Helsinki varautuu runsaslumisiin talviin talvikunnossapidon toimenpideohjelmalla
Helsingin talvikunnossapidon laadun parantamiseksi on laadittu toimenpideohjelma, joka on esillä kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 21.6. Toimenpideohjelman toteuttaminen edellyttää määrärahalisäyksiä, joista päätetään myöhemmin.

Toimenpideohjelma sisältää ehdotuksia talvikunnossapidon eri osa-alueiden kehittämiseksi. Toimenpiteitä on määritelty esimerkiksi jalkakäytävien, pyöräväylien ja ajoratojen parempaan hoitoon sekä työmenetelmien ja kaluston kehittämiseen. Toimenpiteet on jaettu vuosille 2023–2033 ja niiden tavoitteena on paitsi parantaa talvikunnossapidon laatua myös vähentää laadun vaihtelua erilaisten talvien välillä.
Talvihoidon parantamisen taustalla on tarve kehittää laatua siten, että se vastaa paremmin niin nykyiseen kuin myös tuleviin tarpeisiin. Vaikka tulevaisuudessa lumen määrä saattaa keskimääräisesti vähentyä, pitää edelleen varautua myös runsaisiin lumisateisiin. Kaupungin tulee olla asukkaille ja elinkeinoelämälle mahdollisimman hyvin toimiva kaikissa tilanteissa.
Laadun parantamisen taustalla on myös talven 2022 aikana tullut runsas talvihoidon palaute asukkailta.
Tavoitteena nopeampi katujen auraus
Lähitalvina toimenpideohjelma tulee näkymään pääasiassa laatuvaatimusten nostoina. Lumen ja sohjon poistoon ryhdytään entistä aikaisemmin ja kadut aurataan nopeammin lumisateen jälkeen. Ohjelmassa on otettu huomioon myös lumen tilatarpeen varmistaminen muun muassa maankäytön suunnittelun liittyvinä toimenpiteitä.
Toimenpiteitä tarkennetaan vielä niihin ryhdyttäessä yhdessä yhteistyötahojen kanssa.
Lumenkäsittelyn vaihtoehdot vertailtavina
Lumenhallinta kaupungin yhä kasvaessa ja maankäytön tiivistyessä on tärkeä osa talvihoidon kehittämistä. Lumikuormien määrä vaihtelee normaalitalven noin 50 000 kuormasta runsaslumisen talven jopa 200 000 kuormaan.
Helsinki selvittää aktiivisesti lumenhallinnan parhaita vaihtoehtoja muun muassa kustannusten, ympäristövaikutusten ja kaupunkikuvan kannalta. Päävaihtoehtoina ovat maaläjitys, asukaspysäköintipaikkojen käyttö lumitilana, erilaiset sulatusratkaisut sekä lumen kuljettaminen Helsingin ulkopuolelle.
Keväällä 2022 laaditun vertailun perusteella maaläjitys ja meriveteen perustuva sulatus vaikuttavat parhailta vaihtoehdoilta. Yhtenä talvikunnossapidon kehittämistoimenpiteenä esitetäänkin meriveteen perustuvan lumen sulatus- ja puhdistuslaitteen kokeilun ja laitekehityksen jatkamista.
Toteuttaminen on kiinni lisärahoituksesta
Toimenpideohjelman toteuttaminen edellyttää, että sen vuotuinen määrärahatarve huomioidaan vuosittain talousarviossa. Määrärahaa tarvitaan arviolta kolmesta seitsemään miljoonaan euroon vuosittain ajanjaksolla 2023–2033. Lisäksi lumenkäsittelyn vaihtoehtojen edistäminen saattaa tarkoittaa jopa kymmenien miljoonien eurojen investointikustannuksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tero Koppinen
projektinjohtaja
kaupunkiympäristön toimiala
katukunnossapitoyksikkö
puh. 040 680 3135
tero.koppinen@hel.fi
Tarja Myller
tiimipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
katukunnossapitoyksikkö
puh. 050 4026162
tarja.myller@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Suvilahden tiilikello väliaikaiseen käyttöön4.7.2022 15:04:05 EEST | Tiedote
Suvilahden tiilisen kaasukellon korjaus on viimeistelyä vaille valmis, mutta sitä voi käyttää jo väliaikaisesti. Ensimmäistä kertaa tiilikello on väliaikaisessa käytössä Flow-festareilla 12.–14. elokuuta 2022, jolloin se valjastetaan taidekäyttöön.
Vantaanjoen uimarantojen vedessä ei todettu jäteveden vaikutuksia4.7.2022 14:54:42 EEST | Tiedote
Pikkukosken uimarannalla 30.6.2022 havaittu jäteveden haju ei ollut tutkimusten mukaan peräisin uimavedestä.
Södra hamnens framtid kan nu kommenteras4.7.2022 10:09:17 EEST | Tiedote
De fyra grupper som valts ut för den andra fasen av Magasinstrandens internationella kvalitets- och koncepttävling har utarbetat preciserade tävlingsförslag. Förslagen Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi och Saaret finns nu framlagda för påseende och kan kommenteras via webbtjänsten Säg din åsikt till 31.8.2022.
Future of South Harbour now open for comments4.7.2022 10:08:27 EEST | Press release
The four teams selected to participate in the second stage of the international Makasiiniranta quality and concept competition have completed their revised competition proposals. Entitled Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi and Saaret, the proposals will be displayed for comments on the Voice Your Opinion service until 31 August 2022.
Eteläsataman tulevaisuus nyt kommentoitavana4.7.2022 10:07:33 EEST | Tiedote
Makasiinirannan kansainvälisen laatu- ja konseptikilpailun toiseen vaiheeseen valitut neljä ryhmittymää ovat laatineet tarkennetut kilpailuehdotukset. Ahti, Boardwalk, Makasiinipromenadi ja Saaret -ehdotukset ovat nyt nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 31.8.2022 asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme