Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiläiset vahvasti pyöräliikenteen edistämisen kannalla

Jaa

Kaupungin tavoite parantaa Helsingin pyöräilyoloja saa asukkailta vahvan tuen: 94 prosenttia helsinkiläisistä suhtautuu myönteisesti pyöräliikenteen edistämiseen, selviää tuoreesta Pyöräilybarometri 2018 -tutkimuksesta.

Pyöräilijöitä Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Pyöräilijöitä Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten

Tutkimuksessa selvitettiin myös pyörällä liikkuvien asukkaiden käsityksiä Helsingin pyöräilyolosuhteista. Pyörällä liikkuvien asukkaiden mielestä Helsinki on jo melko hyvä paikka liikkua pyörällä – 87 prosenttia pyöräilevistä on tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä Helsinkiin pyöräilykaupunkina.

Tutkimus osoittaa, että pyöräilyn olosuhteissa on kuitenkin vielä reippaasti parannettavaa. Vaikka valtaosa pitääkin pyöräilyä Helsingissä melko sujuvana ja turvallisena, joka neljäs kokee turvattomuutta liikkuessaan pyörällä. Pyöräilykokemukseen vaikuttavista asioista eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat pyöräväylien työmaa-aikaiset järjestelyt – ne riepovat yli puolta pyörällä liikkuvista. Tyytymättömyyttä herättää myös esimerkiksi puutteellinen opastus.

Yli puolet pyöräilee lumettomana aikana

Pyöräilybarometrin mukaan 59 prosenttia Helsingin aikuisväestöstä pyöräilee vähintään kerran viikossa lumettomana aikana. Vuoden ympäri aikuisista pyöräilee reilu kymmenesosa. Tärkein syy valita pyörä kulkuvälineeksi on pyöräilyn kätevyys.  

Tutkimuksen mukaan helsinkiläisten pyöräilyä voidaan lisätä tehokkaimmin parantamalla pyöräpysäköinnin turvallisuutta, pyöräväylien kattavuutta, turvallisuutta ja kunnossapitoa sekä työmaa-aikaisia järjestelyjä.

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin elokuussa 2018 ja otos edustaa 18−74-vuotiaita helsinkiläisiä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 2010. Tutkimus toteutettiin nyt kolmannen kerran ja sen toteutti Otantatutkimus Oy Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Pyöräilybarometriin voi tutustua osoitteessa www.hel.fi/pyoraily.

Pyöräliikenteen edistäminen on yksi niistä keinoista, joilla Helsinki pyrkii varmistamaan liikenteen toimivuuden tulevaisuudessa. Kaupungin kasvaessa ja tiivistyessä lisääntyy väistämättä myös liikenne. Mitä useampi matka tehdään auton sijaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä, sitä suurempi määrä ihmisiä mahtuu liikkumaan kaupungissa sujuvasti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reetta Keisanen
pyöräilykoordinaattori
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20829
reetta.keisanen@hel.fi

Katja Moilanen
liikennetutkija
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 21385
katja.moilanen@hel.fi

Kuvat

Pyöräilijöitä Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Pyöräilijöitä Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Leikkipuisto Intian ilmastointilaite kärähti – toiminta jatkuu, iltavuokraus tauolle7.12.2018 16:56Tiedote

Kumpulassa olevan leikkipuisto Intian (Intiankatu 44) ilmastointilaitteen sähkövastus ylikuumeni itsenäisyyspäivänä. Talon ilmanvaihto on poissa käytöstä, ja tiloja tuuletetaan perinteiseen tapaan ikkunoiden kautta. Leikkipuiston toiminta jatkuu normaalisti, koska tapaus ei vaikuttanut muutoin asiakastiloihin. Ilta- ja viikonloppuvuokralaiset ohjataan kuitenkin korvaaviin tiloihin ainakin tämän kuun loppuun asti, koska korjaustyöt tehdään aukioloaikojen jälkeen. Pelastuslaitos ennätti jäähdyttämään kuumentuneen vastuksen ja ilmastointilaitteiston estäen palon syttymisen. Alakaton levyjä ja eristeitä jouduttiin poistamaan mm. eteis- ja komerotiloista. Alakatossa oleva aukko näkyy asiakkaille sisäänkäynnin yhteydessä. Ilmastointilaitteen ja kattolevyjen korjausta suunnitellaan, ja alustava tavoite on saada työt valmiiksi ennen vuodenvaihdetta. Tekniset tilat on suljettu ja niitä kuivataan. Muissa tiloissa ei tänään havaittu jäähdytyksessä käytettyä vettä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme