Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki varautuu ilmastonmuutokseen monipuolistamalla viheralueiden kasvilajistoa

Jaa

Helsingin kaupunki haluaa lisätä viheralueiden kasvien lajimäärää ja monipuolistaa lajivalikoimaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Kaupungin ja maailmankuulun Mustilan arboretumin yhteinen monivuotinen hanke tähtää uusien, elämyksellisten kasvilajien käytön lisäämiseen Helsingissä.

Lännenhemlokki (Tsuga heterophylla) Kielosaarenpuistossa. Kuva: Satu Tegel.
Lännenhemlokki (Tsuga heterophylla) Kielosaarenpuistossa. Kuva: Satu Tegel.

Helsingin istutuksiin taimia 25 uudesta puu- ja pensaslajista

Vuonna 1902 perustettu Mustilan arboretum on Suomen vanhin ja laajin puulajipuisto. Siellä on koeviljelty koti- ja ulkomaisia puu- ja pensaslajeja yli sadan vuoden ajan. Hankkeessa arboretum on kasvattanut Helsingin istutuksiin taimia 25:stä arboretumissa hyväksi havaitusta puu- ja pensaslajista, joita Helsingissä ei aiemmin ole kasvanut.

Helsinkiin on istutettu vuosina 2014–2019 noin 2 000 Mustilan arboretumin kasvattamaa tainta eri puolille viheralueita, etenkin puistoihin ja puistometsiköiden reunoille. Mukana on tuttujakin, mutta yhä vähän käytettyjä kasveja, kuten komea purppurapihta, sirot hemlokit ja näyttävä jättituija. Joukossa on myös harvinaisuuksia, kuten amerikanhumalapyökki ja säkkäräksi kasvava siipiköynnös.

Tarkoituksena on kaupungin strategian mukaisesti lisätä viheralueiden monimuotoisuutta ja viihtyisyyttä sekä löytää uusia näyttäviä ja hyvin menestyneitä puita ja pensaita kasvavan Helsingin muuttuviin olosuhteisiin.

Istutetut taimet ovat vielä pieniä, mutta taimihankkeen myötä Helsinkiin on kehittymässä uudenlaisia elämyksellisiä istutuksia. Niistä löytyy eri väristä kukintaa, näyttäviä kasvutapoja, erilaisia lehtimuotoja, havujen tummuutta, pieniä ja suuria käpyjä sekä hehkuvia syysvärejä kaupunkilaisten iloksi.

Istutettujen taimien tietoja voi tarkastella puurekisteristä

Kaikki istutukset on viety kaupungin puurekisteriin, josta ne ovat myös kaupunkilaisten löydettävissä osoitteessa https://kartta.hel.fi/ . Kokeilukasvien seuranta jatkuu vähintään vuoteen 2023, ja varmasti siitä eteenpäinkin. Seurantaan on kehitteillä seurantajärjestelmä. Päätelmien tekeminen uusien kasvilajien menestymisestä edellyttää pitkäjänteistä, jopa vuosikymmeniä jatkuvaa seurantaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitteluasiantuntija
Satu Tegel
puh. 09 310 38406
satu.tegel@hel.fi

Puistovastaava
Pekka Engblom
puh. 09 310 38525
pekka.engblom@hel.fi

Kuvat

Lännenhemlokki (Tsuga heterophylla) Kielosaarenpuistossa. Kuva: Satu Tegel.
Lännenhemlokki (Tsuga heterophylla) Kielosaarenpuistossa. Kuva: Satu Tegel.
Lataa
Koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum). Kuva: Satu Tegel.
Koreanvaahtera (Acer pseudosieboldianum). Kuva: Satu Tegel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 22.9.202022.9.2020 17:13:09 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 22.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Helsinki vaatii katutyömailta parempaa laatua ja koko alan asennemuutosta22.9.2020 09:15:00 EESTTiedote

Helsinki palkkasi kesäksi 25 laaduntarkkailijaa, joiden tehtävänä oli tehdä havaintoja siitä, miten maailman toimivin kaupunki toimii. Katutöitä havainnoi kymmenen tarkkailijaa, jotka löysivät työmailta monia epäkohtia. Merkittävimpiä näistä olivat luvattomat työmaat ja työmaakylttien puuttuminen yli puolelta työmaista. Lisäksi työmailta löytyi vaarallisia kulkureittejä sekä puutteita opastuksessa, työmaiden rajaamisessa ja esteettömyydessä.

Asukkaat paljastivat lukuisia hiljaisia keitaita ympäri Helsinkiä22.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kuluneen kevään ja kesän aikana monet ovat ulkoillessaan kiinnittäneet huomiota kaupungin äänimaisemaan. Ympäri kaupunkia löytyy paljon hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja, kuten Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän kyselyn tulokset osoittavat. Kyselyn mukaan noin puolet paikoista sijaitsi samassa kaupunginosassa kuin vastaajan koti. Reilu kolmannes vastaajista kertoi käyvänsä hiljaisessa paikassa viikoittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme