Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset työikäiset ovat koulutettua väkeä – varsinkin nuoret naiset ovat muuta väestöä koulutetumpaa

Jaa

Helsinkiläiset ovat korkeammin koulutettuja verrattuna väestöön muualla Suomessa. Puolella työikäisistä 25–64-vuotiaista helsinkiläisistä oli korkea-asteen tutkinto vuoden 2017 lopussa. Kokonaisuudessaan runsaalla 81 prosentilla kyseisen ikäryhmän helsinkiläisistä oli perusasteen jälkeinen tutkinto. Tiedot selviävät tuoreesta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2017 -julkaisusta.

Väestön koulutusrakenne Helsingissä
Väestön koulutusrakenne Helsingissä

Nuoret työikäiset helsinkiläisnaiset korkeasti koulutettuja

Nuoret työikäiset, eli 25–44-vuotiaat, helsinkiläisnaiset ovat korkeammin koulutettuja kuin helsinkiläismiehet tai muun maan saman ikäinen väestö. Noin 65 prosentilla 25–44-vuotiaista helsinkiläisnaisista oli korkeakoulututkinto, kun helsinkiläismiesten osuus samassa ikäryhmässä jäi noin 49 prosenttiin vuonna 2017.

Sukupuoliero korkeakoulutuksen suhteen näkyi selkeästi varsinkin 30–39-vuotiaiden keskuudessa. Korkeakoulututkinto oli melkein 70 prosentilla 30–39-vuotiaista helsinkiläisnaisista, kun vastaava osuus koko maassa oli 53. Saman ikäryhmän helsinkiläismiehillä korkeakoulututkinto oli 45 prosentilta ja muualla maassa 35 prosentilla.

Vanhemmassa ikäluokassa eli 45–64-vuotiaissa sukupuolten väliset erot koulutustasossa ovat tasaisemmat kuin nuorten työikäisten parissa. Suurimmalla osalla tämän ikäryhmän helsinkiläisistä oli korkeakoulutus, mutta tässäkin ikäryhmässä helsinkiläisnaiset olivat korkeimmin koulutettuja verrattuna helsinkiläismiehiin ja muuhun maahan.

Helsinkiläisnaisten korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus onkin kasvanut reippaasti koko 2000-luvun ajan. Korkeasti koulutettujen naisten osuus kaikista helsinkiläisnaisista oli vajaa 34 prosenttia vuonna 2000, kun vuonna 2017 vastaava osuus oli 46 prosenttia. Puolestaan korkeasti koulutettujen helsinkiläismiesten osuus oli 32 prosenttia vuonna 2000 ja 38 prosenttia vuonna 2017.

Tutkinnon suorittaneiden osuus kasvaa hitaammin kuin muualla Suomessa

Perusasteen jälkeisen tutkinnon suorittaneiden osuus ei ole juurikaan muuttunut 2010-luvulla Helsingissä, kun taas muualla maassa tutkinnon suorittaneiden osuus on kasvanut. Helsingin tilanteeseen vaikuttaa suuri maahanmuuttajaväestö, joiden koulutustasosta ei välttämättä ole tietoa. Väestön koulutusrakennetta pystytään tarkastelemaan kattavasti ainoastaan niiltä henkilöiltä, joilla tutkinto on rekisteröity Suomessa.

Helsingin alueiden välillä on eroja koulutustaustan mukaan. Tutkinnon suorittaneiden osuus 25–64-vuotiaiden helsinkiläisten keskuudessa vaihteli noin 63 prosentista 92 prosenttiin Helsingin peruspiirien välillä vuonna 2017. Peruspiirien väliset erot tutkinnon suorittaneista ovat kuitenkin pienentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Julkaisu luettavissa:

https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/19_07_22_Tilastoja_10_Maatta.pdf 

Lisätiedot:

Suvi Määttä
Tutkija
Helsingin kaupunki, Kaupunkitutkimus ja -tilastot
suvi.maatta@hel.fi 
040 588 7891

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö tekee laaja-alaista kaupunki­tutkimusta ja huolehtii kaupungin tilasto­toiminnan perustieto­varannoista, tilasto­julkaisuista sekä tieto­palvelusta.Anna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi  
(09) 310 36217

Avainsanat

Kuvat

Väestön koulutusrakenne Helsingissä
Väestön koulutusrakenne Helsingissä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingillä useita valtteja startup-kaupunkien mittelössä – kärjessä toimivuus sekä maailman paras työn ja vapaa-ajan tasapaino18.11.2019 17:17:09 EETTiedote

Helsingin kaupungilla ja Slushilla on yhteinen tavoite: Helsingin saattaminen maailmankartalle kärkipaikkana olla kasvuyrittäjä, mutta samalla myös elää toimivaa ja hyvää arkea. Uudella, aiempaa merkittävämmällä Slush-yhteistyöllä Helsinki havittelee kaupunkiin lisää kansainvälisiä kykyjä ja vahvempaa erottautumista Euroopan muista startup-kaupungeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme