Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiin rakennettavalle 400 kilovoltin maakaapelille on valittu alustava reitti

Jaa

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj yhteistyökumppaneineen suunnittelee Helsinkiin uutta, maan alle rakennettavaa 400 kilovoltin kaapeliyhteyttä. Maakaapelille on linjattu alustava reitti Vantaalta Länsisalmen sähköasemalta Helsingin Viikinrannan energiakortteliin. Reitin varrella tehdään kevään ja kesän aikana maastotutkimuksia. Niiden avulla suunnitellaan kaapelin tarkkaa sijaintia ja tulevaa rakentamista.

Kuva: Uuden maakaapelin alustava reitti on merkitty karttaan punaisella. © Fingrid Oyj
Kuva: Uuden maakaapelin alustava reitti on merkitty karttaan punaisella. © Fingrid Oyj

Uusi kaapeliyhteys vahvistaa Helsingin sähköverkkoa ja tukee Helsingin ja Helen Oy:n hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Se mahdollistaa osaltaan hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymisen vuoteen 2030 mennessä ja kasvavan sähköisen liikenteen.

Samalla hanke mahdollistaa Helsingin kaupungille uusien asuin- ja työpaikka-alueiden rakentamisen toiselle puolelle kaupunkia Vihdintien ja Huopalahdentien ympäristöön. Siellä sijaitsevat 110 kilovoltin suurjännitteiset ilmajohdot voidaan sijoittaa maan alle, kun sähköverkkoa on vahvistettu. Tällöin alueita vapautuu johtojen alta täydennysrakentamista varten.

Uuden maakaapelin alustava reitti on selvillä – rakentamisen suunnittelu jatkuu maastotutkimusten avulla

Helsingin kaupunki, Helen Sähköverkko ja Fingrid aloittivat sähköverkon muutosten yleissuunnittelun vuoden 2020 lopussa. Yleissuunnittelun aikana on kartoitettu 400 kilovoltin kaapeliyhteydelle reittivaihtoehtoja Viikinrannan ja Vantaan Länsisalmen sähköaseman välillä. Lisäksi kaupunki on aloittanut niin sanotun Viikinrannan energiakorttelin kaavoittamisen uutta kantaverkon sähköasemaa varten.

Selvitysten ja viranomaisneuvottelujen pohjalta suunnittelijat pitävät parhaimpana vaihtoehtona reittiä, joka kulkee kaupunkien omistamien alueiden alla Viikinrannan energiakorttelista Viikin peltojen, Hallainvuoren, Kehä I:n ja Kivikon ulkoilupuiston kautta Länsisalmeen. Maakaapelin lopullinen reitti tarkentuu tänä vuonna aloitettavan rakennussuunnittelun aikana. Fingrid suunnittelee reittiä yhteistyössä Helsingin ja Vantaan kaupunkien sekä viranomaisten ja muiden osapuolien kanssa.

Reitin yleissuunnittelun osana on arvioitu rakentamisen teknistä toteutettavuutta sekä rakentamisen vaikutuksia maankäyttöön, liikenneturvallisuuteen, asutukseen, maisemaan, kulttuuriperintöön, luontoon ja virkistyskäyttöön. Suunnittelusta kertova raportti löytyy hankkeen verkkosivuilta osoitteesta www.fingrid.fi/helsingin-kaapeli.

Tarkemman rakennussuunnittelun aikana suunnittelijat täsmentävät muun muassa sitä, miten rakentamisen aikaiset vaikutukset ympäristöön minimoidaan. Luontoalueilla kaapelin reitti on sovitettu mahdollisimman pitkälti esimerkiksi jo olemassa olevien jalankulkureittien alle. Kaapelia ei voida sijoittaa pääsääntöisesti Lahdenväylän yhteyteen, koska kaapelireitin rakentamisen Lahdenväylältä käsin on nähty heikentävän liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Fingrid toteuttaa parhaillaan kaapelin tulevalla reitillä maastotutkimuksia rakennussuunnittelun pohjaksi. Tavoitteena on, että suunnitelmat valmistuvat Helsingin kaupungin, Fingridin ja Helen Sähköverkon investointipäätöksiä varten tämän vuoden loppupuolella. Fingridin tavoitteena on rakentaa uusi kaapeliyhteys ja Viikinmäen muuntoasema vuoden 2026 loppuun mennessä.

Suunnittelu jatkuu myös Vihdintien ja Huopalahdentien ympäristössä

Hankkeen edetessä Helen Sähköverkon tavoitteena on siirtää Vihdintien ja Huopalahdentien lähellä sijaisevat ilmajohtonsa maan alle 2020-luvun aikana, jolloin alueelle voidaan rakentaa uusia asuin- ja työpaikka-alueita. Lisäksi yhtiö korvaa Pitäjänmäen sähköaseman uudella asemalla, joka rakennetaan lähelle nykyistä sähköasemaa. Tämä mahdollistaa kaupungin kehittämisen myös nykyisellä sähköasematontilla. Uutta sähköasemaa koskeva asemakaavamuutos on tullut vireille maaliskuussa.

Helsingin kaupunki jatkaa niin sanotun Läntisen bulevardikaupungin suunnittelua Vihdintien ja Huopalahdentien ympäristöön vaiheittain 2020-luvun aikana. Alueelle suunnitellaan asuntoja, liikenneyhteyksiä ja palveluita arviolta 14 000 uudelle asukkaalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Fingrid Oyj
Risto Ryynänen, projektijohtaja
Puh. 040 519 5093
risto.ryynanen@fingrid.fi

Helen Sähköverkko Oy
Markku Hyvärinen, kehitysjohtaja
Puh. 050 559 1685
markku.hyvarinen@helen.fi

Helsingin kaupunki, maankäytön yleissuunnittelu
Eija Kivilaakso, johtava asiantuntija
Puh. 050 540 2258
eija.kivilaakso@hel.fi

Kuvat

Kuva: Uuden maakaapelin alustava reitti on merkitty karttaan punaisella. © Fingrid Oyj
Kuva: Uuden maakaapelin alustava reitti on merkitty karttaan punaisella. © Fingrid Oyj
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki kunnostaa lintuvesiä Ruovikosta lentoon -hankkeessa23.5.2022 09:03:38 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungilla on käynnistynyt Ruovikosta lentoon -Helmi-hanke, jossa keskitytään lintuvesien ja rantojen elinympäristöjen tilan parantamiseen. Hankkeen aikana tehdään käytännön hoitotoimia, jotka edesauttavat linnustoa ja muuta luonnon monimuotoisuutta. Samalla saadaan arvokasta tietoa järviruo’on talvileikkuusta ja ruokomassan hyödyntämisestä sekä kehitetään eri toimijoiden yhteistyötä. Hanketta rahoitetaan valtakunnallisesta Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme