Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläisiä suosikkipaikkoja etsitään nyt verkkokyselynä osana kaupungin kulttuuriympäristöohjelmaa

Jaa

Helsingin kaupunginmuseo kutsuu kaupunkilaiset mukaan vaikuttamaan Helsingin kulttuuriympäristöohjelman suunnitteluun Aarteeni Helsingissä –verkkokyselyn avulla. Helsingin kulttuuriympäristöohjelmassa 2020-2022 linjataan, miten arvokkaat kulttuuriympäristöt huomioidaan ja säilytetään sekä hyödynnetään voimavarana kaupungin jatkuvassa muutoksessa. Verkkokysely on avoinna 1.6.-31.8.2021.

Sympaattiset lippakioskit ovat monien kaupunkilaisten suosikkipaikkoja. Kuvassa: Ihmisiä Fleminginkadulla Karhupuiston laidalla toukokuussa 1970. Taustalla lippakioski. Kuva: Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo
Sympaattiset lippakioskit ovat monien kaupunkilaisten suosikkipaikkoja. Kuvassa: Ihmisiä Fleminginkadulla Karhupuiston laidalla toukokuussa 1970. Taustalla lippakioski. Kuva: Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingillä on rikas rakennusperintö ja kulttuuriympäristöt eri ajoilta ovat yhteinen aarteemme. Yksi kaupunginmuseon tehtävistä on huolehtia siitä, että eri-ikäisiä rakennuksia ja aluekokonaisuuksia säilyy myös tuleville sukupolville. Helsingin kulttuuriympäristöohjelmassa linjataan, miten arvokkaat kulttuuriympäristöt huomioidaan ja säilytetään sekä toisaalta hyödynnetään voimavarana kaupungin kasvaessa ja tiivistyessä.

Kulttuuriympäristöjä voi hyödyntää esimerkiksi kaupunginosan imagon kehittämisessä, kaupunkilaisten omaehtoisen toiminnan edistämisessä ja kulttuuriympäristökasvatuksessa. Ohjelmassa halutaan luoda kaupunkisuunnitteluun väline, joka vähentää vastakkainasettelua ja lisää yhteistä ymmärrystä. Työtä tehdään yhdessä myös asukkaiden kanssa selvittämällä heidän suhdettaan helsinkiläiseen kulttuuriympäristöön, herättämällä kiinnostusta oman asuinalueen ja laajemmin helsinkiläisen kulttuuriperinnön käyttöön, hoitoon ja vaalimiseen.

Helsinkiläiset suosikkipaikat etsinnässä verkkokyselyn avulla

Kaupunginmuseo kutsuu nyt kaupunkilaiset mukaan vaikuttamaan Helsingin kulttuuriympäristöohjelman suunnitteluun. Museo on avannut Aarteeni Helsingissä –verkkokyselyn, jossa pyydetään yleisöä kertomaan mikä omassa lähiympäristössä on arvokasta kulttuuriympäristöä. Omista suosikkipaikoistaan Helsingissä voi kertoa museon verkkosivulla osoitteessa helsinginkaupunginmuseo.fi. Kysely on avoinna 1.6.-31.8.2021.

“Lähiympäristön merkitys on korostunut poikkeusolojen aikana. Ihmisillä on suuri kaipuu merkityksellisiin kokemuksiin, joita voi ammentaa myös kulttuuriympäristöistä. Kaupunkiympäristöt ja maisemat nähdään uusin silmin ja samalla niihin liittyvä historia on alkanut kiinnostaa entistä enemmän. Tämä on näkynyt museolla esimerkiksi Helsingin rakentumiseen liittyvän tietopalvelun kysynnän selkeänä kasvuna. Omatoimiset kaupunginosakierrokset ja arkkitehtuurikävelyt sekä pyöräretket kiinnostaviin luontokohteisiin ovat lisänneet kulttuuriympäristöjen arvostusta ja samalla koetaan kotipaikkaylpeyttä monipuolisen ja ajallisesti kerroksellisen helsinkiläisen kulttuuriympäristön äärellä”, kertoo projektipäällikkö Sari Saresto.

“Arvostan historian kerroksellisuutta lähiympäristössä. Omia suosikkipaikkojani ovat muun muassa sympaattiset lippakioskit, jotka rikastuttavat kaupunkitilan käyttöä. Lisäksi nautin kaupungissa maisemista, jotka elävät alati vuoden kierrossa ja vuorokauden hetkessä. Esimerkiksi työpaikallani Katariinankadulla pysähdyn aina fiilistelemään kaupungin sävyjä”, vinkkaa museonjohtaja Reetta Heiskanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunginmuseo, museonjohtaja Reetta Heiskanen, reetta.heiskanen@hel.fi, 040 615 2527
Helsingin kaupunginmuseo, kulttuuriympäristöohjelman projektipäällikkö Sari Saresto, sari.saresto@hel.fi, 050 375 6846
Helsingin kaupunginmuseo, viestintäsuunnittelija Katja Pyykkö, katja.pyykko@hel.fi, 040 572 2905

Kuvat

Sympaattiset lippakioskit ovat monien kaupunkilaisten suosikkipaikkoja. Kuvassa: Ihmisiä Fleminginkadulla Karhupuiston laidalla toukokuussa 1970. Taustalla lippakioski. Kuva: Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo
Sympaattiset lippakioskit ovat monien kaupunkilaisten suosikkipaikkoja. Kuvassa: Ihmisiä Fleminginkadulla Karhupuiston laidalla toukokuussa 1970. Taustalla lippakioski. Kuva: Eeva Rista / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme