Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa
Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Energiarenessanssi-tiimi jalkautuu taloyhtiöiden avuksi
Energiaremontilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla parannetaan rakennuksen energiatehokkuutta tai otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa. Kerrostalossa energiaremontti voi tarkoittaa esimerkiksi maalämmön käyttöönottoa, lämmöntalteenottojärjestelmän asentamista tai julkisivu- tai ikkunaremontin yhteydessä tehtäviä lämmöneristyksen parannuksia.
Kaupunki kampanjoi ja kannustaa tänä keväänä kaikkia taloyhtiöitä selvittämään, millaisista toimenpiteistä olisi yhtiölle taloudellista hyötyä. Lähes kaikista taloista on mahdollista löytää kannattavia keinoja energiatehokkuuden parantamiseen. Suurinta taloudellista hyötyä energiaremonteista on yleensä ennen 2000-lukua valmistuneille kerrostaloyhtiöille. Kerrostalossa remontoinnin avulla voi olla mahdollista jopa puolittaa taloyhtiön lämmityskulut, joten remontilla voi olla merkittävä vaikutus asumiskustannuksiin.
Rakennusvalvontaan juuri perustettu Energiarenessanssi-tiimi tarjoaa helsinkiläisille taloyhtiöille ilmaista insinööriapua energiaremontin suunnittelun edistämiseen. Tiimi aloittaa työnsä maaliskuun alkupuolella, ja sen palvelut on suunnattu asuinkerrostaloille.
"Kaupungin energia-asiantuntijan voi esimerkiksi pyytää taloyhtiön kokoukseen keskustelemaan siitä, millainen energiaselvitys olisi järkevää tilata. Voimme myös auttaa taloyhtiön hallitusta remontin suunnittelun eri vaiheissa. Kaupunki tarjoaa puolueetonta tukea. Remonttien varsinaisesta suunnittelusta, päätöksenteosta, toteutuksesta ja maksamisesta vastaa edelleen taloyhtiö itse", tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä kertoo.
Tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä kertoo, että Energiarenessanssi-tiimi pyrkii auttamaan kaikkia yhteyttä ottaneita taloyhtiöitä, joten yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä. Yhteydenottoja toivotaan etenkin Itä-Helsingistä, jossa on paljon 1960–1980-luvuilla valmistuneita kerrostaloja. Ne ovat juuri sellaisia peruskorjausiässä olevia rakennuksia, jotka usein hyötyvät eniten energiaremonteista.
Remonttiin saa myös taloudellista apua
Energiarenessanssi-tiimin palveluiden avulla kaupunki auttaa taloyhtiöitä taklaamaan niitä ongelmia, jotka tyypillisesti ovat energiaremonttien hidasteina. Remontin edistäminen ja siihen liittyvät lupaprosessit voidaan taloyhtiöissä kokea hankaliksi. Myös rahoitusvaihtoehtojen ja taloudellisten vaikutusten hahmottaminen voi tuntua vaikealta.
"Kaikki eivät esimerkiksi tiedä, että helsinkiläisissä kerrostaloissa energiaremontti on monesti mahdollista toteuttaa niin, ettei yhtiövastiketta tarvitse nostaa missään vaiheessa remontin takia, vaan syntyvillä säästöillä rahoitetaan koko remontti. Pienentynyt lämmityslasku alkaa ajan myötä tuottaa säästöjä, ja asunnon arvokin kasvaa", Aleksi Heikkilä sanoo.
Energiaremontin tekemistä on kannattavaa selvittää tänä vuonna, sillä ARA tarjoaa vuoteen 2022 asti remontteihin energia-avustusta. Taloyhtiöt voivat saada energiaremontin tekemiseen 4 000–6 000 euroa avustusta asuntoa kohden.
Taloyhtiöillä on ratkaiseva rooli Helsingin ilmastotyössä
Kaupunki tukee taloyhtiöitä energiaremonteissa, koska rakennusten energiankäyttö on Helsingin suurin hiilidioksidipäästöjen lähde. Yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen ja muiden rakennusten energiankäytöstä.
Jotta Helsinki saavuttaa tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä, taloyhtiöissä pitäisi saada aloitettua 350 energiaremonttia vuosittain. Energiaremontti onkin suurin ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Energiarenessanssi-tiimin perustaminen taloyhtiöiden avuksi on yksi Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toimenpiteistä.
Energiatehokkuuden parantaminen on keskeinen tavoite myös kaikessa Helsingin kaupungin omassa uudis- ja korjausrakentamisessa. Kaupungin omistamat rakennukset muodostavat kuitenkin vain noin kuudesosan Helsingin rakennuksista. Koska Helsinki on hyvin kerrostalovaltainen, taloyhtiöiden energiatehokkuustoimilla ja energiaremonteilla on suuri merkitys päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Lisätietoja:
#HEL2035
#HiilineutraaliHelsinki
#Energiarenessanssi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hiilineutraali Helsinki -ohjelma ja Energiarenessanssi-toimintamalli
Kaisa-Reeta Koskinen, Hiilineutraali Helsinki -projektin johtaja
puh. 040 704 5057
kaisa-reeta.koskinen@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 5.5.21.4.2021 14:12:12 EEST | Tiedote
Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; tulevaisuudessa erityisesti Malmi ja muut koillisen asemanseudut kokevat muutoksia ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin eli Malmin, Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen ja Tapanilan ajankohtaiset suunnitelmat esitellään 5. toukokuuta klo 17.00 alkavassa Uutta Koillis-Helsinkiä –verkkotilaisuudessa.
Helsinki panostaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen21.4.2021 08:45:00 EEST | Tiedote
Helsingin uusi Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma (LUMO-ohjelma) asettaa kunnianhimoiset tavoitteet ja listaa yli 90 toimenpidettä viheryhteyksien, luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen säilyttämiseksi ja parantamiseksi kaupungissa. Ohjelman keskeinen tavoite on luonnon monimuotoisuuden turvaamisen integroiminen kaikkeen kaupungin toimintaan.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 20.4.202120.4.2021 19:11:45 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 20.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Koivusaaren uusi asunto- ja työpaikka-alue päätöksentekoon16.4.2021 08:34:01 EEST | Tiedote
Koivusaaren merellinen kaupunginosa rakentuu uuden metroaseman ympärille tarjoten asuntoja 5 000 asukkaalle sekä 3 300–4 000 työpaikkaa. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Koivusaaren tarkistettua asemakaavaa kokouksessaan 20. huhtikuuta, jonka jälkeen asemakaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.4.202115.4.2021 21:04:20 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 15.4.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 29.4.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/
Pyöräliikennejärjestelyt muuttuvat kevään aikana Mannerheimintiellä yksisuuntaisiksi välillä Honkatie–Hakamäentie – muutoksia myös mopoliikenteeseen14.4.2021 09:57:56 EEST | Tiedote
Mannerheimintien pyöräilyväylät muuttuvat yksisuuntaisiksi välillä Honkatie–Hakamäentie. Samalla mopoliikenteeseen tulee muutos, kun Mannerheimintien mopoliikenne siirtyy kokonaan ajoradalle.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 13.4.202113.4.2021 19:13:59 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina13.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme