Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ykkönen yhteisöllisyydessä älykaupunkien Cities in Motion -vertailussa – kokonaissijoitus nousi seitsemän sijaa

Jaa

Tänään julkaistu IESE Business Schoolin toteuttama kansainvälinen Cities in Motion Index (CIMI) sijoitti Helsingin 22. kokonaissijalle 165 kaupungin vertailussa. Helsinki säilytti edellisvuoden ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa, jossa toisen ja kolmannen sijan saivat Bern ja Berliini. Helsinki paransi kokonaissijoitustaan seitsemän sijaa viime vuodesta ja yhdeksän sijaa vuodesta 2015, jota indeksissä käytettiin vertailuvuotena.

Vuonna 2013 ensimmäistä kertaa julkaistussa CIMI-vertailussa kaupunkien paremmuutta mitataan yhdeksän ulottuvuuden kautta, joihin kuuluvat hallintotapa, kaupunkisuunnittelu, teknologia, ympäristö, kansainvälinen ulottuvuus, yhteisöllisyys, liikkuminen ja kuljetus, inhimillinen pääoma sekä talous. Helsingin sijoituksen paranemiseen vaikuttivat erityisesti myönteiset tulokset talouden, yhteisöllisyyden ja inhimillisen pääoman mittareilla. Myös ympäristöä koskevassa osiossa Helsinki paransi sijoitustaan merkittävästi sijalta 29 sijalle 12.

”Helsinki on hieno kaupunki. Ja haluaa olla jatkossa vielä enemmän. Tämä vertailu on jälleen yksi osoitus siitä, miten Helsinki on onnistunut lyhyessä ajassa ottamaan harppauksia eteenpäin”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Helsinki oli vertailun 50 kärkikaupungin joukossa Barcelonan ja Milanon kanssa eniten sijoitustaan nostanut kaupunki. Muista pohjoismaisista pääkaupungeista Helsingin edelle sijoittuivat Reykjavik sijalle 5, Kööpenhamina sijalle 13 ja Tukholma sijalle 16. Oslo oli sijalla 23 heti Helsingin jälkeen. Koko vertailun kärjessä olivat New York, Lontoo ja Pariisi.

Vertailussa mukana olleet 165 kaupunkia sijaitsevat 80 maassa. Kaupungeista 74 oli pääkaupunkeja.

Viime vuoden vertailuun nähden Helsingin sijoitus parani tai pysyi samana kaikilla muilla osa-alueilla, paitsi teknologian, kaupunkisuunnittelun sekä liikkumisen ja kuljetuksen osalta.

• kokonaissijoitus: 22. sija (viime vuonna 29. sija)
• yhteisöllisyys: 1. sija (viime vuonna 1. sija)
• hallinto: 6. sija (viime vuonna 10. sija)
• ympäristö: 12. sija (viime vuonna 29. sija)
• talous: 32. sija (viime vuonna 42. sija)
• kansainvälinen ulottuvuus: 50. sija (viime vuonna 63. sija)
• teknologia: 55. sija (viime vuonna 52. sija)
• inhimillinen pääoma: 57. sija (viime vuonna 62. sija)
• kaupunkisuunnittelu: 61. sija (viime vuonna 33. sija)
• liikkuminen ja kuljetus: 67. sija (viime vuonna 28. sija)


Yhteyshenkilöt

CIMI-vertailun osiot yhteisöllisyys, inhimillinen pääoma ja talous:
yliaktuaari, dosentti Netta Mäki, Helsingin kaupunki, kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö, puh. 040 334 4765, s-posti: netta.maki@hel.fi

CIMI-vertailun osiot ympäristö, liikkuminen ja kuljetus sekä kaupunkisuunnittelu:
ympäristötaloussuunnittelija Johanna af Hällström, Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, puh. 040 334 5498, s-posti: johanna.afhallstrom@hel.fi

CIMI-vertailuin teknologia-osio:
erityissuunnittelija Pasi Rautio, Helsingin kaupunginkanslia, tietotekniikka- ja viestintäosasto, puh. 040 833 2528, s-posti: pasi.rautio@hel.fi

Pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja Hanna Laine, puh. 040 482 5276, s-posti: hanna.e.laine@hel.fi

Laura Itävaara
viestintäkoordinaattori
Helsingin kaupunginkanslia
Talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. (09) 310 36336, 050 547 5706
S-posti: laura.itavaara@hel.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme