Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki valmistelee kahden uuden luonnonsuojelualueen perustamista

Jaa

Oulunkylässä sijaitsevien Veräjämäen metsän ja Oulunkylän jalopuulehdon alueilla on ainutlaatuista ja jopa valtakunnallisesti merkittävää luontoa.

Oulunkylän jalopuulehto. Kuva: Hanna Seitapuro.
Oulunkylän jalopuulehto. Kuva: Hanna Seitapuro.

Veräjämäeltä löytyy poikkeuksellisen monimuotoinen lahottajasienilajisto

Veräjämäen metsä sijaitsee yli 20 metriä korkealla rantatörmällä Vantaanjoen varressa. Suojeltavaksi suunnitellulta alueelta on löytynyt 90 kääpä- ja noin 150 orvakkalajia, mikä on alueen 17 hehtaarin kokoon suhteutettuna hyvin suuri määrä. Uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja on 14, kuten esimerkiksi erittäin uhanalainen paksukääpä. Myös hyvin harvinaisia lajeja esiintyy paljon. Alueelta on löytynyt muun muassa Suomen toinen havainto hiidennahasta. Lajistoa pidetään valtakunnallisesti merkittävänä.

Lajiston monimuotoisuus perustuu siihen, että suuri osa alueen metsistä on saanut kehittyä luontaisesti ja alueella on paljon lahopuuta. Myös elinympäristöjen kirjo on suuri ulottuen Vantaanjoen varren kosteista lehdoista jyrkän rinteen lehtomaisiin kankaisiin sekä rinteen yläosissa avautuviin kallio- ja kangasmetsiin. Pienilmasto lähellä merta suojaisan joen rannalla on suotuisa.

Oulukylän jalopuulehto on 1970-luvulla hylätty pihapiiri

Jalopuulehdon puusto on saanut kehittyä luontaisesti, ja paikalle on muodostunut vaahterametsä. Alle hehtaarin kokoisen alueen orvakkalajisto on ainutlaatuinen. Lajisto muistuttaa enemmän Itämeren eteläosien kuin pohjoisosien lehtojen lajistoa. Alueelta on löytynyt muun muassa erittäin uhanalainen risakääpä. Alueella on runsaasti lahopuuta, joiden koloja linnut käyttävät pesäpaikkoina.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee perustamisesityksiä kokouksessaan 8.12. Lopullisen perustamispäätöksen tekee Uudenmaan ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristösuunnittelija
Hanna Seitapuro
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 040 1787378
hanna.seitapuro@hel.fi.

Kuvat

Oulunkylän jalopuulehto. Kuva: Hanna Seitapuro.
Oulunkylän jalopuulehto. Kuva: Hanna Seitapuro.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.1.202326.1.2023 16:53:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.1.2023. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.2.2023.

Herttoniemen liikuntapuisto korjataan uuteen loistoon26.1.2023 10:45:00 EET | Tiedote

1970-luvulla rakennettu Herttoniemen liikuntapuisto peruskorjataan ja samalla luodaan uusi ja moderni liikuntakeskittymä vanhan Herttoniemen alueelle. Puiston liikuntapaikat uudistetaan ja alueelle tuodaan uusia liikuntatoimintoja. Helsingin kaupungin suunnitelmien tavoitteena on parantaa ja monipuolistaa puiston ympärivuotista liikuntatoimintaa. Lisäksi alueella selvitetään, voitaisiinko liikuntapuiston yhteyteen sijoittaa frisbeegolfrata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme