Stara

Helsinki testaa lumensulatuslaitetta lumen kuljetustarpeen vähentämiseksi

Jaa

Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara testaa yhteistyössä Clewat Oy:n kanssa uudenlaista lumensulattamislaitetta Viikin lumenvastaanottopaikan läheisyydessä. Tavoitteena on löytää ratkaisuja lumen käsittelemiseen kaupunginosakohtaisesti ja siten vähentää lumen kuljetustarvetta kaupunkialueella.

Kuva: Clewat Oy
Kuva: Clewat Oy

Stara testaa laitetta noin kuukauden ajan 15.2. alkaen. Kokeilun aikana sulatetaan noin 1 000 kuorma-autollista lunta. Sähkökäyttöinen laite käyttää lumen sulatuksessa hyväkseen virtaavan veden voimaa ja meriveden lämpötilaa. Sulattimella saadaan suodatettua lumesta lähes kaikki roskat, jopa osa mikromuoveista. Lumen sulatus vähentää lumen kuljetuksen tarvetta, millä on positiivisia ympäristövaikutuksia.


- Nyt testaamme tätä laitetta, jotta saamme tarkempaa tietoa sen puhdistuskyvystä ja soveltuvuudesta Helsingin olosuhteisiin ja kaupunkirakenteeseen. Pyrimme löytämään erityisesti rannoille soveltuvia lumenkäsittelyn ratkaisuja. Kun etsimme uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja kaupunkialueiden hoitamiseen, ovat tällaiset nopeat kokeilut tärkeitä, kaupunkitekniikan tuotantopäällikkö Tero Koppinen Starasta kertoo.


Staran tavoitteena on vuoteen 2023 mennessä ottaa käyttöön kaupunginosakohtaisia lumenkäsittelyä tukevia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Tavoite on yhteinen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Stara on kaupunkiympäristön toimialan kanssa mukana myös neljässä muussa lumen käsittelyyn liittyvässä kokeilussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot kokeilusta:
Yksikönjohtaja Ville Alatyppö, Stara
puh. 09 310 39943
ville.alatyppo@hel.fi

Hallituksen puheenjohtaja Janne Saarikko, Clewat Oy
puh. 050 385 3057
janne.saarikko@clewat.com

Vierailut ja tutustuminen laitteeseen:
Tuotantopäällikkö Tero Koppinen, Stara
puh. 09 310 78342
tero.koppinen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Clewat Oy
Kuva: Clewat Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 500 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Helsingin ensilumikisa ratkesi – veikkauksia saapui yli 1 200, voittajalle suksipaketti5.1.2021 11:17:53 EET | Tiedote

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Haastetta Helsingin katujen talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, toteaa Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme