Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiin ehdotetaan parempia viher- ja virkistysyhteyksiä

Jaa

Helsinki haluaa vahvistaa laajaa, helposti saavutettavaa ja yhtenäistä puistojen ja kaupunkiluonnon verkostoa.

Kruunuvuorenranta. Kuva: Lauri Rotko.
Kruunuvuorenranta. Kuva: Lauri Rotko.

Suunnitelmissa on viher- ja kulttuuriympäristöjen kokonaisuus, joka tarjoaisi Helsingissä liikkuville entistä parempia virkistysyhteyksiä, luonto- ja kulttuurihistoriallisia kohokohtia sekä monipuolisempia palveluita niin mantereella kuin saaristossa. Tämä kokonaisuus nimettäisiin Helsingin kaupunkipuistoksi.

Tavoitteiden saavuttamiseksi puistojen suunnitteluun ja hoitoon Helsingissä tullaan panostamaan aiempaakin määrätietoisemmin. Resursseja kohdennetaan virkistysalueiden palvelujen ja reitistön parantamiseen esimerkiksi Helsingin rantoja kiertävään rantaraittiin ja muihin Helsingin poikittaisiin viheryhteyksiin. Tärkeää on, että virkistysalueille pääsee helposti asuinalueilta. Jo tänä vuonna ruvetaan tekemään Helsingille omaa kulttuuriympäristöohjelmaa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asiaa koskevaa ehdotusta kokouksessaan tiistaina 5.5.2020.

Selvitys kansallisesta kaupunkipuistosta valmistui syksyllä 2019

Ajatus Helsingin omasta toimintavasta kehittyi samalla, kun kaupunki selvitti edellytyksiä kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi.

Kansallisilla kaupunkipuistoilla tarkoitetaan laajoja aluekokonaisuuksia, joihin kuuluu arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä, puistoja ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä luontoalueita. Kansallisen kaupunkipuiston statusta voi hakea kaupunki ja sen myöntämisestä päättää ympäristöministeriö.

Kansallisen kaupunkipuiston perustamismahdollisuuksia Helsinkiin selvitettiin valtuustoaloitteen myötä. Myös Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike on aktiivisesti ajanut kansallisen kaupunkipuiston perustamista Helsinkiin.

”Liike on käyttänyt aikaa ja osaamistaan selvitystyöhön muun muassa olemalla mukana selvitystä tekevässä, muutoin kaupungin asiantuntijoista koostuvassa työryhmässä”, kiittelee kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen.

”Selvää on, että virkistysalueilla on suuri merkitys helsinkiläisten hyvinvoinnille. Monet ovat huolissaan virkistysalueiden pysyvyydestä tiivistyvässä kaupungissa. Samalla kun kaupunki kasvaa, helsinkiläisille on tärkeää, että luonto- ja kulttuuriarvoista huolehditaan. Niiden pitäisi parantuakin, sillä helsinkiläisiä ja Helsingissä vierailevia on koko ajan enemmän”, sanoo Luomanen.

Kansallisen kaupunkipuiston sijaan halutaan panostaa laajaan viherverkostoon

Kansallista kaupunkipuistoa koskeneessa selvityksessä tarkasteltiin neljän vaihtoehtoisen rajauksen ja toimintatavan vaikutuksia luonto-, maisema- ja kulttuuriympäristöön, maankäytön suunnitteluun, talouteen sekä ihmisten arkeen. Kaupunkitaloudellisista vaikutuksista tilattiin erillinen selvitys.

Tarkastelun osana järjestettiin sidosryhmille useita työpajoja, ja helsinkiläiset pystyivät osallistumaan valmisteluun yleisötilaisuuksien, verkkokeskustelun ja verkkokyselyn kautta. Millainen olisi Helsingin kansallinen kaupunkipuisto -kyselyyn osallistui noin 1400vastaajaa. He merkitsivät koko kaupungin alueelle erilaisen tekemisen tai kokemisen paikkoja, jotka ilmentävät helsinkiläisyyttä.

Selvityksestä käy ilmi, että Helsingissä olisi maankäyttö- ja rakennuslain vaatimat edellytykset kansallisen kaupunkipuiston perustamiselle. Selvityksen perusteella kansallisen kaupunkipuiston statuksesta ei kuitenkaan olisi Helsingille selkeää etua. Lisäksi kaupunki on jo turvannut luonto- ja kulttuurikohteet omilla päätöksillään. Helsingissä on jo satoja eri tavalla suojeltuja alueita, lähes 5 000 suojeltua rakennusta ja 50 luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueiden määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Selvityksen mukaan eniten kehitettävää on siinä, että erilaiset suojeluarvot muodostaisivat yhtenäisen ja jatkuvan kokonaisuuden ja eri toimijoilla olisi samansuuntaiset tavoitteet. Tämä ehdotettu Helsingin kaupunkipuistoa koskeva toimintatapa kattaisi rajatun alueen sijasta koko Helsingin alueen. Lähtökohdat kehittämiselle ovat hyvät, sillä Helsingin viherverkosto kattaa reilun kolmanneksen kaupungin maapinta-alasta, ja viime vuosina Helsinki on panostanut etenkin lähisaariston avaamiseen virkistyskäyttöön. Ehdotettu toimintatapa tukisi parhaiten myös Helsingin kaupunkistrategian toteuttamista.

Tarkoitus on, että Helsinki aloittaa Helsingin kaupunkipuistoksi kutsutun vaihtoehdon suunnittelun ja toteuttamisen vuonna 2021. Kaupunkiympäristölautakunnalle tehdyn esityksen mukaan kansallisen kaupunkipuiston selvittämistä ei ole tarkoituksenmukaista enää jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Aho
Toimialajohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 31064
mikko.aho@hel.fi

Rikhard Manninen
Maankäyttöjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37160
rikhard.manninen@hel.fi

Jussi Luomanen
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38626
jussi.luomanen@hel.fi

Kuvat

Kruunuvuorenranta. Kuva: Lauri Rotko.
Kruunuvuorenranta. Kuva: Lauri Rotko.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 28.5.202028.5.2020 17:47:49 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 28.5.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 11.6.2020.

Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos kommentoitavana verkossa28.5.2020 12:16:20 EESTTiedote

Millaisiin tarkoituksiin Helsingin kallioperää kannattaa hyödyntää? Miten maanalaisia kävely-ympäristöjä pitäisi kehittää? Entä millaisin periaattein ohjataan maalämpökaivojen rakentamista tulevaisuudessa? Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin voi nyt ottaa kantaa, kun Helsingin maanalaisen yleiskaavan luonnos on kommentoitavana 26. kesäkuuta asti kaupungin verkkosivuilla osoitteessa kerrokantasi.hel.fi.

Helsinki kokeilee uutta toimintamallia katutöiden nopeuttamiseksi27.5.2020 09:50:00 EESTTiedote

Helsinki alkaa kokeilla uutta toimintamallia kantakaupungin katusaneerauksissa tänä vuonna. Tarkoituksena on nopeuttaa katuhankkeiden kestoa ja vähentää niiden aiheuttamia haittoja. Uusi Helsinki-malli on jatkoa Aalto-yliopiston tutkimushankkeelle, joka on osa pormestari Jan Vapaavuoren vuonna 2019 käynnistämää, katutöiden haittojen vähentämiseen tähtäävää hankekokonaisuutta. Tutkimusta johti professori Olli Seppänen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme