Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki uusii Senaatintorin valaistuksen – valaisinpylväästä avoin suunnittelukilpailu

Jaa

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala hakee avoimella suunnittelukilpailulla Senaatintorin arvokkaaseen kaupunkiympäristöön sopivaa valaisinpylvästä.

Senaatintorin valaistusta uudistetaan. Kuva: Helena Roschier / Helsingin kaupunki
Senaatintorin valaistusta uudistetaan. Kuva: Helena Roschier / Helsingin kaupunki

Senaatintorille on laadittu valaistussuunnitelma, jossa alueen pimeän ajan kaupunkinäkymä uudistetaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Suunnitelma kattaa katu- ja torivalaistuksen lisäksi ympäröivien rakennusten julkisivuvalaistukset.

Senaatintori on yksi Suomen arvokkaimmista kaupunkitiloista ja kuvatuin turistikohde. Sillä on merkittävä valtakunnallinen historia ja torin ympäristössä kohtaavat suuret instituutiot: valtio, kirkko ja yliopisto. Senaatintorin ympäristön rakennukset muodostavat lisäksi yhtenäisen empiretyylisen kokonaisuuden. Tästä syystä myös valaisinpylväiden päivänäkymällä on erityinen merkitys.

Uuden valaistussuunnitelman mukaan uusittaviin pylväisiin asennetaan katu- ja torivalaisimet sekä ympäröivien rakennusten julkisivuvalaisimet. Tämän lisäksi ne toimivat raitiotien virtajohtimien kannattimina. Pylväisiin sijoitetaan lisäksi jonkin verran muita teknisiä laitteita kuten tapahtumasähköpisteitä, valaistuksen ohjauslaitteita sekä tietoliikenteen tukiasemia.

Suunnittelutehtävässä yhdistyvät arkkitehtuurin, muotoilun ja valaistussuunnittelun osaaminen. Tuotteelta edellytetään viimeisteltyä muotoilua, jossa on huomioitu käytön ja tekniikan tarpeet sekä paikan arkkitehtuurin vaatimukset.

Kilpailulla haetaan ratkaisua, joka täyttää sekä historiallisen ympäristön että nykyaikaisen kaupunkitekniikan asettamat vaatimukset ja tavoitteet. Kilpailuaika alkaa kesä-heinäkuussa ja päättyy lokakuussa.

Helsingin kaupunki toteuttaa kilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa.

Voittaja valitaan vuoden 2018 lopussa. Kilpailusta tullaan tiedottamaan Helsingin kaupungin, SAFAn ja Ornamon nettisivuilla sekä julkisten hankintojen HILMA-sivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Juhani Sandström, valaistuspäällikkö
Puh. 09 310 38521, juhani.sandstrom@hel.fi

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA
Mari Koskinen, kilpailuasiantuntija
Puh. 045 139 3665, mari.koskinen@safa.fi

Teollisuustaiteenliitto Ornamo
Salla Heinänen, toiminnanjohtaja
Puh. 0400 221143, salla.heinanen@ornamo.fi

Kuvat

Senaatintorin valaistusta uudistetaan. Kuva: Helena Roschier / Helsingin kaupunki
Senaatintorin valaistusta uudistetaan. Kuva: Helena Roschier / Helsingin kaupunki
Lataa
Senaatintorin valaisin Tuomiokirkon edustalla. Kuva: Comma Image Oy
Senaatintorin valaisin Tuomiokirkon edustalla. Kuva: Comma Image Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.8.201817.8.2018 17:06Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-08-17_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 31.8.2018 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Rantojen uimavesi viilentynyt ja sinilevätilanne rauhoittumaan päin17.8.2018 14:47Tiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla joen rannoilta (Pakila, Pikkukoski, Tapaninvainio), Veijarivuoren rannalta sekä saarten (Pihlajasaari, Mustasaari, Suomenlinna, Uunisaari) uimarannoilta. Veijarivuoren ja Tapaninvainion näytteiden hygieeninen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Veijarivuoren ja Tapaninvainion rannoilta otettiin myös uusintanäytteet. Veijarivuoren rannan uusintanäyte oli hygieeniseltä laadultaan hyvä. Tapaninvainion rannan tulokset valmistuvat ensi viikon alussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme