Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki selvittää ilmasto-ohjelmansa elinkeinovaikutuksia

Jaa

Helsinki haluaa tehdä toimivaa ja hiilineutraalia kaupunkia yhdessä asukkaiden ja yritysten kanssa. Helsingin kaupunki selvittää kesän aikana, millaisia vaikutuksia Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmalla on alueen elinkeinoelämälle. Selvitystä varten kerätään elinkeinoelämän toimijoiden ja muiden aiheesta kiinnostuneiden mielipiteitä. Tarkoituksena on arvioida muun muassa uusien työpaikkojen ja vientimahdollisuuksien syntyä. Lisäksi selvitetään, minkälaisia huolia, toiveita ja kehittämisehdotuksia uuteen toimenpideohjelmaan liittyy.

Aleksanterinkatu. Kuva: Helsinki Marketing.
Aleksanterinkatu. Kuva: Helsinki Marketing.

“Strategiamme mukaisesti Helsinki kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä”, kertoo Helsingin kaupungin ilmastoasiantuntija Mira Jarkko. “Laajalla ilmasto-ohjelmalla on merkittäviä vaikutuksia koko yhteiskuntaan, ja tällä hetkellä selvitämme erityisesti sen vaikutuksia elinkeinoelämään.”

Tulevaisuuden Helsingissä liikutaan ja asutaan ekologisesti

Esitys kaupungin 143 toimenpiteen Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmaksi valmistui helmikuussa 2018. Sitä toteuttamalla on tarkoitus edetä määrätietoisesti kohti vuoden 2035 hiilineutraaliutta. Toimenpiteet painottuvat tälle valtuustokaudelle, ja ohjelmaa päivitetään valtuustokausittain. Ohjelman toimenpiteiden kustannustehokkuutta ja kokonaisuuden vaikutuksia asukkaiden elämänlaatuun ja elinkeinoelämään sekä arvioidaan tänä kesänä tiiviissä yhteistyössä päättäjien, elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa. Arvioinnissa hyödynnetään muun muassa asiantuntijaseminaaria ja verkkokyselyä.

Hiilineutraalius edellyttää päästöttömään energiantuotantoon siirtymistä. Tämän lisäksi helsinkiläisten liikkumisen, asumisen ja kulutuksen päästöjä pitää vähentää merkittävästi muun muassa energiatehokkuutta parantamalla. Ilmasto-ohjelman toimenpiteet vaikuttavat tulevina vuosikymmeninä myös Helsingin elinkeinoelämään. Esimerkiksi sähköautojen lisääntyminen ja uusien liikkumispalveluiden yleistyminen voivat parantaa ilmanlaatua, vähentää liikenteen melua sekä sujuvoittaa liikkumista. Helsingin rakennuskannan energiatehokkuuden parantaminen ja paikallisen uusiutuvan energian tuotannon lisääminen voivat säästää kiinteistönomistajien kustannuksia.

”Toteutuakseen tavoitteellinen ilmasto-ohjelma tarvitsee yrityksien osallistumista, mutta samalla se loisi huikeita mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan. Uskomme ohjelmalla olevan myönteisiä vaikutuksia erityisesti seudun cleantech-alan kasvulle ja työpaikkamäärälle. Helsinki haluaa myös toimia testialustana ja kotimarkkinareferenssinä uusille ratkaisuille, ja näin edistää niiden vientiä ulkomaille”, elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sanoo.

Asukkaat ja yritykset suunnittelutyön keskiössä

Energiatehokkuus ei parane pelkillä määräyksillä, eivätkä kulutustottumukset muutu, jos tarjolla ei ole elämänlaatua parantavia vaihtoehtoja. Helsingin kaupunki haluaa luoda hiilineutraalille elämälle hyviä edellytyksiä yhdessä asukkaiden ja elinkeinoelämän kanssa. Ilmasto-ohjelma tulee vaikuttamaan helsinkiläisten elämänlaatuun, terveyteen ja yleiseen viihtyvyyteen sekä työpaikkojen määrään ja Helsingin vetovoimaan. Kesän aikana tehtävä selvitys auttaa arvioimaan, mitä muita vaikutuksia toimenpiteistä voi syntyä.

Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma etenee lopulliseen päätöksentekoon loka-marraskuussa. Päätöksen jälkeen varsinainen työ jatkuu; toimivien ratkaisujen kehittäminen ja toteuttaminen yhdessä yritysten ja helsinkiläisten kanssa.

“Hiilineutraali Helsinki on mahdollinen vain kaupungin, asukkaiden, elinkeinoelämän ja valtion yhteistyöllä”, Mira Jarkko tiivistää.

http://www.stadinilmasto.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmastoasiantuntija Mira Jarkko
Ympäristöpalvelut
Helsingin kaupunki
puh. 040 334 1629
mira.jarkko@hel.fi

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva
Helsingin kaupunginkanslia
puh. 050 559 9183
marja-leena.rinkineva@hel.fi

Kuvat

Aleksanterinkatu. Kuva: Helsinki Marketing.
Aleksanterinkatu. Kuva: Helsinki Marketing.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme