Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinkiläisten kulutuksen hiilijalanjälki selvitettiin ensimmäistä kertaa

Jaa

Suomen kaupunkien ja kuntien asukkaiden kasvihuonepäästöjä selvitettiin vertailukelpoisesti uudenlaisessa tutkimuksessa. Helsinkiläisten ruokailu- ja liikkumisvalinnat ovat muita kuntia ilmastoystävällisempiä, vaikka kaupungin päästöt ovat asukaskohtaisessa laskennassa vertailukuntien korkeimmat. Kaupunki tekee aktiivista työtä hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Helsinkiläisten ruokailu- ja liikkumisvalinnat ovat muita kuntia ilmastoystävällisempiä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Marketing
Helsinkiläisten ruokailu- ja liikkumisvalinnat ovat muita kuntia ilmastoystävällisempiä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Marketing

Helsinki on selvittänyt kaupunkilaisten kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjäljen. Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. Helsingin lisäksi hankkeeseen osallistui 14 muuta kuntaa.

Laskennassa kulutuksen päästöjä tarkastellaan energiankulutuksen ja rakentamisen, liikkumisen, ruuan sekä tavaroiden ja palveluiden osalta. Vastaavan laajuista toistettavissa olevaa kuntatason laskentaa ei Suomessa ole aiemmin toteutettu.

Globaalistikin kulutuksen päästölaskennat ovat usein olleet maakohtaisia tai yksittäisten kuntien toteuttamia selvityksiä. Systemaattisesti ja luotettavasti kulutuksen päästöjä seuraavia kuntia ei ole maailmanlaajuisesti kuin yksittäisiä, joten hankkeessa mukana olleet kunnat toimivat vertailussa edelläkävijöinä.

Laskentaa varten kehitetty Kulma-malli tuottaa uudenlaista tietoa kuntalaisten toiminnasta aiheutuvista päästöistä, kuten kunnassa käytettyjen rakennusmateriaalien ja kunnassa kulutettujen elintarvikkeiden päästöistä. Uudenlaisen laskentamallin lähtökohtana on kuntalaisten kulutus ja siitä aiheutuvat päästöt riippumatta siitä, onko hyödykkeet tuotettu kunnassa, muualla Suomessa tai ulkomailla.

”Uudet tulokset tekevät näkyväksi myös ne kuntalaisten toiminnasta aiheutuvat päästöt, jotka jäävät perinteisen kuntien päästölaskennan ulkopuolelle. Laajempi tietopohja tukee kuntien ilmastotyötä, jossa eri toimin pyritään vaikuttamaan myös kuluttajien valintoihin”, hankkeen projektipäällikkö Emma Liljeström kertoo.

Kaukolämpö kasvattaa ja joukkoliikenne pienentää helsinkiläisen hiilijalanjälkeä

Helsingin kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2020 yhteensä 9,26 t CO2-ekv asukasta kohden. Uuden laskennan mukaiset kulutuksen päästöt ovat noin 2,5-kertaiset verrattuna perinteiseen päästölaskentaan, jossa lasketaan kuntarajan sisällä tapahtuvan toiminnan aiheuttamat päästöt.

Hankkeeseen osallistuneiden kuntien kulutuksesta aiheutuneet asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt olivat keskimäärin 8,7 t CO2-ekv asukasta kohden. Merkittävimpinä kulutuksen päästöjen lähteinä erottuivat valtaosassa kuntia energiankulutus ja rakentaminen sekä ruoka. Myös liikkumisen sekä tavaroiden ja palveluiden kulutuksen päästöt olivat merkittävät.

Helsingin päästöt ovat asukaskohtaisessa laskennassa vertailukuntien korkeimmat, vaikka Helsingissä ruuan ja liikkumisen päästöt ovat vertailukunnista pienimmät.

”Korkea luku johtuu erityisesti energiankulutuksen suurista päästöistä. Energiankulutuksen päästöihin vaikuttavat kaukolämmön tuotannossa käytetyt fossiiliset polttoaineet”, Helsingin kaupungin ilmastoasiantuntija Petteri Huuska selittää.

”Liikenteen edullinen tilanne puolestaan johtuu pitkälti siitä, että kaupungin eheä yhdyskuntarakenne sekä toimiva joukkoliikenne pienentävät päästöjä merkittävästi.”

Helsingin hiilijalanjälkeä painetaan alas 2030 mennessä

Helsinki tekee aktiivisesti töitä kaupungin hiilijalanjäljen pienentämiseksi, ja kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali jo vuonna 2030.

”Energiayhtiö Helen luopuu kivihiilivoimaloista nopealla aikataululla ja joukkoliikenteestä tulee päästötöntä. Lisäksi kaupunki suosii vähähiilisiä hankintoja, ohjaa rakennusmateriaaleja vähähiiliseksi ja rakennuksia entistä energiatehokkaammiksi ja uusiutuvaa energia hyödyntäviksi. Kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia ilmastotalkoisiin edistetään esimerkiksi energiarenessanssi-toimintamallin avulla. Asukkaiden valinnat ovat tärkeässä roolissa muun muassa liikkumisen, ruuan, tavaroiden ja palvelujen päästöjen pienentämiseksi”, Petteri Huuska sanoo.

Hankkeen toteutti Sitowise Oy yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hanketta rahoittivat siihen osallistuneet kunnat sekä Kestävä Lahti -säätiö. Ruuankulutuksesta aiheutuvien päästöjen laskennan mahdollisti yhteistyö S-ryhmän kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa Helsingin osalta:

Petteri Huuska
ympäristösuunnittelija
Ilmastoyksikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 3340768

Kuvat

Helsinkiläisten ruokailu- ja liikkumisvalinnat ovat muita kuntia ilmastoystävällisempiä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Marketing
Helsinkiläisten ruokailu- ja liikkumisvalinnat ovat muita kuntia ilmastoystävällisempiä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Marketing
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan lisää asuntoja, liiketiloja ja palveluita16.5.2022 10:19:56 EEST | Tiedote

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan 1 300 uudelle asukkaalle asuntoja, nykyistä enemmän liiketilaa sekä uusi perhe- ja hyvinvointikeskus. Kirjastolle, nuorisotilalle ja työväenopistolle suunnitellaan uudet tilat. Kortteleista valmistellaan parhaillaan kehittämisvarausta. Suunnitelmista voi keskustella verkkotilaisuudessa 24. toukokuuta ja lisäksi suunnittelijoiden kanssa voi tulla juttelemaan kävelyn merkeissä 31. toukokuuta.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 12.5.202212.5.2022 18:11:57 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 12.5.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 2.6.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme