Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki tasapainottaa lasten taideopetuksen tarjontaa

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto päätti tänään yksimielisesti kohdentaa uudelleen taiteen perusopetuksen rahoitusta. Uudelleen kohdennettu avustussumma on kaikkiaan 156 690 euroa. Summalla parannetaan opetuksen alueellista tarjontaa, poikien osallistumista sekä monimuotoista matalan kynnyksen opetustarjontaa.

Nyt jaettua lisärahaa saavat matalan osallistumisen ja heikon rahoituksen alueiden toimijat sekä sellaiset oppilaitokset, jotka tavoittavat muuten aliedustettuja ryhmiä.  Rahaa kohdennetaan myös taiteenalojen opetuksen monipuolistamiseen. Lisäykset kohdennetaan seuraavasti:

  • Alueellisen tarjonnan tasapainottamiseen lisäyksiä Jamkicksille (mm. Itäkeskus), Suomen musiikkikasvatuskeskukselle (Itäkeskus), Vuosaaren musiikkikoululle (Vuosaari), Pukinmäen taidetalolle (Koillis-Helsinki), Pitäjänmäen musiikkiopistolle (Pitäjänmäki) ja Helsingin Kuvataidekoululle (Vuosaari).
  • Sukupuolisen tasa-arvoisuuden vahvistamiseen lisäyksiä Circus Helsinki (pojat), Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki (pojat) ja Taideosuuskunta Apinatarhan Vapaa tanssikoulu (pojat).
  • Monimuotoisuuden lisäämiseen lisäyksiä Musiikkiteatteri-ilmaisun koulu Mustille (musiikkiteatteri), Jamkicksille (bändiopetus), Pohjois-Helsingin bändikoululle (bändiopetus, monikulttuurinen opetus), Circus Helsingille (sirkus), Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkille (arkkitehtuuri), Modernin tanssin kannatusyhdistyksen Helsingin tanssiopistolle (tanssi), Taideosuuskunta Apinatarhan Vapaalle tanssikoululle (tanssi), Taito-Etelä-Suomi ry:lle (käsityö), Pohjois-Helsingin kuvataidekoululle (kuvataide), Helsingin Kuvataidekoulu (kuvataide), Teatteriosuuskunta ILMI Ö (teatteri) sekä Helsinkimission Resonaarin musiikkikoululle (erityislasten TPO).

Koska tarkoitukseen osoitettu kokonaismääräraha ei kasva, rahoitetaan lisäys vähentämällä rahoitusrakenteeltaan vakaammilta taiteen perusopetusta tarjoavilta oppilaitoksilta vastaava summa. Käytännössä tämä tarkoittaa 5 % vähennystä valtionosuuksia saavien musiikkioppilaitosten toiminta-avustuksiin vuoteen 2017 verrattuna.

”Tasaamme toimijoiden pituuseroja kaikilla selvityksissä esiin tulleilla tavoilla: alueellisesti, taidelajien välisesti, valtionosuuden piirissä olevien ja olemattomien välillä sekä laajan ja yleisen oppimäärän välillä”, avustuspäätöksen esitellyt kulttuuripalvelupäällikkö Stuba Nikula tiivistää.

Uudelleenkohdentamisen perusteena ovat kaupungin strategia, kulttuurijaoston linjaukset sekä aiemman kulttuurilautakunnan selvitykset. Helsingin strategiassa korostuvat eriarvoistumisen ehkäisy, kaupunginosien välisten erojen tasaaminen sekä jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuus harrastamiseen, tarvittaessa positiivisen erityiskohtelun avulla. Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta on linjannut taiteen perusopetuksen kehittämistavoitteiksi myös saavutettavuuden, sukupuolten tasa-arvon ja monimuotoisuuden lisäämisen sekä taiteenalojen nykyistä tasapuolisemman kohtelun. 

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa Helsingin kaupungin verkkosivuilla, mistä löytyvät myös tiedot kulttuurijaoston jäsenistä varajäsenineen.

Kulttuurijaoston puheenjohtajana toimii Elisa Gebhard (SDP). Jaoston seuraava kokous järjestetään 9.1.2018.

Yhteyshenkilöt

Elisa Gebhard
puheenjohtaja
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto
p. 050 575 1723
elisa.gebhard@gmail.com

Stuba Nikula
kulttuuripalvelupäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 040 555 5540
stuba.nikula@hel.fi

Veikko Kunnas
kumppanuuspäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 040 334 1204
veikko.kunnas@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pyhäinpäivänä Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa12.10.2018 10:00Tiedote

Pyhäinpäivänä 3.11. Maunula-talossa vietetään kekrijuhlaa. Vuoden viimeisissä festivaaleissa on ohjelmaa ja toimintaa etenkin nuorille ja lapsiperheille. Maunulakekrissä voit tavata muun muassa Kekri Kaisan, Mimin ja Kukun sekä Roskis Nallen. Perheen pienimmät voivat myös osallistua työpajoihin, joissa askarrellaan kekrihimmeleitä ja rakennetaan kauhea kummitussokkelo. Maunulakekriin on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme