Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki tavoittelee innovatiivista vihreää elvytystä – ”Meillä on tarjota hankkeita, joiden tuloksista hyötyy koko Suomi”

Jaa

Helsinki valmistelee ehdotuksensa hallituksen kestävän kasvun ohjelmaan, jonka toteutukseen EU:n myöntää 2,3 miljardin euron rahoituksen. Tavoitteena on rahoituksen kohdentaminen niin, että se nopeuttaa talouden vihreää rakennemuutosta ja digitaalista siirtymää sekä tukee innovatiivisten ja tehokkaampien julkisten palveluiden kehittämistä. Tässä Helsinki ja pääkaupunkiseutu ovat avainasemassa: pandemian aiheuttamat ongelmat ovat olleet valtakunnallisesti katsottuna omaa luokkaansa, mutta niin ovat myös uudistushankkeista saatavat hyödyt.

Ihmisiä Vuosaaressa kesällä 2020. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Ihmisiä Vuosaaressa kesällä 2020. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupungin aineistopankki.

”Helsingin tavoitteena on kunnianhimoinen toimenpideohjelma, jonka työllisyys-, talous- ja päästövähennysvaikutukset hyödyttävät koko Suomea. Ryhdymme mielellämme innovatiivisten kokeilujen testilaboratorioksi, ja meillä on myös rahkeet varmistaa, että EU-varat käytetään vastuullisesti ja hankkeet toteutuvat aikataulussa,” Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Helsingin suunnitelmissa EU:n elvytysrahat kohdennettaisiin erityisesti puhtaita energiaratkaisuja ja liikkuvuutta sekä digitalisaatiota koskeviin hankkeisiin. Valmisteilla on myös Helsingin ja Rovaniemen kaupunkien sekä matkailualan keskeisten toimijoiden yhteinen esitys tukitoimista matkailualan elpymiseksi. Ehdotuksiaan kaupunki valmistelee myös muutoin tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten kuuden suurimman kaupungin ja elinkeinoelämän kanssa.

Toimivat puitteet digitalisaatiolle

Koronaviruspandemian pakottama siirtymä etätyöhön ja kriisin aikana kehittyneet uudet palvelumuodot ja sovellukset ovat esimerkkejä siitä, kuinka nopeasti ihmisten tarpeet voivat muuttua, ja kuinka suuri merkitys toimivalla digitaalisella infrastruktuurilla, nopeilla yhteyksillä ja datan hyödyntämisellä on kasvulle ja työllisyydelle sekä sosiaaliselle yhteenkuuluvuudelle ja hyvinvoinnille. Panostamalla näihin vahvistetaan koko Suomen kilpailukykyä.

”Kyse ei ole vain teknologiasta, vaan uudenlaisesta tavasta toimia. Digitalisaatio voi auttaa Suomea löytämään ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin kuten väestön ikääntymiseen, resurssien niukkuuteen ja eriarvoistumiseen. Sen avulla voidaan myös tarjota parempia palveluita nykyistä useammalle – myös heille, joita ei nyt aina tavoiteta,” kertoo Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Kaupungit avainasemassa käytännön ilmastoratkaisujen tarjoamisessa

EU:n ja Suomen kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet tulevat edellyttämään lähivuosina merkittäviä muutoksia kaikilla toimialoilla rakentamisesta ja ruokatuotannosta luonnonvarojen käyttöön ja liikkumiseen.

”Kaupungit ovat avainasemassa käytännön ilmastoratkaisujen tarjoamisessa. Niiden käsissä on kansalaisten arki ja ne voivat tarjota alustan uusille kokeiluille. Pääkaupunkien ja suurten kaupunkien mittakaava myös näkyy: onnistuneilla toimilla voidaan alentaa päästöjä valtakunnallisesti merkittävällä tavalla,” sanoo Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Helsingin päästöjen vähentämisellä on keskeinen vaikutus koko Suomen näkökulmasta, ja EU:n elpymisrahaston tuella tahtia olisi mahdollista entisestään nopeuttaa. Helsingillä on edellytykset toteuttaa innovatiivisia puhtaan energiatuotannon ratkaisuja, jotka luovat myös kestävää kasvua ja uusia työpaikkoja. Näihin etsitään vauhtia myös parhaillaan käynnissä olevalla Helsinki Energy Challenge -kilpailulla.

Päästöt kuriin älykkäiden ja kestävien liikenneratkaisujen avulla

Älykkäät ja kestävät liikenneratkaisut ovat avain hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiselle. Mitä ketterämmin ja tehokkaammin julkisen liikenteen palveluita voidaan hyödyntää, sitä houkuttelevampi vaihtoehto ne ovat.

”Helsinki on jo älyliikenteen kansainvälinen edelläkävijä, jonka hankkeet toimivat inspiraationa ympäri maailmaa. Pääkaupunkiseudun uusien liikenneratkaisujen avulla saavutettavat liikenteen päästöjen vähennykset ovat kustannustehokas tapa toteuttaa Suomen ilmastotavoitteita, ja investointien työllisyysvaikutukset heijastuvat koko maahan,” korostaa apulaispormestari Sinnemäki.

”Kansallisessa elpymissuunnitelmassa on viime kädessä kyse Euroopan kyvystä toteuttaa vihreän kasvun ohjelmaa kriisistä huolimatta. Suomella on kaikki mahdollisuudet olla tässä edelläkävijä, ja Helsinki haluaa tukea tätä parhaansa mukaan. Siksi valmistelemme nyt ehdotuksia kansallisesti mahdollisimman vaikuttaviksi ja kustannustehokkaiksi hankkeiksi, joilla kriisistä taas noustaan. Kutsumme kiinnostuneita kumppaneita mukaan miettimään koko Suomea hyödyttäviä hankkeita,” pormestari Vapaavuori kuvaa tilannetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lotta Backlund, pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja, Helsingin kaupunki, lotta.backlund@hel.fi

Kuvat

Ihmisiä Vuosaaressa kesällä 2020. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Ihmisiä Vuosaaressa kesällä 2020. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupungin aineistopankki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uusi startup-yritysten kiihdytyspalvelu aloittanut toimintansa – Helsinki haluaa auttaa yrityksiä kasvamaan4.12.2020 12:36:20 EETTiedote

Helsingin kaupunki on aloittanut uuden liiketoiminnan kehitys- ja valmennuspalvelun. Se on kohdistettu kansainvälisille markkinoille tähtääville hautomo- ja kiihdytysvaiheen startup-yrityksille. Etenkin alkuvaiheen startup-yritykset kaipaavat usein pitkäaikaista tukea toimintansa käynnistämiseen ja NewCo Accelerator –niminen palvelu on luotu täyttämään tätä palveluntarvetta. Kiihdyttämön palvelut ovat ilmaisia ja yritykset voivat hakeutua niihin koska tahansa.

Helsinki Education Hubista tulee ainutlaatuinen oppimisen innovaatiokeskus3.12.2020 10:50:00 EETTiedote

Helsinki haluaa olla maailman oppimisen pääkaupunki. Ensi vuonna kaupungin keskustassa toimintansa aloittava Helsinki Education Hub on konkreettinen askel kohti tätä tavoitetta. Se yhdistää ensimmäisenä maailmassa oppimisen ja koulutuksen start up -yritykset, suomalaisen pedagogisen osaamisen, innovatiivisen oppimisympäristön ja akateemisen tutkimuksen yhtenäiseksi maailmanluokan vientituotteeksi.

Helsinkiläisten huolestuneisuus koronan vaikutuksista kasvanut keväästä3.12.2020 09:00:00 EETTiedote

Lähes puolet helsinkiläisistä on huolissaan koronapandemian vaikutuksista omalle perheelle tai lähisuvulle, selviää uusimmasta Helsinki-barometristä. Tämä on suurempi osuus kuin vastaavassa kyselyssä keväällä. Kyselyaineisto koottiin puhelinhaastatteluilla ajanjaksolla 9.10.–6.11., joten tuloksissa ei näy vielä uusimman tautitilanteen vaikutus. Kyselyn tuloksia analysoidaan tarkemmin tuoreessa Kvartti-verkkolehden artikkelissa.

Helsinki ottaa käyttöön .helsinki-verkko-osoitteet – testbed.helsinki-sivusto kokoaa kaupungin tarjoamat kokeilu- ja kehitysmahdollisuudet2.12.2020 11:10:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki avaa 2. joulukuuta 2020 ensimmäisen .helsinki-päätteisen verkkosivuosoitteen. Uusien .helsinki-sivujen tavoitteena on parantaa Helsingin kaupungin verkkopalveluiden löydettävyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Ensimmäisenä uutena sivustona avautuu Helsingin kokeilualustatoimintaa esittelevä testbed.helsinki. Sivustolle kootaan keskeiset tiedot niistä mahdollisuuksista, joita yrityksillä on testata tuotteitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Uudet innovaatioiden kokeilualustat liittyvät Helsingissä muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin, oppimisympäristöihin, puhtaisiin ja kestäviin kaupunkiratkaisuihin sekä liikkumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme