Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiin valittiin uusi nuorisoneuvosto – nuorten osallistuvassa budjetoinnissa jaettiin 150 000€ 

Jaa

Nuorisoneuvoston vaalien äänestysprosentti nousi 38,1 prosenttiin. Nuorten osallistavassa budjetoinnissa RuutiBudjetissa jaettiin 150 000€ Helsingin eri alueille nuorten yhteiseen tekemiseen.

Kuva: Mila Eremina
Kuva: Mila Eremina

Helsinki juhli nuorten vaikuttamista perinteisessä RuutiGaalassa Suvilahden Tiivistämössä keskiviikkona 8.12. Tilaisuudessa julkistettiin Helsingin nuorisoneuvoston vaalien tulokset. Ehdolla oli kaiken kaikkiaan 74 nuorta eri puolilta Helsinkiä ja nuorisoneuvostoon valittiin 30 edustajaa kaksivuotiselle kaudelle 2022- 2023. Uusi nuorisoneuvosto aloittaa toimikautensa 1. tammikuuta 2022. 

Vaaleissa oli kaiken kaikkiaan 28 538 äänioikeutettua nuorta ja ääniä annettiin yhteensä 10 799. Äänestysprosentti kipusi 38,1 prosenttiin, kun se edellisissä vaaleissa vuonna 2019 oli 35,4%. Eniten ääniä annettiin itä-Helsingssä, Kontulan ja Vuosaaren alueella.

Linkki uuden nuorisoneuvoston kokoonpanoon löytyy tiedotteen lopusta.

Koronan vaikutus näkyy osallistuvan budjetoinnin tuloksissa  

Illan aikana jaettiin nuorten osallistuvasta budjetoinnista eli RuutiBudjetista 150 000 euroa nuorten valitsemiin kohteisiin. Summa jaettiin tasan itäisen, läntisen ja pohjoisen nuorisotyön kesken. RuutiBudjetista toteutetaan vuonna 2022 esimerkiksi itäisen nuorisotyön alueella Laajasalon kesäparkki, lännen alueella Kesän urheilutapahtuma nuorille ja pohjoisen alueella Koulun päättäjäistapahtuma ja Sateenkaareva festari. 
 
”Äänestystuloksissa korostuivat aiempaa enemmän yhteinen tekeminen ja ajanviete, kuten retket ja tapahtumat. Esimerkiksi itäisen alueen RuutiBudjetti-neuvotteluissa nuoret kertoivat, että heille tärkeitä ovat tilanteet, joissa on helppo tavata ja tutustua uusiin ihmisiin. Pitkän korona-ajan vaikutus näkyy siis osallistavan budjetoinnin tuloksissa selkeästi,” sanoo nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka

Nuorten osallistavan budjetoinnin eri vaiheisiin osallistui vuoden 2021 kuluessa kaiken kaikkiaan n. 14 000 nuorta. Vuonna 2020 prosessiin osallistui n. 10 000 nuorta.

 
Nuorten vaikuttamista kehitetään kuluvalla kaupunkistrategiakaudella 

Nuorisotyön ja koulujen yhteistyönä toteuttamilla piloteilla vuonna 2011 käynnistynyt Ruuti-järjestelmä täytti tänä vuonna kymmenen vuotta. Kymmenen vuoden aikana nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat kaupungissa monipuolistuneet ja vahvistuneet merkittävästi.   

”Nyt alkaneella kaupungin strategiakaudella nuorten vaikuttamismahdollisuuksia uudistetaan, muun muassa kaupungin kaikkien toimialojen sitoutumista ja yhteistä johtamista vahvistamalla. Jatkossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota osallisuuden vahvistamiseen lasten ja nuorten arjessa sekä seurataan nuorten osallisuuden kokemuksen kehittymistä”, kertoo Mikko Vatka. 

Katso uuden nuorisoneuvoston kookoonpano ja RuutiBudjetin tulokset täältä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Vatka
Nuorisoasiainjohtaja, Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
mikko.vatka@hel.fi
p. 040 679 1606

Kati Hurme
Viestintäsuunnittelija, Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
kati.hurme@hel.fi
Puh. 040 620 4092

Kuvat

Kuva: Mila Eremina
Kuva: Mila Eremina
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa keskustellaan ilmastovieraiden kanssa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla26.1.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Ilmastovieraat-kiertue tuo pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoihin helmi–toukokuun aikana noin parikymmentä kirjailijaa, kirjoittajaa ja aktivistia, joiden kanssa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta kirjallisuuden avulla. Ilmastovieraita tavataan kirjastoissa lähes viikoittain toukokuulle asti. Ilmastokriisistä, luontokadosta ja ekologisesta elämäntavasta julkaistaan yhä enemmän uusia kirjoja. Tieto lisää ymmärrystä ja toimintakykyä, ja kaunokirjallisuuden avulla voidaan kuvitella mahdollisia tulevaisuuksia ja käsitellä ekokriisiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.

På bibliotek i huvudstadsregionen diskuteras klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald genom litteratur med klimatgäster26.1.2022 07:59:00 EET | Tiedote

Under februari–maj bjuder turnén Ilmastovieraat (Klimatgäster) in till Helmet-bibliotek i huvudstadsregionen ett tjugotal författare, skribenter och aktivister till Helmetbiblioteken i huvudstadsregionen, med vilka man med hjälp av litteratur diskuterar klimatförändringen och naturförlusten. Vi får träffa klimatgäster på bibliotek nästan varje vecka fram till maj. Allt fler nya böcker publiceras om klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och en ekologisk livsstil. Kunskap ökar förståelsen och handlingsförmågan, och med hjälp av skönlitteratur kan man föreställa sig möjliga framtider och behandla känslor och tankar kring ekokrisen.

Manu Katché, Pete Parkkonen, Vijay Iyer ja Rebekka Bakken Savoy JAZZFestiin maaliskuussa21.1.2022 16:06:54 EET | Tiedote

Savoy JAZZFestin koko ohjelmisto on valmis: Vijay Iyer, Manu Katché ”Scope” sekä Rebekka Bakken & UMO Helsinki Jazz Orchestra liittyvät Savoy JAZZFest 2022 -tapahtuman esiintyjäkaartiin. Yhteistyössä Finlandia-talon kanssa 2.3. järjestettävä Pete Parkkonen Jazz Orchestra: ”Dream A Little Dream Of Me” -erikoiskonsertti laajentaa festivaalin viisipäiväiseksi musiikkijuhlaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme