Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinkiin lisää päiväkotipaikkoja

Jaa

Vuoden 2018 aikana Helsinkiin on saatu 1 600 uutta päiväkotipaikkaa, näistä 1100 paikkaa kaupungin päiväkoteihin ja 500 paikkaa yksityisiin päiväkoteihin. Ensi vuonna suunnitelmissa on lisätä 1400 paikkaa kaupungin päiväkoteihin.

”Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni lapsi saa paikan varhaiskasvatukseen kodin läheltä. Syksyllä 2018 tehdyn selvityksen mukaan julkisella liikenteellä matka-aika kodista päiväkotiin on keskimäärin vajaa 11 minuuttia, ja 90 prosentilla lapsista matka-aika on korkeintaan 20 minuuttia”, toteaa Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.                                                                                                                     
Vuodenvaihteessa 2018-2019 osalle varhaiskasvatuksen hakijoista ei ole pystytty tarjoamaan varhaiskasvatuspaikkaa kodin läheltä, vaikka paikkoja on tullutkin runsaasti lisää. ”Tämä on tietysti valitettavaa niiden perheiden kannalta, jotka ovat saaneet varhaiskasvatuspaikan lapselleen kauempaa”, pahoittelee Järvenkallas.

Vuonna 2019 suunnitelmissa on ainakin 1400 uutta päiväkotipaikkaa muun muassa Jätkäsaareen, Lauttasaareen, Myllypuroon, Haagaan, Vallilaan, Kalasatamaan, Tapulikaupunkiin, Itäkeskukseen ja Mellunkylään. Lisäksi useita yksityisiä päiväkoteja on aloittamassa toimintansa vuonna 2019. Osa tiloista saadaan käyttöön jo kevään aikana, mutta suurin osa paikoista on valmistumassa syksyllä.

Vaikka väestökasvu Helsingissä vuodelle 2019 on 336 varhaiskasvatusikäistä lasta, hoitopaikkoja tarvitaan enemmän. Hoitopaikkojen tarvetta lisää syksyllä 2018 aloitettu 5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja todennäköisesti myös yli 2-vuotiaiden Helsinki-lisän poistaminen. Kaupunginvaltuusto hyväksyi 28. marraskuuta vuoden 2019 talousarvion, johon on kirjattu kotihoidon tuen Helsinki-lisän poistaminen yli 2-vuotiailta. Päätöksellä halutaan vahvistaa Helsingin strategian mukaista varhaiskasvatukseen osallistumisen tärkeyttä. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee Helsinki-lisän poistoa kokouksessaan 18.12. Kaiken kaikkiaan Helsingissä tavoitteena on varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen.

”Kehitämme parhaillaan työtapoja ja välineitä palvelutilojen tarpeen aiempaa parempaan ennakointiin sekä tilanhankintaprosessien nopeuttamiseen. Seuraamme varhaiskasvatuksen käyttömäärää ja teemme kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tiivistä yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan kanssa, jotta päiväkotipaikkamäärä saadaan alueellisesti tarvetta vastaavaksi”, toteaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Lisätiedot:

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, puh. 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen,
puh. 09 310 86200, liisa.pohjolainen@hel.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
viestintäasiantuntija
puh. 09 310 43360
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää työntekijöitä17.6.2019 08:36:53 EESTTiedote

Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuus on jo pitkään ollut haastavaa sekä suomen- että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston ammattibarometrin (3/2019) mukaan varhaiskasvatuksen opettajan tehtävä on ammattipulanimikkeiden kärjessä. Koko maassa varhaiskasvatuksen opettajan tehtävä on ammattibarometrissä sijalla viisi. Helsingissä henkilöstön saatavuuden parantamiseksi on kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehty paljon eri toimenpiteitä kuten tehostettu rekrytointia, edistetty koulutusta ja uudistettu sijaistoimintaa. Tästä huolimatta henkilöstöä on ollut vaikea saada. ”Tämän hetken arvion mukaan näyttää siltä, että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstötilanne on paikoin kriittinen ja meillä on vaikeuksia saada riittävästi tarvittavaa henkilöstöä. Selvitämme parhaillaan Aluehallintovirastolta yhden ruotsinkielisen päiväkodin tilanteeseen liittyen voiko päiväkotiin palkata henkilöstöpulan vuoksi tilapäisesti myös suomenkielistä henk

Inom Helsingfors småbarnspedagogik behövs fler arbetstagare17.6.2019 08:34:30 EESTTiedote

Tillgången på personal inom småbarnspedagogiken har varit en utmaning en längre tid både inom den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken. Enligt Nylands arbets- och näringsbyrås yrkesbarometer (3/2019) toppar lärare inom småbarnspedagogik listan över de yrken inom vilka det råder brist på sökande. I hela landet ligger lärare inom småbarnspedagogik på plats fem i yrkesbarometern. I Helsingfors har en lång rad åtgärder vidtagits inom fostrans- och utbildningssektorn i syfte att förbättra tillgången på personal, bl.a. har rekryteringen effektiverats ytterligare, utbildningsfrämjande åtgärder vidtagits, vikarieverksamheten förnyats. Trots det har det varit svårt att få personal. ”Enligt en bedömning i nuläget ser det ut som att personalsituationen inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken är ställvis kritisk. Vi har svårigheter att få tillräckligt med personal. Med anledning av situationen i ett svenskspråkigt daghem utreder vi som bäst i samråd med regionförvaltningsverket om ock

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme