 EEST | Tiedote

Suomen suurinta ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään tänä vuonna 28.6.–4.7. Helsingin kaupunki on jo toista vuotta yksi Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppaneista. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlitaan ympäri kaupunkia, mutta päätapahtumapaikka Pride House löytyy ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungintalolta, jossa järjestetään viikon aikana muun muassa erilaisia keskustelutilaisuuksia, kohtaamisia ja valokuvanäyttely. Pride Housesta löytyy tuttuun tapaan myös Pride Info & Shop.

MEDIAKUTSU: Sittenkin töihin! – maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukenut hanke päättyy7.5.2021 12:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupungin työllisyydenhoidon koordinoima Women to Work -hanke (ESR) on päättymässä. Hankkeessa on vuosina 2019–2021 ohjattu yli 200 osallistujaa intensiivisesti ja omakielisesti osallistujien lähtötilanne huomioiden. Hanke oli suunnattu naisille, jotka puhuvat äidinkielenään somalia, arabiaa tai venäjää tai pärjäävät selkosuomeksi. Tervetuloa Helsingin kaupungin Women to Work -hankkeen loppuwebinaariin 18.5. klo 9–12.

Helsingin, Espoon, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupunginjohtajat: Päivitetyt rahoituslaskelmat nostavat esiin sote-uudistuksen ongelmat6.5.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen sote-esityksen taloudelliset vaikutukset näyttävät yhä huolestuttavammilta. Jo aiemmin on arvioitu, että uudistus heikentäisi julkisen talouden tasapainoa koko 2020-luvun ajan. Toukokuun alussa julkaistut päivitetyt hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat osoittavat, että toteutuessaan sote-uudistus loisi huomattavia haasteita talouden elpymiselle koronan jälkeen. Kun otetaan lisäksi huomioon, että kuntien veroprosenttia ollaan uudistuksen yhteydessä leikkaamassa, on uudistus kaupunkien näkökulmasta merkittävä heikennys nykytilanteeseen. Kaupunkien toimintaedellytykset ja mahdollisuudet huolehtia niille jäljelle jäävistä tehtävistä vaarantuisivat olennaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme