Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki palkitsee oppimisen uudistamista − Hietakummun ala-aste ja Katajanokan päiväkoti ensimmäiset palkitut / Helsingfors belönar nytt lärande

Jaa

Tästä syksystä alkaen Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala palkitsee oppimisen toteutuksia, jotka ovat uudenlaisia, oivaltavia ja digiteknologiaa hyödyntäviä. Ensimmäisenä palkittiin Hietakummun ala-asteen koulun digimessut ja Katajanokan päiväkodin kuvaseikkailu. Kummassakin toteutuksessa oppilailla oli iso rooli. / Sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors belönar nya, inspirerande och goda exempel på lärande som utnyttjar informationsteknologi.

Helsinki rohkaisee kouluja, päiväkoteja ja oppilaitoksia kehittämään opetusta ja oppimista ja kokeilemaan uutta. Tavoitteena on, että digitaalisuus on luonteva osa oppimista ja kasvatusta ja rikastuttaa sitä.

”Helsingin opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa tehdään valtavan upeaa työtä. Tätä työtä haluamme tehdä näkyväksi. Kannustan osaamisen jakamiseen ja toisilta oppimiseen”, totesi toimialajohtaja Liisa Pohjolainen ensimmäisessä palkitsemistilaisuudessa 19. syyskuuta.

Osaamisen jakamista varten käyttöön on otettu HelsinkiOppii-sivusto, jonne koulut, päiväkodit oppilaitokset voivat viedä omia esimerkkejään. Sivustolta löytyy jo monta hyvää esimerkkiä, muun muassa nyt palkitut toteutukset Hietakummun ala-asteen koulun Digimessut koulu- ja kotiväelle ja Katajanokan päiväkodin esikouluryhmän Kuvaseikkailuja itse rakennetussa kaupungissa. 

Oppilaiden osaaminen ja innostus esiin 

Hietakummun ala-asteella järjestettiin toukokuussa digimessut 6B-luokan ideana ja toteutuksena. Messuille kutsuttiin koko koulu, oppilaiden huoltajat ja luokan yhteistyötahoja. Oppilaat valmistelivat ja toteuttivat kymmenen messupistettä, joilla he esittelivät ja vinkkasivat digitaalisuuden erilaisia mahdollisuuksia. Messuihin liittyi myös erillinen työpajaosuus.  

Palkitsemisen perustelut: Digimessut on oppilaista lähtevä ja heidän osaamistaan hyödyntävä tapahtuma. Messut toimivat kanavana tiedottaa digitalisaatiosta ja sen mukana tuomista muutoksista ja ne loivat myönteistä ilmapiiriä digitalisaation edistämiselle.

Lue lisää digimessuista.

Digitaitoja ja mediakriittisyyttä pienillekin lapsille

Katajanokan päiväkodin esikoululaisryhmässä käsiteltiin kaupunkiteemaa, jossa suurin yksittäinen projekti oli oman kaupungin rakentaminen. Projektissa tutustuttiin kaupunkisuunnitteluun, rakennettiin pienoiskaupunki, valokuvattiin, videoitiin ja harjoiteltiin kuvan- ja videon käsittelyä. Lisäksi keskusteltiin kuvien ja videoiden todenperäisyydestä.

Palkitsemisen perustelut: Kuvaseikkailu-esimerkistä huomataan, että digivälineitä ja sovelluksia voi hyödyntää myös pienten lasten kanssa. Kuvaseikkailun lähtökohtana on lasten oma kokemusmaailma. Sen avulla opittiin useita taitoja, kuten kuvankäsittelyä ja mediakriittisyyttä.

Lue lisää kuvaseikkailuista.

 
Katso videolta tunnelmat palkintojen jaosta.

HelsinkiOppii-sivut 

Helsingfors belönar nytt lärande

Sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors belönar nya, inspirerande och goda exempel på lärande som utnyttjar informationsteknologi. Först belönades grundskolan Hietakummun ala-asteen koulu för projektet Digimessut och daghemmet Katajanokan päiväkoti för projektet Kuvaseikkailu. I båda projekten har barnen haft en stor roll.  

Helsingfors uppmuntrar skolor, daghem och läroanstalter att utveckla undervisningen och att pröva på något nytt. Målet är att digitaliseringen är en naturlig och berikande del av lärandet.

” Det görs ett väldigt fint jobb inom utbildning och småbarnspedagogik i Helsingfors. Vi vill synliggöra och belöna dem som gör ett gott utvecklingsarbete. Jag uppmuntrar alla att dela av sitt kunnande och lära av andra” säger sektorchef Liisa Pohjolainen vid tillställningen där projekten belönades 19.9.

Syfte med webbplatsen Helsingfors lär sig (HelsinkiOppii.fi) är att vara ett skyltfönster för lärandet i Helsingfors samt en kanal där daghem, skolor och läroanstalter kan dela goda exempel om lärandet i praktiken. På webbplatsen finns redan många goda exempel bland annat de nu belönade projekten.

Lisätietoja: 

Toimialajohtaja Liisa Pohjolainen,
puh. 09 310 86200 tai 050 380 9881
liisa.pohjolainen@hel.fi

Päiväkoti Katajanokka:
Lotta Toroi, puh. 09 310 32721
pk.katajanokka@hel.fi / lotta.toroi@hel.fi
Päiväkodin verkkosivut

Hietakummun ala-asteen koulu:
Johanna Kivipelto, puh. 09 310 82807
johanna.kivipelto@edu.hel.fi  
Koulun verkkosivut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Information om den upplevda kvaliteten på inomhusluften erhölls av undervisningspersonal på Helsingfors grundskolor11.12.2018 11:34Tiedote

Helsingfors har fått omfattande information om hur personalen upplever kvaliteten på inomhusluften i stadens grundskolor. I april i år utförde Arbetshälsoinstitutet en enkät som riktade sig till lärare och skolgångsbiträden i stadens alla 101 finsk- och svenskspråkiga grundskolor. Över 2 500 svar inkom och svarsprocenten var 65. Enkäten utfördes elektroniskt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme