Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiläisten kahvipaahtimoiden kahvien akryyliamidin pitoisuudet pääosin alle vertailuarvon

Jaa

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti vuonna 2020 helsinkiläisten paahtimoiden kahvin akryyliamidipitoisuutta. Tulokset olivat hyviä: vain yhdestä näytteestä akryyliamidia löytyi EU-asetuksessa annettua vertailuarvoa enemmän.

Kahvipapuja. Kuva: Mirja Rautio.
Kahvipapuja. Kuva: Mirja Rautio.

Akryyliamidia muodostuu, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita paistetaan tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Merkittävimmät akryyliamidin lähteet suomalaisten ravinnossa ovat kahvi, tärkkelyspitoiset laatikkoruoat sekä ruisleipä. Akryyliamidi saattaa lisätä syöpäriskiä.

Näytteet otettiin kymmenestä helsinkiläisestä kahvipaahtimosta. Näytteiksi otettiin paahtimoiden itse paahtamaa vaalea- ja tummapaahtoista kahvia. Yhteensä tutkittiin 19 kahvinäytettä.

”Projektin tulokset olivat hyviä. Yhtä vaaleapaahtoista kahvia lukuun ottamatta kaikki tässä tutkimuksessa mitatut akryyliamidin pitoisuudet alittivat vertailuarvon. Tummapaahtoisten kahvien akryyliamidin pitoisuudet olivat pienempiä kuin vaaleapaahtoisten”, kertoo elintarviketarkastaja Mirja Rautio.

EU-asetuksessa annettu vertailuarvo paahdetun kahvin akryyliamidin pitoisuudelle on 400 mikrogrammaa kilossa. Tavoitteena on päästä vertailuarvoja pienempiin akryyliamidin pitoisuuksiin.

Selvityksen perusteella helsinkiläisten kahvipaahtimoiden paahtamien kahvien akryyliamidin pitoisuudet ovat pääosin alle vertailuarvon, joten tulosten perusteella ei ole tarvetta jatkotoimenpiteille. Ainoastaan yhden paahtimon vaaleapaahtoisen kahvin vertailuarvon ylitys johtaa omavalvonnassa prosessien tarkasteluun ja näytteidenottoon. Kaikkien kahvipaahtimoiden tulee jatkossakin tarkkailla paahtoprosesseja ja pyrkiä mahdollisimman pieniin akryyliamidin pitoisuuksiin sekä selvittää paahdetun kahvin akryyliamidipitoisuuksia säännöllisellä näytteenotolla.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on arvioinut akryyliamidialtistuksen merkitystä kuluttajien terveydelle. Arvion mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi saattaa lisätä kuluttajien riskiä sairastua syöpään. EFSAn mukaan on syytä pyrkiä vähentämään altistumista akryyliamidille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elintarviketarkastaja
Mirja Rautio
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 09 310 31594, 050 347 4443
mirja.rautio@hel.fi

Kuvat

Kahvipapuja. Kuva: Mirja Rautio.
Kahvipapuja. Kuva: Mirja Rautio.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa9.4.2021 09:46:36 EEST | Tiedote

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 8.4.20218.4.2021 17:29:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 8.4.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.4.2021.

Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille8.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme