Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläisnuoret kokoontuvat ensimmäistä kertaa edistämään aloitteitaan Ruudin AloiteAsemalle

Jaa

Helsinkiläisnuorille suunnattu nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruudin AloiteAsema laittaa nuorten toiveet toteutukseen. Nuorten vaikuttamisjärjestelmä Ruuti järjestää yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille AloiteAsema-tapahtuman, jossa nuoret pääsevät edistämään Helsingin kaupunginvaltuustolle jättämiä aloitteitaan. 13–17-vuotiaille suunnattu AloiteAsema 3.5. klo 9.30–15 Helsingin kaupunginmuseossa.

Vuoden 2017 nuorisoneuvostolaisia. Kuva: Maarit Hohteri
Vuoden 2017 nuorisoneuvostolaisia. Kuva: Maarit Hohteri

13–17-vuotiaat helsinkiläisnuoret voivat jättää aloitteita Ruuti.net-sivustolla, ja niitä käsitellään Helsingin kaupunginvaltuustossa kahdesti vuodessa. Aina pelkkä aloite ei riitä, ja tässä nuoria auttaa AloiteAsema. Ruudin tuore tapahtumakonsepti pyrkii aiempaa suurempaan vaikuttavuuteen ja lupauksia konkreettisempiin tuloksiin.

”Päätöksentekoon osallistuminen on meidän kaikkien oikeus, myös nuorten. AloiteAseman työpajoissa nuoret ideoivat aikuisten avustuksella, miten heidän aloitteitaan voisi konkreettisesti lähteä toteuttamaan”, kertoo Ruudin suunnittelija Johanna Laukkanen.

Helsingin kaupunginmuseossa 3. toukokuuta starttaavassa tapahtumassa nuorten jättämiä aloitteita työstetään yhdessä aiheeseen perehtyneiden asiantuntijoiden ja virkamiesten kanssa. Kullekin aloitteelle laadittava toimintasuunnitelma tähtää siihen, että nuoren olisi mahdollista nähdä ehdotuksensa toteutettuna.

Tapahtuman järjestelyissä näkyy vahvasti nuorten oma kädenjälki. Helsingin nuorisoneuvosto valitsi tapahtumassa käsiteltävät yhdeksän aloitetta ja toimii itse työpajojen vetovastuussa.

Valituissa aloitteissa toivotaan muun muassa nuorisotyötä rakenteilla olevaan keskustakirjasto Oodiin, rohkaistaan tyttöjä rikkomaan rajoja ja halutaan ilmaista ehkäisyä alle 18-vuotiaille nuorille. Helsingin nuorisoneuvoston puheenjohtajan, 17-vuotiaan Jim Koskisen mukaan valinta oli vaikea, sillä kaikki aloitteet olivat taitavasti tehtyjä.

”Valitsimme aloitteita, jotka olivat hyvin perusteltuja ja edistävät kaikkien helsinkiläisten nuorten elämää”, Koskinen kertoo.

Aloitteiden edistäminen ei pääty AloiteAsemaan. Tapahtuman jälkeen nuorisoneuvosto toimii aloitteiden lähettiläinä seuraamalla niiden etenemistä Helsingin kaupunginvaltuustossa. Huhtikuun lopussa nuorisoneuvosto sai läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginvaltuuston kokouksessa ensimmäistä kertaa.

Kesällä Ruuti pistää pystyyn nuorista koostuvan viestintätoimiston, joka valitsee muutaman aloitteen lobattavakseen.

Koskisen mukaan vaikuttaminen kiinnostaa nuoria. Aloitteen tekeminen on iso harppaus kohti aktiivista kansalaista ja siihen pitäisi kannustaa enemmän esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla. ”Nuoret haluavat kehittää ja parantaa kaupunkiamme, joten annetaan heille siihen mahdollisuus. Tehdään Helsingistä maailman toimivin kaupunki."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Laukkanen (toimittajien ilmoittautuminen tapahtumaan)
suunnittelija, Ruuti
p. 040 358 0815

Jim Koskinen
Helsingin nuorisoneuvoston puheenjohtaja, Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja
p. 040 967 7779

Minna Roine
viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunki, Kulttuurin- ja vapaa-ajan toimiala
p. 040 1924579

Kuvat

Vuoden 2017 nuorisoneuvostolaisia. Kuva: Maarit Hohteri
Vuoden 2017 nuorisoneuvostolaisia. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Satakielikuukausi hyllar språklig mångfald18.2.2019 11:47:53Tiedote

Flerspråkighetsmånaden Satakielikuukausi hyllar modersmålet, flerspråkighet och språklig mångfald. Festivalen, som i år firas för femte gången, inleds på den Internationella modersmålsdagen 21.2 och avslutas på Världspoesidagen och Internationella dagen mot rasism, och den breder ut sig till kulturcentrum, bibliotek, skolor och hem. Flerspråkighetsmånaden utmanar alla att reflektera över modersmålets och språkens betydelse genom konsten, möten och gemensamt görande. Festivalen firas även på andra håll i Norden under namnet Multilingual Month.

Satakielikuukausi juhlii kielellistä moninaisuutta18.2.2019 11:44:22Tiedote

Äidinkieltä, monikielisyyttä ja kielellistä moninaisuutta juhlistavaa Satakielikuukautta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kulttuurikeskuksiin, kirjastoihin, kouluihin ja koteihin levittäytyvä verkostofestivaali alkaa kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2.2019 ja päättyy maailman runouden päivän ja maailman rasisminvastaisen päivän tapahtumiin 21.3.2019. Satakielikuukausi haastaa tarkastelemaan äidinkielen ja kielten merkitystä taiteen, kohtaamisten ja yhdessä tekemisen kautta. Festivaalia on vuodesta 2017 alkaen vietetty myös muissa Pohjoismaissa nimellä Multilingual Month.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme