Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki panostaa ikäihmisten hyvinvoinnin parantamiseen – kulttuurikaveritoimintaa koordinoimaan HelsinkiMissio

Jaa
Helsingin kaupunki haluaa strategiansa mukaisesti ylläpitää ja parantaa ikääntyneiden toimintamahdollisuuksia ja hyvinvointia. Yhtenä palvelumuotona on ollut kulttuurikaveritoiminta, jonka myötä erityisesti ikäihmiset ovat löytäneet kaverin kulttuuritapahtumiin. Koronapandemian seurauksena pienimuotoiseksi supistunutta kulttuurikaveritoimintaa elvytetään hankkimalla palvelu HelsinkiMissiolta, jolla on yli 20-vuotinen kokemus vapaaehtoistoiminnan tuloksellisesta järjestämisestä. Kaupunki tekee jatkossa kiinteästi yhteistyötä järjestön kumppanina.
Kuva: HelsinkiMissio
Kuva: HelsinkiMissio

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala selvitti vuoden 2022 aikana kulttuurikaveritoiminnan toimintamallin kehittämismahdollisuuksia osana vapaaehtoistoimintansa laajempaa uudistamista. Selvitystyön tuloksena kulttuurikaveritoiminnan koordinointi hankitaan vuoden 2023 alusta lähtienHelsinkiMissiolta, jolla on pitkä historia vapaaehtoistoiminnan tuottamisesta sekä runsaasti toiminnan kehittämiseen liittyvää asiantuntemusta ja mahdollisuuksia. Jatkossa kulttuurikaveritoiminta keskittyy ikääntyneisiin helsinkiläisiin. 

”Ikääntyneiden toimintaedellytysten parantaminen on kaupungin eri toimialojen yhteinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopiste. Kulttuurikaveritoiminta tukee erityisesti ikäihmisten liikkeelle lähtemistä, ja pitkittyneen korona-ajan jälkeen sen elvyttämiselle on selkeä tarve. HelsinkiMissiolla on alan vahvana ja vakiintuneena toimijana parhaat mahdolliset resurssit kulttuurikaveritoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Resursoimalla toiminnan volyymia on varmasti myös mahdollista kasvattaa”, sanoo kulttuurin edistämisen päällikkö Veikko Kunnas Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

”Uusi toimintamalli vähentää myös päällekkäistä toimintaa kaupungin ja HelsinkiMission osalta ja tarjoaa mahdollisuuden kehittää tulevaisuudessa uusia yhteistyön malleja”, hän lisää.

HelsinkiMissio lähtee innokkaana järjestämään kulttuurikaveritoimintaa kaupungin kumppanina.

”HelsinkiMissio on innoissaan tästä uudesta mahdollisuudesta. Tavoitteenamme on vakiinnuttaa kulttuurikaveritoiminta nopealla aikataululla pysyväksi toimintamuodoksi, joka tuo senioreiden elämään kaivattua vaihtelua, kohtaamisia ja kulttuurielämyksiä. Vuoden 2023 tavoitteena on toteuttaa 1 300 kulttuurikaverikeikkaa. Tässä auttaa pitkä kokemuksemme ammatillisesti ohjatun vapaaehtoistoiminnan koordinoinnissa”, toteaa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander.

Vapaaehtoisilla ja kulttuuritoimijoilla merkittävä rooli kaverityössä

Kaupunki on koordinoinut vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa kulttuurikaveritoimintaa vuodesta 2013. Siinä vapaaehtoinen kulttuurikaveri lähtee ikäihmisen seuraksi tapahtumiin, joihin hänellä muuten olisi kynnys osallistua. Kulttuurikaveri voi toimia kaverina myös ryhmille tai viedä kulttuurielämyksiä esimerkiksi palvelukeskuksiin.  

”Kulttuurikaveritoiminta ylläpitää myös vapaaehtoisen aktiivisuutta ja toimintakykyä. Samalla kulttuuripalvelujen saavutettavuus paranee. Toivomme, että kaveritoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset samaten kuin kulttuuritoimijatkin jatkavat arvokasta työtään myös uuden toimijan kanssa”, Veikko Kunnas toteaa.

HelsinkiMissio toivoo, että toiminnassa jo mukana olleet kulttuurikaverit jatkavat kaveritoiminnan kehittämistä ja toteuttamista järjestön kanssa. “Kokoamme kulttuurikaverit yhteen ja tarjoamme lisäkoulutusta, virkistystä ja tukea. Näin he pääsevät mahdollisimman joustavasti jatkamaan arvokasta vapaaehtoistyötään”, Tuula Colliander sanoo.

Kaupunki osallistuu jatkossakin toiminnan suunnitteluun, seuraa kulttuurikaveritoiminnan toteuttamista ja kehittämistä sekä hallinnoi kulttuuritoimijoiden kanssa tehtyjä sitoumuksia. Hankinta toteutettiin käänteisenä kilpailutuksena, jossa valintaperusteena olivat ainoastaan laadulliset tekijät. HelsinkiMission kanssa on tehty sopimus neljäksi vuodeksi.

Yhteyshenkilöt

Veikko Kunnas
kulttuurin edistämisen päällikkö
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
p. 040 334 1204, veikko.kunnas(at)hel.fi

Tiina Nurmenniemi
kehittämisasiantuntija
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
p. 040 704 7325, tiina.nurmenniemi(at)hel.fi

Tuula Colliander
toiminnanjohtaja
HelsinkiMissio
p. 040 575 3626, tuula.colliander(at)helsinkimissio.fi

Kari Lankinen
senioripalveluiden päällikkö
HelsinkiMissio
p. 045 858 4367, kari.lankinen(at)helsinkimissio.fi

Kuvat

Kuva: HelsinkiMissio
Kuva: HelsinkiMissio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Grammy-palkittu meksikolaistähti Lila Downs ensimmäistä kertaa Suomeen20.3.2023 12:07:27 EET | Tiedote

Maailman merkittävimpiin latinalaismuusikoihin lukeutuva laulaja-lauluntekijä Lila Downs vierailee Savoy-teatterissa sunnuntaina 10. syyskuuta. Suomen-vierailu on artistin ensimmäinen. Meksikolaisen misteekkiäidin ja skotlantilais-amerikkalaisen isän lapsi Lila Downs kasvoi kahden kulttuurin vaikutuspiirissä, Yhdysvaltain Minnesotassa ja Meksikon Oaxacassa. Monikulttuurinen tausta kuuluu hänen musiikissaan, joka sisältää kaikuja meksikolaisista rancheroista, boleroista, jazz-standardeista, hip-hopista ja pohjoisamerikkalaisesta folkista. Downs käyttää lauluissaan espanjan ja englannin lisäksi useita Amerikan alkuperäiskansojen kieliä, kuten sapoteekin-, misteekin- ja taraskinkieliä. Downsin laulut kertovat usein Meksikon historiasta ja nykypäivästä aiheinaan muun muassa kapitalismikritiikki, ympäristöongelmat, huumesodat ja alkuperäiskansojen vaikea tilanne. Lila Downs tunnetaan laulujensa lisäksi myös lavakarismastaan ja monivivahteisesta lauluäänestään. ”Downsin ääni taipuu hämmästyt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme