Vaasan Oy

Helsinkiläinen Anna Häkämies on Vuoden Kotileipuri

Jaa

Helsinkiläinen Anna Häkämies pokkasi ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden Kotileipuri -tittelin. Hänen leipomansa Hito hapan ruisleipä erottui viiden finalistileivän joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan. Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä toimiva Häkämies on urbaani leipuri, joka on itse laittanut alulle käyttämänsä juuren ja paistaa ruisleipänsä tavallisessa sähköuunissa.

Hito hapan ruisleipä vakuutti tuomariston. Tässä iloinen voittaja Anna Häkämies.
Hito hapan ruisleipä vakuutti tuomariston. Tässä iloinen voittaja Anna Häkämies.

Leipomoyhtiö Vaasanin järjestämällä Vuoden Kotileipuri -kilpailulla paitsi kunnioitetaan suomalaisia leivontaperinteitä myös kannustetaan kotileipureita haastavana leivottavana pidetyn kansallisruokamme, eli ruisleivän pariin. Vuoden Kotileipuri -tittelistä ilmoittautui kisaamaan lähes sata leipuria, joista valtaosalla oli kerrottavanaan tarina sukupolvelta toiselle periytyvästä leipäjuuresta ja lähes uskonnollisista leipään, sen raaka-aineisiin ja leivontaan liittyvistä rituaaleista. Elintarvike-, leipä- ja ruoanlaittoalan ammattilaisista koostuva raati valitsi kiehtovien tarinoiden joukosta viisi leipuria esittelemään leipänsä Helsingissä järjestettyyn loppukilpailuun. Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä erottautui finaalissa ennen kaikkea makunsa ja rakenteensa ansiosta.

”Kaikkien finaalissa esiteltyjen leipien ulkonäkö oli täydellinen, joten erot syntyivät maulla ja rakenteella. Taso oli todella kova ja jokaisesta ehdokkaasta välittyi intohimo leipään ja tämän kisan pääraaka-aineeseen rukiiseen. Sokkotestissä Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä osoittautui nimensä mukaiseksi. Leivän rakenteen kosteuden ja hienoisen ilmavuuden säilyttävä kovansitkeä kuori teki ratkaisevan vaikutuksen kaikkiin tuomariston jäseniin, joten valinta oli lopulta selkeä. Anna Häkämies on ansaitusti Vuoden Kotileipuri, joka pääsee yhdessä tuotekehitystiimimme kanssa miettimään, miten hänen erinomaista ruisleipäänsä saisi skaalattua kaikkien ruisleivänystävien ulottuville”, kommentoi tuomariston puheenjohtaja ja Vaasanin kaupallinen johtaja Minna Cousins.

38-vuotiaan, viljatiedettä ja -teknologiaa opiskelleen Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä saa ryhtinsä hänen itse kehittämästään raskinsiemenestä, eli juuresta. Se syntyi kurkkupurkkiin täysjyväruisjauhosta, raastetusta vihreästä omenasta ja vedestä. Sama raskinsiemen on elänyt kurkkupurkissa nyt jo kymmenen vuoden ajan.

”Olen leiponut makeaa lapsesta saakka, mutta leivän leivonta on tullut mukaan vasta aikuisiällä. Kymmenisen vuotta sitten innostuin kehittämään oman juuren. Sen teko on helppoa, mutta elävän organismin kasvattaminen ja hengissä pito vaatii kärsivällisyyttä ja sisua. Kesti pari vuotta, ennen kuin juuri oli kasvanut täysiin voimiinsa, mutta huolellisella ylläpidolla ja ruokinnalla se voi elää nyt ikuisesti. Jokainen juuri ja sen myötä leipä on yksilöllinen. Käytän taikinan vaivaamiseen normaalia monitoimikonetta ja leivät paistan tavallisessa sähköuunissa ilman leivontakiviä tai muitakaan apuvälineitä”, kertoo suurpiirteiseksi leipuriksi itseään kutsuva Häkämies.

Leipomoyhtiö Vaasanin järjestämän Vuoden Kotileipuri -kisan tuomaristo koostui Uudenmaan Marttojen, Leipätiedotuksen, Pro Ruis -yhdistyksen, Maa- ja Kotitalousnaisten Keskuksen, Kotitalousopettajien liiton sekä Keskon ja S-ryhmän edustajista. Vuoden Kotileipuri -tittelin voittajana Anna Häkämies pääsee mukaan Vaasanin leipomotuotteiden tuotekehitykseen.

Tuomariston kunniamaininta annettiin korpilahtelaiselle Ritva Rahikkalalle, jonka valmistama Aloittelijan ruisrieska edustaa tuomariston mukaan uuden sukupolven maukasta ja ennakkoluulotonta leipäinnovaatiota. Sellaisen avulla kuitupitoinen ruis on helppo tuoda myös nuorten kuluttajien ruokavalioihin.

Vuoden Kotileipuri -kisan finalistit olivat Leena Jauhiainen Kiuruvedeltä, Ritva Rahikkala Korpilahdelta, Klaus Götsch Orimattilasta, Anne Kiuru Janakkalasta ja Anna Häkämies Helsingistä.

Lisätietoja:

Minna Cousins, kaupallinen johtaja, Vaasan Oy, puh. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Anna Häkämies, Vuoden Kotileipuri 2018, puh 050 349 7312 tai hakamies_anna@hotmail.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, puh. 040 556 5721 tai mari.dunderfelt@vaasan.com

Kuvat

Hito hapan ruisleipä vakuutti tuomariston. Tässä iloinen voittaja Anna Häkämies.
Hito hapan ruisleipä vakuutti tuomariston. Tässä iloinen voittaja Anna Häkämies.
Lataa
Vuoden Kotileipuri 2018 Anna Häkämies
Vuoden Kotileipuri 2018 Anna Häkämies
Lataa
Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä
Anna Häkämiehen Hito hapan ruisleipä
Lataa
Finalistit juontaja Sami Kurosen ympärillä. Vasemmalta alkaen: Anna Häkämies, Ritva Rahikkala, Leena Jauhiainen, Anne Kiuru ja Klaus Götsch
Finalistit juontaja Sami Kurosen ympärillä. Vasemmalta alkaen: Anna Häkämies, Ritva Rahikkala, Leena Jauhiainen, Anne Kiuru ja Klaus Götsch
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Oy
Salmisaarenaukio 1
00180 Helsinki

020 446111http://www.vaasan.fi/

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 600 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä viidessä leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Taika ja Vaasan Kauratyynyt. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli 180 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Oy

Vaasan Oy:n elokuussa käynnistämät yt-neuvottelut ovat päättyneet12.10.2018 09:30:00 EEST | Tiedote

Julkaisuvapaa 12.10.2018 klo 9.30 Vaasan Oy:n 27.8.2018 käynnistämät yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 8.10.2018. Neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin kahvileivän irtotuotteiden valmistuksen lopettamiseen Kuusankosken ja Kiimingin leipomoissa. Neuvottelut johtivat 13 vakinaisen työsuhteen päättymiseen, minkä lisäksi 6 työsuhdetta päättyy muilla järjestelyillä. Neuvotteluiden alkaessa vaikutusten arvioitiin johtavan enintään 19 henkilön irtisanomiseen. Neuvotteluiden piirissä oli yhteensä 104 henkilöä. Yhteistoimintaneuvotteluiden perusteena olivat tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Kahvileivän irtotuotteiden valmistus Kuusankoskella ja Kiimingissä loppuu 31.1.2019 mennessä. ”Kauppojen paistopisteissä tapahtuva leipomotuotteiden paisto on viime vuosina kehittynyt isoin harppauksin, minkä vuoksi nyt lopetettava irtotuotteiden toimintamallimme on menettänyt kilpailukykynsä. Keskitymme nyt entistä vahvemmin ydinliiketoimintaamme eli pakatun tuoreen leivän valmistukseen. Toiminnan

Leipäinnovaatiosta energiaa lapsen ja koululaisen arkeen21.8.2018 12:30:00 EEST | Tiedote

Välipalojen rooli päivän ruokarytmissä on tärkeä. Parhaimmillaan fiksusti koottu välipala tuo sopivan määrän terveellistä lisäenergiaa aterioiden väliin ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan välipaloja syödään päivittäin kuitenkin vain alle puolessa lapsiperheistä (46 %). Vaasanin uutuus, Snäkki-välipalaleipä, tarjoaa helpon vaihtoehdon välipalahetkiin.

Vuoden Kotileipuri -kilpailu innostaa ruisleivän pariin19.6.2018 15:21:50 EEST | Tiedote

Kesäkuussa alkanut valtakunnallinen Vuoden Kotileipuri -kilpailu on saanut useita kymmeniä osanottajia Suomen kansallisruoan ruisleivän taitajilta. Kilpailulla kunnioitetaan paitsi sukupolvia yhdistäviä suomalaisia leivontaperinteitä myös muistutetaan kotona leipomisen tärkeydestä ja kannustetaan useampia haastavana pidetyn rukiin pariin. Vaasan teettämän kyselytutkimuksen* mukaan jopa joka toisessa suomalaiskodissa leivotaan leipää tai sämpylöitä. Vaikka ruis tiedostetaankin leivistä terveellisimmäksi, tarttuu ruisjauhopussiin vielä pieni, mutta sitäkin omistautuneempi leipurijoukko. Vuoden Kotileipuri -kisan odotetaankin houkuttelevan uusia kokeilijoita kansallisleipäämme leipomaan.