Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset kokevat kotikaupunkinsa edelleen turvalliseksi

Jaa

Vuoden 2021 lopussa toteutetussa laajassa turvallisuuskyselyssä Helsinki koettiin yhä pääosin turvalliseksi kaupungiksi. Lähes yhdeksän kymmenestä vastaajasta oli kyselyssä sitä mieltä, että kaupunki on yleisesti turvallinen tai vähintään melko turvallinen. Omalla asuinalueellaan 92 prosenttia vastaajista kokee olonsa yleisesti ottaen turvalliseksi, ja 76 prosentin mukaan oma asuinalue on turvallinen myös myöhään viikonloppuiltaisin.

Kuva: Helsingin kaupunki
Kuva: Helsingin kaupunki

Helsinkiläisten kokemus oman asuinalueen turvallisuudesta on pysynyt korkealla tasolla. Uusimmassa Helsingin kaupungin ja poliisin toteuttamassa turvallisuustutkimuksessa 92 prosenttia kaikista vastaajista kokee, että oma asuinalue on yleisesti ottaen turvallinen paikka.   

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka turvalliseksi oma asuinalue koetaan iltamyöhällä. Yhteensä 76 prosenttia vastaajista kokee oman asuinalueen turvallisena myös myöhään viikonloppuiltaisin. Edellisellä tutkimuskerralla vuonna 2018 hieman useampi, noin 80 prosenttia vastaajista, koki asuinalueensa turvallisena myös myöhään viikonloppuiltoina.  

– Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa jokaisella on mahdollisuus elää turvallista ja viihtyisää elämää. Kaupunkistrategiassa kiinnitämme huomiota kaupunginosien omaleimaisuuden vaalimiseen ja kehittämiseen asukkaita kuuntelemalla. Toteutettu turvallisuuskysely tarjoaakin meille arvokasta tietoa tavoitteidemme tueksi, sanoo pormestari Juhana Vartiainen. 

Eroa naisten ja miesten kokemassa turvallisuudessa 

Helsingin keskusta koettiin uusimmassa turvallisuustutkimuksessa vähemmän turvalliseksi kuin vuonna 2018. Nyt hieman yli puolet vastaajista, 54 prosenttia, piti keskustaa turvallisena myöhään viikonloppuiltaisin. Edellisellä tutkimuskerralla tätä mieltä oli 64 prosenttia.   

Eroa saattaa selittää se, että tuorein kyselyaineisto on kerätty koronapandemian aikana, jolloin keskustaa on muutenkin vaihtelevan tautitilanteen takia vältelty osin normaalia enemmän.  

Vaikka kokonaiskuva kaupunkilaisten turvallisuuskokemuksista onkin positiivinen, naisten ja miesten kokemukset oman asuinalueen turvallisuudesta ovat yhä varsin erilaisia. Miehistä 85 prosenttia piti asuinaluettaan turvallisena myöhään viikonloppuiltoina, naisista 67 prosenttia. Vastaavasti vain seitsemän prosenttia miehistä oli sitä mieltä, että oma asuinalue on kyseisinä aikoina turvaton, ja naisista 18 prosenttia. Myös Helsingin keskustassa viikonloppuiltaisin liikuttaessa miesten kokemus oli turvallisempi kuin naisten.  

Helsingin turvallisuustutkimus selvittää kaupunkilaisten kokemuksia turvallisuudesta 

Helsingin turvallisuustutkimuksessa selvitetään kolmen vuoden välein kaupunkilaisten kokemuksia turvallisuudesta esimerkiksi omalla asuinalueellaan ja kaupungin keskustassa. Aineisto ja siitä tehtävät analyysit keskittyvät kaupunkilaisten arkeen ja konkreettisiin asioihin etenkin omalla asuinalueella, joihin erilaiset kansainväliset tilanteet eivät oletettavasti vaikuta merkittävästi.Turvallisuustutkimusta on toteutettu lähes samanmuotoisena jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan.   

Uusin tutkimusaineisto koottiin loppuvuodesta 2021 ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, joten tuloksista eivät näy sodan mahdolliset vaikutukset kaupunkilaisten turvallisuuskokemuksiin. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Helsingin 15–79-vuotiaat. Kyselylomake lähetettiin 7 818 henkilölle, joista 3 980 vastasi. Tutkimuksen toteuttivat Helsingin kaupunki ja Helsingin poliisi.   

Nyt julkaistu analyysi on osa tutkimussarjaa, jonka tutkimusartikkeli julkaistaan Kvartti-lehdessä.  

Turvallisuustutkimuksen uusimmasta aineistosta tuotetaan tarkentavia analyysejä kevään ja kesän aikana.   

Lisätietoja: 

Kvartti-lehden tutkimusartikkeli 

Turvallisuustutkimus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Juhana Vartiainen, erityisavustaja Mira Keränen, puh. 040 1947 101, mira.keranen@hel.fi

Tutkija Vesa Keskinen, kaupunkitietoyksikkö, P. 040 3344784, vesa.keskinen@hel.fi 

Erityisasiantuntija Katariina Kainulainen-D'ambrosio, kaupunkistrategiayksikkö/turvallisuus ja valmius, P. 040 1939245, katariina.kainulainen-dambrosio@hel.fi 

Viestinnän yhteyshenkilö: viestintäasiantuntija Maisa Hopeakunnas, Helsingin kaupunginkanslia, P. 040 5096410, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupunki
Kuva: Helsingin kaupunki
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Taustatilaisuus Helsingin matkailun näkymistä keskiviikkona 1.6.2022 klo 10–1125.5.2022 09:00:00 EEST | Kutsu

Toimituksenne edustaja on tervetullut Helsingin kaupungin järjestämään taustatilaisuuteen Helsingin kansainvälisen matkailun tulevaisuuden näkymiä ja tulevaa tapahtumakesää koskien. Taustatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalolla keskiviikkona 1. kesäkuuta klo 10–11. Paikkana on kokoustila Harvia, johon sisääntulo käy Aleksanterinkadun puolelta, osoitteesta Aleksanterinkatu 20.

MEDIAKUTSU: Kestävien kaupunkien tavoitteita ja oppeja kaikille avoimessa Sustainable Cities -keskustelufoorumissa 31.5.202224.5.2022 13:00:00 EEST | Kutsu

Helsingin kaupunki ja YK-yliopiston WIDER-instituutti (UNU-WIDER) toteuttavat pormestari Juhana Vartiaisen isännöimänä sarjan kestävää kehitystä käsitteleviä Sustainable Cities -keskustelufoorumeita. Sarjan ensimmäinen osa järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskiviikkona 31.5.2022 klo 15.30–17. Tilaisuuden teemana on Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoite SDG8, joka koskee ihmisarvoista työtä ja talouskasvua. Tilaisuus on englanninkielinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme