Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki varmistaa tiedonkulun kotiutuksessa

Jaa

Sosiaali- ja terveystoimi on saanut tiedon, että poliisi aloittaa esitutkinnan helsinkiläisen kotihoidon potilaan kuolemantapauksesta. Esitutkinta liittyy tapaukseen, jossa kotihoidon potilas menehtyi keväällä 2018 sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Poliisi kutsuu yhden Helsingin sairaalan työntekijän asiasta kuultavaksi.

Helsingissä käytiin tämän vakavan tapahtuman jälkeen välittömästi sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja varmistettiin, että ne ovat yksiselitteiset. Jatkossa perehdytyksessä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen. Lisäksi on varmistettu, että kotiutusohjeet ovat vaivattomasti kaikkien saatavilla. 

”Olemme arvioineet tämän tapauksen johdosta kotiutukseen liittyvät toimintatapamme. Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi”, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kertoo.

Tiedonkulku kotiutuksesta varmistetaan erillisellä seurannalla

”Vaikka meillä on sairaalassa ja kotihoidossa käytössä sama tietojärjestelmä, se ei erikseen hälytä, että potilas on uloskirjattu sairaalasta ja kotiutettu. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että kotihoito jäi käsitykseen, että potilas jää sairaalaan”, Meripaasi kuvaa tapahtunutta.

Helsingissä otetaan käyttöön syksyllä 2020 uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä (Apotti). Uusi tietojärjestelmä varmistaa osaltaan tiedon kulkua eri toimijoiden välillä.

”Kotihoidossa on sovittu, että ennen uuden tietojärjestelmän käyttöönottoa, he varmistavat erillisellä säännöllisellä tarkastuksella potilastietojärjestelmästä, mikä on niiden kotihoidon asiakkaiden tilanne, jotka ovat esimerkiksi sairaalahoidossa tai kuntoutuksessa. Tämä erillinen varotoimenpide tehdään niin kauan, kunnes saamme uuden potilastietojärjestelmän käyttöön”, Meripaasi kertoo.

Helsingissä tehdään vuosittain yli 3 miljoonaa kotihoidon kotikäyntiä ja meillä on vuosittain noin 20 000 kotihoidon asiakasta vastuullamme. Heistä reilut 7 000 on vakituisia asiakkaitamme. Helsingin kaupungin sairaaloista (Laakso, Malmi ja Suursuo) kotiutetaan kotihoitoon vuosittain noin 5 000 potilasta.

Lisätietoja medialle: sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, p. 310 52482, seija.meripaasi@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu 21.1.17.1.2020 12:29:38 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden ensimmäinen kokous on tiistaina 21. tammikuuta klo 16.15. alkaen. Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali- ja terveystoimialan verkkosivuilla. Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen. Kevätkauden 2020 kokoukset Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu kevätkaudella pääsääntöisesti joka toinen tiistai klo 16.15 alkaen verkkosivuilla olevan listauksen mukaisesti.

Tukihenkilöksi lapselle tai nuorelle?16.1.2020 11:40:56 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta järjestää kiinnostuneille infotilaisuuden tiistaina 21.1. klo 17–18.30 Oodissa (os. Töölönlahdenkatu 4) tilassa Kuutio, 2. krs. Olisiko sinusta tukihenkilöksi? Tarjoamme mahdollisuuden, joka ilahduttaa itsesi lisäksi myös tukihenkilöä toivovaa lasta tai nuorta. Lupautumalla turvalliseksi aikuiseksi voit olla mukana luomassa ikimuistoisia hetkiä. Helsingin kaupunki on järjestänyt tukihenkilötoimintaa vuosikymmenien ajan. Tukihenkilötoiminta on tärkeä ja arvostettu vapaaehtoistoiminta. Ryhtymällä tukihenkilöksi saat kulkea lapsen tai nuoren rinnalla ja mahdollistaa iloa hänen arkeensa tarjoten hänelle samalla turvallisen aikuisen läsnäoloa. Tukihenkilöt tapaavat tuettaviaan noin kahdesti kuukaudessa. Sinun ei tarvitse osata mitään erityistä – riittää että olet oma itsesi. Toimintaan voivat lähteä mukaan avarakatseiset aikuiset, joilla on tasapainoinen elämäntilanne ja oma elämänhallinta kunnossa. Toimintaan muk

#olentukena -kampanja nostaa esiin lasten ja nuorten parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kumpuavaa iloa10.1.2020 09:15:51 EETTiedote

Ajalla 13.–19.1. tehdään näkyväksi lasten ja nuorten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #olentukena / #jagstöder. Lasten ja nuorten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta tarjoaa apua kuormittavassa arjessa. Vapaaehtoinen aikuinen voi toimia perheelle tärkeänä voimavarana. Esimerkiksi nuoren tukena oleva vapaaehtoinen antaa tuettavalle mahdollisuuden pohtia itselle tärkeitä asioita ja viettää aikaa luotettavan aikuisen kanssa. Tuen tarpeessa oleville lapsille tukihenkilöt tai tukiperheet tarjoavat mukavaa yhdessäoloa tai esimerkiksi mahdollisuuksia harrastaa yhdessä. Toiminta antaa paljon myös tekijälleen. YK:n onnellisuusraportin, World Happiness Report 2019 mukaan vapaaehtoistyötä tekemällä saavutetaan onnellisuutta arkeen ja omaan elämään. Raportista ilmenee, että vapaaehtoistyötä tekemällä voi parantaa omia voimavaroja arjessa. Erityisen merkityksellistä vapaaehtoiselle on huomata, mitä osallistumisella saa annettua. ”On ollut silmiä avaavaa, mit

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme