Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset kokevat eniten turvattomuutta ostarien sekä juna- ja metroasemien ympäristöissä

Jaa

Lähiörakentamisen ajan ostoskeskukset ja raideliikenteen asemat nousivat esille häiriöiden kokemusten paikkoina Helsingin kaupungin asukkaille toteuttamissa karttakyselyissä. Ostoskeskus tai asema ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti ongelmia, sillä eri asuinalueilla on omanlaisensa profiili koetun turvattomuuden paikoissa. Tiedot selviävät kaupunkitutkimustiedon tuoreesta julkaisusta ”Koettu turvallisuus helsinkiläisillä asuinalueilla. Karttakyselyt kaupunkiuudistuksen lähtökohtina.”

Myllypuron ostarin uudistaminen on vähentänyt alueella koettua turvattomuutta. Kuva: Patrik Lindström/ Helsingin kaupungin aineistopankki
Myllypuron ostarin uudistaminen on vähentänyt alueella koettua turvattomuutta. Kuva: Patrik Lindström/ Helsingin kaupungin aineistopankki

Asuinalueen turvallisuus on yksi asumisen keskeisiä viihtyvyystekijöitä. Helsin­gissä on siksi jo pitkään panostettu niin turvallisuuden tutkimiseen kuin koetun turvallisuuden sekä asuinalueiden viihtyvyyden parantamiseen.

Koettu turvallisuus helsinkiläisillä asuinalueilla -tutkimuksessa tarkasteltiin turvattomuuden kokemuksia ja sosiaalisia häiriöitä perustuen asukkaiden omiin, vuosina 2010–2017 karttakyselyillä kerättyihin havaintoihin yhdeksällä eri asuinalueella Helsingissä. Tarkastellut alueet olivat Pihlajamäki, Pitäjänmäki, Kulosaari, Jakomäki, Kamppi/Taka-Töölö, Vanhakaupunki, Paki­la ja Kontula.

Asukkailta karttakyselyissä kerätyt vastaukset osoittivat tarkasti kaupunkirakenteessa turvattomina pidetyt paikat. Lisäksi alueille pystyttiin paikantamaan sosiaali­sena epäjärjestyksenä pidettyjä tekijöitä, kuten rauhattomuus ja elämöinti sekä ympäristön epäsiisteys ja roskaisuus.

Tässä, kuten aiemmissa turvattomuustutkimuksissa erityisesti lähiörakentamisen ajan ostoskeskukset ja raideliikenteen asemat nousivat esille häiriöiden kokemusten paikkoina.

”Ostoskeskuksen tai aseman olemassaolo ei kuitenkaan tarkoita niille keskittyvän automaattisesti ongelmia. Alueen palvelurakenteella, väestön sosioekonomisella rakenteella tai vain sat­tumalla voi olla yllättävän suuri merkitys yksittäisten paikkojen kehittymisessä turvattoman tuntuisiksi”, toteaa tutkija Jenni Väliniemi-Laurson.  

Myllypuron ostari kaupunkiuudistuksen esikuvana

Tutkimuksessa tarkennettiin katse myös Myllypuron pitkäjänteiseen kaupunkiuudistamiseen. Erityisesti ostoskeskuksen ja sen ympäristön parantaminen on vaikuttanut positiivisesti asukkaiden kokemaan turvallisuuteen ja viihtyvyyteen alueella.

Uudistusten myötä Myllypuron ostoskeskuksesta tuli positiivinen tapaamispaikka. Toisaalta häiriöt ovat siirtyneet muualle Myllypuron alueella, läheiselle metsäalueelle ja metroaseman seudulle.

Tutkimuksessa nostetaan tärkeäksi asuinalueiden koettuja ongelmakohtia ja positiivisia viihtyvyystekijöitä koskeva asukastieto osana kaupunkisuunnittelua. Näin kaupunginosien erityispiirteitä olisi helpompi tunnistaa ja vahvistaa alueiden kehitystä omaleimaisiksi asuinalueiksi.

Lisätiedot

Linkki julkaisuun (pdf): Koettu turvallisuus helsinkiläisillä asuinalueilla

Tiivistelmä

Selattava julkaisu

Tutkija Jenni Väliniemi-Laurson, puh. 040 334 4771, jenni.valiniemi-laurson@hel.fi

Tiedotteen lähetti:

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Myllypuron ostarin uudistaminen on vähentänyt alueella koettua turvattomuutta. Kuva: Patrik Lindström/ Helsingin kaupungin aineistopankki
Myllypuron ostarin uudistaminen on vähentänyt alueella koettua turvattomuutta. Kuva: Patrik Lindström/ Helsingin kaupungin aineistopankki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorin kesä aukeaa30.6.2020 09:49:14 EESTTiedote

Kulinaristinen keidas tarjoilee makuelämyksiä ja urbaania siirtolapuutarhatunnelmaa. Senaatintorin kesä -jättiterassialue aukeaa keskiviikkona 1. heinäkuuta. Helsingin pääaukiolla, Senaatintorilla, voi elokuun loppuun asti nauttia helsinkiläisten laaturavintoloiden makuelämyksiä urbaanissa siirtolapuutarhatunnelmassa. Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, ja siitä toivotaan piristysruisketta koko koronasta toipuvan kaupunkikeskustan elävöittämiseen.

Helsinki panostaa turvalliseen matkailukokemukseen29.6.2020 14:07:43 EESTTiedote

Pitkän koronasulun jälkeen avautuva Helsinki haluaa varmistaa, että pääkaupungin tarjoamien tapahtumien pariin palaavien vieraiden kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja luotettava. Helsinki toteutti palvelumuotoilutoimisto Hellonin kanssa tutkimuksen, jonka avulla tunnistettiin asiakkaiden mielenrauhaa ja yleistä turvallisuuden tunnetta tapahtumissa ja matkailupalveluiden parissa tuottavat toimenpiteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme