Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki päivitti hulevesiohjelmansa – hyvällä vesien hallinnalla tulvista eroon

Jaa

Hulevesien hyvällä hallinnalla vähennetään huleveden määrää, estetään hulevesitulvia ja parannetaan huleveden laatua. Ilmaston muuttuessa ja sateisuuden lisääntyessä hulevesiä hallitaan entistä enemmän maan pinnalla kulkevien avouomien, ojien, viherrakenteiden ja kosteikkojen tai viherkattojen avulla.

Kuva: Kajsa Rosqvist
Kuva: Kajsa Rosqvist

Hulevedet ovat rakennetulla alueella maan pinnalta, rakennusten katoilta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- tai sulamisvettä. Kaupunginhallitus on nyt hyväksynyt Helsingin päivitetyn hulevesiohjelman, jolla edistetään hulevesien suunnitelmallista ja kestävää kokonaishallintaa pitkällä aikajänteellä Helsingissä. 

Hulevesien hallinta ei ole pelkkää kuivatusta, vaan hulevedet halutaan uudessa ohjelmassa entistä paremmin käyttää hyödyksi. Hulevettä voidaan hyödyntää monin eri tavoin parantamaan elinympäristön laatua, viihtyisyyttä ja virkistymistä. Luonnonmukaisella hulevesien hallinnalla edistetään luonnon monimuotoisuutta ja viilennetään tiivistä kaupunkirakennetta. 

Hulevesiin päätyy etenkin liikenteestä ja rakennusmateriaaleista haitta-aineita, joita luonnonmukainen hulevesien käsittely tehokkaasti poistaa ennen kuin vedet päätyvät puroihin ja vesistöihin. Hulevesien käsittely viherrakenteissa pidättää vettä ja leikkaa rankkasateista johtuvia tulvahuippuja ehkäisten näin tulvia. 

Miksi tarvitaan hulevesiohjelma? 

”Hulevesien hallinnan tulee kaupungissa olla tavoitteellista ja kestävää pitkällä aikavälillä. Tärkeää on varautua tulevaisuuteen ja ottaa huomioon esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset sekä kaupungin tiivistäminen. Lainsäädäntökin on muuttunut ja hulevesiohjelmalla edistetään myös lakiin kirjattuja hulevesien hallinnan tavoitteita”, sanoo projektipäällikkö Paula Nurmi Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta. 

”Ohjelmassa on useita toimenpiteitä huleveden hyötykäytön ja hallinnan suunnittelun ja toteuttamisen parantamiseen kaupunkiorganisaatiossa. Hulevesien hallinta kuuluu kaupungissa monille toimijoille, joten työtä ei voi tehdä yksin vaan yhteistyötä tarvitaan. Työssä tarvitaan myös asukkaiden panosta”, jatkaa Nurmi. 

Hulevesiohjelma sisältää yhteensä 38 toimenpidettä hulevesien hallinnan kehittämiseksi. Toimenpiteiden toteuttamisesta vastaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. 

Hulevesiohjelma on laadittu osana iWater–Integrated Storm Water Management -hanketta, joka on saanut EU:n Interreg Central Baltic -rahoitusohjelman tukea. 

Helsingin kaupungin hulevesiohjelma (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö
Paula Nurmi
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38285
paula.nurmi@hel.fi

Kuvat

Kuva: Kajsa Rosqvist
Kuva: Kajsa Rosqvist
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme