Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki varmistaa tiedonkulun kotiutuksessa

Jaa

Sosiaali- ja terveystoimi on saanut tiedon, että poliisi aloittaa esitutkinnan helsinkiläisen kotihoidon potilaan kuolemantapauksesta. Esitutkinta liittyy tapaukseen, jossa kotihoidon potilas menehtyi keväällä 2018 sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Poliisi kutsuu yhden Helsingin sairaalan työntekijän asiasta kuultavaksi.

Helsingissä käytiin tämän vakavan tapahtuman jälkeen välittömästi sairaalan ja kotihoidon henkilöstön kanssa lävitse kotiutusohjeet ja varmistettiin, että ne ovat yksiselitteiset. Jatkossa perehdytyksessä kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota kotiutusohjeiden läpikäymiseen. Lisäksi on varmistettu, että kotiutusohjeet ovat vaivattomasti kaikkien saatavilla. 

”Olemme arvioineet tämän tapauksen johdosta kotiutukseen liittyvät toimintatapamme. Teemme kaikkemme, ettei vastaavaa tapahtuisi”, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi kertoo.

Tiedonkulku kotiutuksesta varmistetaan erillisellä seurannalla

”Vaikka meillä on sairaalassa ja kotihoidossa käytössä sama tietojärjestelmä, se ei erikseen hälytä, että potilas on uloskirjattu sairaalasta ja kotiutettu. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että kotihoito jäi käsitykseen, että potilas jää sairaalaan”, Meripaasi kuvaa tapahtunutta.

Helsingissä otetaan käyttöön syksyllä 2020 uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä (Apotti). Uusi tietojärjestelmä varmistaa osaltaan tiedon kulkua eri toimijoiden välillä.

”Kotihoidossa on sovittu, että ennen uuden tietojärjestelmän käyttöönottoa, he varmistavat erillisellä säännöllisellä tarkastuksella potilastietojärjestelmästä, mikä on niiden kotihoidon asiakkaiden tilanne, jotka ovat esimerkiksi sairaalahoidossa tai kuntoutuksessa. Tämä erillinen varotoimenpide tehdään niin kauan, kunnes saamme uuden potilastietojärjestelmän käyttöön”, Meripaasi kertoo.

Helsingissä tehdään vuosittain yli 3 miljoonaa kotihoidon kotikäyntiä ja meillä on vuosittain noin 20 000 kotihoidon asiakasta vastuullamme. Heistä reilut 7 000 on vakituisia asiakkaitamme. Helsingin kaupungin sairaaloista (Laakso, Malmi ja Suursuo) kotiutetaan kotihoitoon vuosittain noin 5 000 potilasta.

Lisätietoja medialle: sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasi, p. 310 52482, seija.meripaasi@hel.fi

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme