HUS

Helsinkiläislasten ensihoitotehtävät keskittyvät heikompiosaisille alueille

Jaa

Tuore tutkimus osoittaa, että lasten ensihoitoa vaativia hätätilanteita sattuu jopa kuusi kertaa enemmän matalan tulotason alueilla kuin muualla.

HUSissa tehdyn tutkimuksen mukaan lasten ensihoitotehtävien määrään vaikuttavat vanhempien tulotaso, koulutustaso sekä työttömyysaste. Tutkimusta varten analysoitiin 3612 hätäkeskuksen välittämää kiireellistä lasten ensihoitotehtävää. 10 000 euron vähennys alueen keskimääräisessä vuosiansiossa lisäsi viidenneksellä alle 16-vuotiaiden ensihoidon tarvetta. Tulotason lisäksi samansuuntaisesti vaikuttivat asuinalueen matala keskimääräinen koulutustaso sekä työttömyysaste.

-Erot olivat merkittäviä. Hätätilanteiden esiintyvyys vaihteli hyvätuloisempien alueiden vuosittaisesta 0,8 kerrasta/100 lasta pienituloisempien alueiden 4,8 kertaan/100 lasta, sanoo lastentautien, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Heli Salmi.

Kaupunginosien välinen ero ei selittynyt turhilla yhteydenotoilla hätäkeskukseen, sillä lääketieteellisesti tarpeettomiksi arvioitujen ensihoitotehtävien jakauma ei vaihdellut alueen sosioekonomisten tekijöiden mukaan. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että sosioekonomisesti huonommin menestyvillä alueilla ja niillä asuvilla lapsilla on enemmän vakavia sairauksia ja tapaturmia, jotka edellyttävät ensihoidon kiireellistä arviota paikan päällä. Tutkimustuloksista ei voi päätellä, johtuuko tämä suuremmasta sairastavuudesta, huonommasta terveyspalveluiden saatavuudesta vai heikommasta terveyspalveluiden laadusta näillä alueilla.

Tutkimustulokset ovat samansuuntaisia useiden Suomessa ja muissa länsimaissa raportoitujen lasten sosioekonomisia terveyseroja kuvaavien havaintojen kanssa.

-Tulokset haastavat terveydenhuollon ja päätöksenteon ammattilaisia pohtimaan keinoja, joilla sosioekonomiseen asemaan liittyviä terveyseroja voitaisiin vähentää Suomen terveyspalvelujärjestelmässä, Salmi jatkaa.

Lasten ensihoidon tehtävien syyt eri kuin aikuisilla

Lasten ensihoitotehtäviä on aikaisempien tutkimusten perusteella Helsingissä noin 5 % kaikista ensihoitotehtävistä, vaikka lapsia on väestöstä 15 %. Syyt poikkeavat aikuisten ensihoidon tarpeesta. Lapsilla ensihoitoa tarvitaan useimmiten putoamisten ja kaatumisten, hengitysvaikeuden, kouristuskohtausten ja myrkytysten takia.

Tutkimusaineisto on Helsingistä vuosilta 2012–2013, ja tulokset kattavat Helsingissä annetun sairaalan ulkopuolisen hätäkeskuksen välittämän kiireellisen ensihoidon (3612 ensihoitotehtävää). Tutkimus on julkaistu Archives of Disease in Childhood -lehdessä 2.5.2018.

Tutkijat: Heli Salmi, LT, erikoislääkäri, HYKS Lasten ja nuorten sairaudet, Eero Rahiala, LL, erikoislääkäri, HYKS Lasten ja nuorten sairaudet, Mitja Lääperi, FM, Markku Kuisma, dos, erikoislääkäri, HYKS Akuutti, Ensihoito, Heini Harve-Rytsälä LT, erikoislääkäri, HYKS Akuutti, Ensihoito

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LT, lastentautien, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Heli Salmi, p. 050 428 7831, heli.salmi@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Mielenterveystalo.fi-palvelulla jo yli 200 000 käyttäjää kuukausittain25.6.2019 09:40:05 EESTTiedote

Palvelun kuukausittaista kävijämäärää seurataan jatkuvasti ja 200 000:n kuukausittaisen kävijän raja on ylittynyt ensimmäisen kerran. Erityisesti omahoito-ohjelmat, joista saa apua ja työkaluja paitsi tavallisiin oireisiin ja eri elämäntilaisiin, ovat suosittuja. Myös luotettaviksi todetut ja itsearviointiinkin sopivat mittarit toimenpidesuosituksineen ovat käytetyimpien sisältöjen joukossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme