Kreate Group Oyj

Helsinki-Vantaan lentoaseman T1–T2-yhdyskäytävä vahvistettiin etuajassa – vaativa urakka haastoi Kreaten innovoimaan uusia työskentelytapoja

Jaa
Kreate sai maaliskuussa päätökseen poikkeuksellisen haastavan infraurakan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kokonaisuuteen kuului T1- ja T2-terminaaleja yhdistävän käytävän runkorakenteiden vahvistaminen sekä matkustajaliikenteelle suunniteltujen liukutasojen asennus. Työskenteleminen ahtaissa lattiakanaaleissa liiketilojen ja ihmisvirtojen keskellä innoitti pohja- ja betonirakentamisen ammattilaiset kehittämään ratkaisuja, jotka edesauttoivat projektin valmistumista kaksi kuukautta etuajassa.
Liukutasot odottivat maaliskuun puolivälissä uutuuttaan kiiltävinä matkustajia.
Liukutasot odottivat maaliskuun puolivälissä uutuuttaan kiiltävinä matkustajia.

Kreate toimi projektijohtourakoitsijana ja päätoteuttajana urakassa, jossa vahvistettiin Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalien T1 ja T2 välisen käytävän teräsbetonirunko ja tehtiin taloteknisten järjestelmien siirtotöitä. Rungon vahvistaminen oli edellytys yhdyskäytävään asennettaville liukutasoille.

– Teimme viime vuoden toukokuusta lähtien vahvistuksia porapaaluttamalla perustuksia, mantteloimalla olemassa olevia pilareita sekä rakentamalla uusia palkkeja ja pilareita. Lisäsimme esimerkiksi lattian alla oleviin teknisiin kanaviin vahvistavia teräsrakenteita kaikkiaan 50 tonnin verran, kertoo T1–T2-yhdyskäytävän vahvistamishankkeen työmaapäällikkönä toiminut Tapio Siirto Kreatelta.

Poikkeukselliset ratkaisut kirittivät rakentamista ja toivat kustannussäästöjä

Yhdyskäytävän kaikki rakenteelliset vahvistukset valmistuivat tammikuussa 2022.

– Purku- ja rakennustöiden onnistunut rytmittäminen kolmen kerroksen eri alueilla sekä kahden lohkon rakentaminen samanaikaisesti alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen mahdollistivat osaltaan urakan etenemisen suunniteltua ripeämmin ja kustannustehokkaammin, Siirto kertoo.

Kunnostetut sisätilat ja uudet liukutasot otettiin matkustajien käyttöön maaliskuun puolivälissä. Kokonaisuudessaan Kreaten urakka valmistui maaliskuun lopussa, kun pintarakennetyöt valmistuivat ja yhdyskäytävän ulkopuoli luovutettiin Finavia Oyj:lle kaksi kuukautta etuajassa.  

– Kreaten kokemus ja osaaminen runko- ja betonitöistä on ollut korkealla tasolla. Lopputulos on merkittävä erityisesti matkustajien kannalta katsoen. Laajentuvalla lentoasemalla kävelymatkat pitenevät väkisinkin, joten liikkumisen sujuvuutta lisätään esimerkiksi liukutasoilla, toteaa Finavian tekniikasta, turvallisuudesta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson

Urakan poikkeuksellisesta haastavuudesta kertoo myös se, että Kreate oli ainut toimija, jolla oli valmiuksia lähteä toteuttamaan yhdyskäytävän rungon remonttia Finavian edellyttämässä aikataulussa.

Uusia työtapoja ”surffilaudoista” vyöryttämällä valamiseen

Vahvistusurakka toteutettiin toiminnassa olevien liiketilojen alapuolella ympärivuorokautinen matkustajavirta huomioiden. Koska tavoitteena oli taata liiketilojen häiriötön toiminta, Kreate päätti ehdottaa vyöryttämällä valamista.

– Uuden toteutustavan myötä yläpuolella sijaitsevien liiketilojen rakenteita ei tarvinnut purkaa eikä rakentaminen vaikuttanut niiden toimintaan. Onnistuimme valamaan kantavat palkit ilman yläpuolisia valuaukkoja valamalla mansettien kautta ylhäältä alaspäin ja alhaalta ylöspäin palkin pintaan, Siirto valottaa.

Haastavuutta teräsbetonirungon vahvistamiseen lisäsi myös työskenteleminen erittäin ahtaissa lattiakanaaleissa, joiden korkeus oli vain 95 senttimetriä.

– Rakensimme pyörälliset ”surffilaudat”, jotka helpottivat huomattavasti rakenteiden purkamista ja vahvistamista lattiakanaaleissa. Surffilaudoilla kymmenien metrien matkat sujuivat helpommin, eikä henkilöstön tarvinnut kontata työskennellessään, Siirto kuvailee. 

Erityisissä olosuhteissa Kreaten ratkaisukeskeinen infraosaaminen korostui jälleen innoittaen näiden uusien työtapojen ja työskentelyolosuhteiden kehittämiseen. 

– Surffilaudoilla sujuvoitimme työn tekemistä, mutta aikaa ja rahaa säästimme, kun meidän ei tarvinnut avata rakenteita palkkien valamista varten, Siirto tiivistää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liukutasot odottivat maaliskuun puolivälissä uutuuttaan kiiltävinä matkustajia.
Liukutasot odottivat maaliskuun puolivälissä uutuuttaan kiiltävinä matkustajia.
Lataa
Kreaten työmaapäällikkö Tapio Siirto oli tyytyväinen onnistuneeseen hankkeeseen ja sujuvaan yhteistyöhön tilaajan kanssa.
Kreaten työmaapäällikkö Tapio Siirto oli tyytyväinen onnistuneeseen hankkeeseen ja sujuvaan yhteistyöhön tilaajan kanssa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kreate Group Oyj
Kreate Group Oyj
Haarakaari 42
04360 Tuusula

https://kreate.fi/

Kreate Group on Suomen johtavia infrarakentajia. Yhtiö tarjoaa ratkaisuja siltoihin, teihin ja ratoihin, ympäristö- ja pohjarakentamiseen, kiertotalouteen sekä geoteknisiin tarpeisiin. Vaativien kohteiden erikoisosaaja panostaa kokonaisvaltaiseen laatuun ja kustannustehokkuuteen. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 238 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää yli 400 henkilöä. Kreate Group on listattu Nasdaq Helsinkiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kreate Group Oyj

Kreate voitti yli 10 miljoonaan euron rataurakan mittavasta Helsinki–Riihimäki-hankkeesta4.5.2023 14:55:48 EEST | Tiedote

Kreaten panostukset ratarakentamisen vahvistamiseen alkavat näkyä voitettujen hankkeiden koon kasvamisena ja monipuolisuutena. Väyläviraston kanssa torstaina 4.5. allekirjoitettu sopimus Helsinki–Riihimäki-hankkeen Kytömaa–Ainola-välisestä rakennusurakasta vahvistaa Kreaten tilauskantaa reilulla 10 miljoonalla eurolla. Joulukuussa 2024 valmistuva rataurakka on osa mittavaa Helsinki–Riihimäki-hanketta, jossa parannetaan pääradan toimintavarmuutta, mahdollistetaan henkilöliikenteen lisääminen sekä edistetään tavaraliikenteen kilpailukykyä.

Kreatelle merkittävä väyläurakka Oulusta – rakentaminen vaatii monipuolista osaamista27.4.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Kreate on allekirjoittanut sopimuksen Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen -hankkeesta Väyläviraston kanssa. Poikkimaantie on Oulun sataman vilkkaasti liikennöity pääväylä, jolla raskaan liikenteen määrän arvioidaan kasvavan sataman kehittymisen ja paperiteollisuuden tuotantosuunnan muutoksen myötä. Kreate yhdistää väylä-, silta- ja rataosaamisensa monipuolisessa hankkeessa, johon kuuluu muun muassa 4,5 kilometriä väylien parannusta sekä 10 uutta ja 5 korjattavaa siltaa. Lähes 30 miljoonan euron urakkakokonaisuus valmistuu lokakuun 2025 loppuun mennessä.

Kreaten siltaurakka Kirkkonummella etenee massiivisia tukiseiniä ja -muureja hyödyntäen – kannen rakentaminen Helsinki–Turku-radan yli käynnistyy huhtikuussa29.3.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

Kreate uusii Kirkkonummen kunnan historian suurimmassa siltahankkeessa Kirkkonummentien ylikulkusillan, joka ylittää Helsinki–Turku-radan ja kaksi katua. Ennakoitua kivisemmät pohjaolosuhteet sekä maaston suuret korkeuserot ovat vaatineet rakentajilta useita kookkaita tukiseinä- ja tukimuuriratkaisuja. Sillan kannen rakentaminen vilkkaan junaradan yläpuolella alkaa huhtikuussa.

Neuvottelut Sulkavuoren keskuspuhdistamolla kevytyrittäjinä työskennelleiden ukrainalaisten siirtymisestä työsuhteeseen etenivät3.2.2023 13:12:08 EET | Tiedote

Kreate tiedotti torstaina 2.2. TYL Sulkavuoren tehneen päätöksen kevytyrittäjyyden lopettamisesta Sulkavuoren keskuspuhdistamon hankkeella sekä alihankintayrityksen halukkuudesta palkata kaikki noin 20 kevytyrittäjää työsuhteeseen. Asiaa on käyty läpi perjantaina yhdessä ukrainalaisten kanssa, päätös asiaan saataneen alkuviikosta. Taustalla on Rakennusliiton julkisuuteen nostamat epäilyt, joiden pohjalta Kreate on käynnistänyt laajamittaisen selvitystyön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme