Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki suunnittelee uudistuksia sähköpotkulautojen turvallisempaan pysäköintiin keskustassa – vastaa kyselyyn

Jaa
Suunnitelmissa ehdotetaan, että jatkossa keskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa vuokrattavat ns. mikroliikkumisen välineet kuten sähköpotkulaudat ja polkupyörät saisi pysäköidä vain merkityille paikoille.
Sähköpotkulautoja pysäköitynä keskustassa kesällä 2022.
Sähköpotkulautoja pysäköitynä keskustassa kesällä 2022.

Helsingin kaupunki suunnittelee tulevalle keväälle muutoksia vuokrattavien sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäköintiin keskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa.

Vastaa karttakyselyyn ehdotetuista pysäköintialueista 26. helmikuuta mennessä. Näkövammaisia varten on erillinen kysely. Kyselyt ovat auki 15.–26. helmikuuta.

Pysäköintiuudistus toteutettaisiin alueellisilla yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen ja polkupyörien pysäköinnin kieltävillä liikennemerkeillä. Kieltoalueen on suunniteltu kattavan Hesperian esplanadin ja Pitkänsillan eteläpuolisen alueen kantakaupungissa. Lännessä raja kulkisi Lauttasaarensillalla.

Tavoitteena esteetön ja turvallinen liikkumisympäristö

”Muutoksen tavoitteena on esteetön ja turvallinen ympäristö kaikille liikkujille. Rajoitusalueen valinta perustuu maantieteeseen, Helsinginniemi on helppo hahmottaa. Lisäksi uudistusten suunnittelussa on hyödynnetty aikaisemmista kyselyistä ja tutkimuksista saatua tietoa”, sanoo liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Sähköpotkulautojen suuret määrät ja pysäköinti ovat olleet ongelmana erityisesti Helsingin keskustassa. Jos uudistukset päätetään toteuttaa, kaupunki tekee sopimukset mikroliikkumisen operaattorien kanssa uusien pysäköintialueiden käytöstä. Sopimuksettomien operaattorien lautoja tai pyöriä ei saisi alueelle pysäköidä ollenkaan.

Uudet pysäköintirajoitukset tulisivat voimaan Etu-Töölössä, Kampissa, Kluuvissa, Kruununhaassa, Katajanokalla, Kaartinkaupungissa, Ullanlinnassa, Kaivopuistossa, Eirassa, Punavuoressa, Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa.

Esimerkiksi jalkakäytävälle pysäköiminen olisi kieltoalueella tieliikennelain vastainen teko. Pysäköinti olisi mahdollista vain erillisille liikennemerkein merkityille paikoille, ja operaattorit ohjaavat sovelluksillaan pysäköimään vain näille paikoille.

Rajoitukset koskisivat yhteiskäyttöisiä vuokrattavia sähköpotkulautoja ja polkupyöriä. Omalla sähköpotkulaudalla ja kaupunkilaisten omilla polkupyörillä saisi pysäköidä entiseen tapaan. Muualla Helsingissä sähköpotkulautojen pysäköintiin ei tulisi rajoituksia.

Pysäköintipaikkoja aukioille ja parkkiruutuihin

Palvelujen toiminta edellyttää riittävän tiheää pysäköintialueiden verkostoa. Pysäköintipaikkoja on suunniteltu aukioille, toreille ja kadunvarsiparkkipaikoille. Pysäköintialueita tulisi arviolta 249, joista n. 132 sijoittuu autojen parkkiruutuihin. Näissä kohteissa 1–2 nykyistä autopaikkaa muuttuisi siis mikroliikkumisen paikoiksi, ja niitä voisi tarvittaessa hyödyntää myös talvisin lumen välivarastointiin.

Kaupunki jatkaa myös liikenne- ja viestintäministeriön kanssa yhteistyötä mikroliikkumisen palvelujen tehokkaamman ohjaamisen lainsäädäntömuutosten edistämiseksi.

Vastaa kyselyyn uudistuksista 15.–26.2.

Kyselyt ovat auki 15.–26.2. Kyselyistä saatua palautetta hyödynnetään pysäköintipaikkojen suunnittelussa. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee uudistuksia maaliskuussa.

Vastaa karttakyselyyn suunnitelluista pysäköintialueista. https://new.maptionnaire.com/q/7xt2kvt3glm7

Näkövammaisille suunnattu kysely pysäköintialueista. https://forms.office.com/e/evTjJujiQ2

Edellinen näkövammaisille suunnattu kysely ongelmapaikoista. https://forms.gle/pEHuxRYudTrp8ALF8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Palomäki (22.2. alkaen)
Yksikön päällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Katu- ja liikennesuunnittelu, liikennejärjestelmä
09 310 37658, heikki.palomaki@hel.fi

Reetta Putkonen
Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37079, reetta.putkonen@hel.fi

Miikka Kulpakko
Projektisuunnittelija
Kaupunkiympäristön toimiala
Katu- ja liikennesuunnittelu, liikennejärjestelmä
09 310 37657 miikka.kulpakko@hel.fi

Kuvat

Sähköpotkulautoja pysäköitynä keskustassa kesällä 2022.
Sähköpotkulautoja pysäköitynä keskustassa kesällä 2022.
Lataa
Kartta rajoitusalueesta.
Kartta rajoitusalueesta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.3.202316.3.2023 19:37:40 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 16.3.2023 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 30.3.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Maunulassa siirretään kunnallistekniikkaa ja ulkoilureitti Lampuotilanpuistossa uusitaan16.3.2023 11:28:18 EET | Tiedote

Maunulassa Lampuotilantiellä ja Maunulantiellä tehdään kevään ja kesän aikana vesihuollon ja maanalaisten kaapeleiden siirtotöitä, kunnostetaan katuja sekä rakennetaan uusi kääntöpaikka. Kaivu- ja tietyöt mahdollistavat ympäröivien tonttien asuinrakentamisen. Lisäksi Lampuotilanpuiston kaakkoiseen päähän rakennetaan uusi puistoraitti. Kääntöpaikan siirron ja puistoraitin rakentamisen vuoksi puiston alueelta joudutaan kaatamaan puita maaliskuun aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme