Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläisten turvallisuuden tunne on kohentunut

Jaa

Tuoreen turvallisuustutkimuksen mukaan helsinkiläiset kokevat asuinalueensa, kaupungin keskustan ja liikennevälineet turvallisemmiksi kuin koskaan aiemmin.

Helsingin kaupunki on seurannut asukkaidensa turvallisuuskokemusten kehitystä kolmen vuoden välein toteutetuilla kyselytutkimuksilla jo vuodesta 2003 lähtien. Uusin tutkimuskierros järjestettiin vuoden 2018 lopussa, ja ensimmäisten analyysien tulokset tutkimusaineistosta ovat nyt valmistuneet.

Oma asuinalue on turvallinen jopa viikonloppuiltaisin

Yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että heidän oma asuinalueensa tuntuu turvalliselta myöhään viikonloppuiltaisin. Tässä arviossa parannusta on tapahtunut kolmen vuoden takaiseen tutkimuskierrokseen verrattuna 3,5 prosenttiyksikköä. Erityisesti vieraskieliset vastaajat kokevat oman asuinalueen turvallisemmaksi kuin edellisessä tutkimuksessa.

Kaupungin keskustassa turvallisuuden tunnetta koettiin jonkin verran vähemmän kuin omalla asuinalueella. 65 prosenttia vastasi, että myös kaupungin keskustassa on turvallista myöhään viikonloppuiltaisin. Niin kaupungin keskustassa kuin erilaisissa joukkoliikennevälineissä liikkuminen koettiin nyt turvallisemmaksi kuin edellisessä tutkimuksessa.

Vastaajilla kahtalaisia arvioita viime vuosien turvallisuuskehityksestä

Vaikka arviot turvallisuudesta olivatkin yleisesti parantuneet, osa vastaajista kuitenkin ilmoitti Helsingin yleisen turvallisuustilanteen heikentyneen viime vuosina. Vajaa 40 prosenttia katsoi, että turvallisuustilanne on pysynyt ennallaan, kun taas 25 prosenttia koki sen heikentyneen ja vain 15 prosenttia parantuneen. Ristiriitaiselta tuntuvaa arviota saattaa selittää se, että vastaajien omat turvallisuuskokemukset perustuvat arjessa nähtyihin ja koettuihin asioihin, kun taas heidän näkemykseensä yleisestä turvallisuustilanteesta saattavat vaikuttaa myös esimerkiksi mediassa käsitellyt riskit ja epävarmuustekijät.

Yleinen turvallisuustilanne vastaushetkellä arvioitiin kyselyssä erittäin hyväksi. Jopa 92 prosenttia kaikista vastaajista koki yleisen turvallisuustilanteen olevan Helsingissä hyvä tai melko hyvä.

Turvallisuustutkimuksen vastausprosentti oli korkea

Turvallisuustutkimukseen vastasi otokseen valituista helsinkiläisistä 15–79-vuotiaista 54 prosenttia eli 4 155 henkilöä (suomen- ja ruotsinkielisen kantaväestön vastausprosentti oli 58 ja vieraskielisten 45). Vaikka lähes puolet otokseen valituista jätti vastaamatta, vastausprosentti on kuitenkin kyselytutkimusten nykytrendiin nähden poikkeuksellisen korkea. Kaupunki jatkaa laajan tutkimusaineiston analysointia, ja lisää tuloksia julkaistaan kevään aikana Kvartti-verkkolehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tutkija Vesa Keskinen, puh. 09 310 36296, e-mail: vesa.keskinen(at)hel.fi.

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme