Helsingin yliopisto

HELSUS ja Paulig yhteistyöhön:tavoitteena vähentää ruokahävikkiä toimitusketjun alkupäässä

Jaa

Kansainvälinen ruokatalo Paulig ja Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS tutkivat yhteistyössä ruokahävikin määrää ja vähentämismahdollisuuksia raaka-aineiden alkuperämaissa. Tutkimusyhteistyön tavoitteena on selvittää nykytila ja löytää uusia keinoja vähentää ruokahävikkiä raaka-aineiden hankintaketjuissa.

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

–Päästäkseen tavoitteeseensa Paulig on pyytänyt tutkijoilta analyysia lähtötilanteesta ja tietoa, missä tuoteryhmissä ja raaka-aineissa ja miten ruokahävikkiä syntyy, toteaa yhteisen hankkeen johtaja, apulaisprofessori Hanna Tuomisto. –Kun lähtötilanne tiedetään, voidaan kehittää menetelmiä hävikin vähentämiseksi. 

Hankkeen tavoitteena on, että Pauligille syntyy selkeä näkemys siitä, mihin kohtiin arvoketjua toimenpiteet hävikin vähentämiseksi on kohdennettava, jotta vaikutus on mahdollisimman hyvä. Samalla voi löytyä uudenlaisia ideoita hyödyntää toimitusketjussa syntyviä sivuvirtoja. Hankkeesta on hyötyä kaikille ruoanvalmistajille.

Uutta tietoa hävikin synnystä

 Pauligin ja Helsingin yliopiston yhteistyöstä syntyy uutta, kansainvälisesti vertaisarvioitua ja julkaistua tietoa siitä, mitkä arvoketjun alkupään osat ovat erityisen olennaisia eri tuoteryhmissä ja raaka-aineissa ruokahävikin syntymisen kannalta.

–Kattavaa tutkimusta hävikin synnystä ja sen vähentämisestä eri tuoteryhmissä ei vielä ole tehty, ja siksikin yhteinen tutkimus on laajasti ja myös akateemisesti kiinnostava, Tuomisto sanoo. –Tulokset ovat julkisia ja kaikkien käytettävissä. Tuloksia saadaan syksyyn 2021 mennessä.

50 % vähemmän ruokahävikkiä vuoteen 2030 mennessä

Pauligin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä arvoketjussaan 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämän tieteellisen ja puolueettoman tiedon pohjalta Paulig pystyy suunnittelemaan vaikuttavimmat raaka-ainekohtaiset toimenpiteet ruokahävikin vähentämiseksi ja vahvistamaan asemaansa vastuullisuuden edelläkävijänä.

–Ruokahävikki on laaja ongelma ruoan koko arvoketjussa ja me Pauligilla haluamme olla aktiivisia ratkaisujen löytämisessä. Kehitämme jatkuvasti omaa ruokatuotantoamme ja etsimme innovaatioita, joilla vähennetään ruokahävikkiä tuotantoprosessissamme. Haluamme myös auttaa kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja. Tällä tutkimuksella saamme tutkittua tietoa siitä, miten voimme auttaa myös toimitusketjuamme vähentämään ruokahävikkiään, kertoo Lea Rankinen, Pauligin vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja.

Hanketta johtaa kestävien ruokajärjestelmien apulaisprofessori Hanna Tuomisto maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta ja HELSUS:sta.  Mukana on myös yliopistotutkija Marja Roitto,  joka Tuomiston ohjauksessa tekee ruokahävikkitutkimuksen ja akateemisen julkaisun aiheesta.

Lisätietoja:

apulaisprofessori Hanna Tuomisto, Helsingin yliopisto, HELSUS, 050 312 6089, hanna.tuomisto@helsinki.fi

vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lea Rankinen, Paulig, 041 539 4609,  Lea.Rankinen@paulig.com

Paulig   

Paulig on perheomisteinen elintarvikeyritys, joka rakentaa uutta ja vastuullista ruokakulttuuria – sekä ihmisille että maapallolle. Pauligilta saa kaikkea maistuvaa: kahvia ja kylmiä juomia, Tex Mex- ja snacks -tuotteita, mausteita sekä kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Yrityksen brändejä ovat Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green ja Poco Loco. Vuonna 2019 Pauligin liikevaihto oli 921 miljoonaa euroa ja konsernin palveluksessa on yli 2 000 työntekijää 13 eri maassa. He kaikki panostavat lupaukseen ”For a life full of flavour”.  

HELSUS

Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti on tiedekuntien rajat ylittävä tutkimusyksikkö.

Instituutti osallistuu yhteiskunnan kestävyysmuutokseen ja edistää kestäviin ratkaisuihin siirtymistä poikkitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Tutkimus keskittyy erityisesti kaupunkeihin, kulutukseen ja tuotantoon sekä globaalin etelään ja arktisen alueeseen.

Vuonna 2018 perustettu HELSUS vastaa tarpeeseen uusien keinojen löytämiseksi kohti kestävää yhteiskuntaa. Instituutti kokoaa yhteen Helsingin yliopiston ydinosaamisen ja tekee yhteistyötä muiden pääkaupunkiseudun yliopistojen ja tutkimusinstituuttien kanssa. Se kutsuu myös muut kuin akateemiset toimijat mukaan löytämään uusia keinoja kestävään kehitykseen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kaksostutkimus: Rasvan muutokset aiheuttavat lihavuudessa terveyshaittoja, lihaksen energiakoneistolla ei vastaavaa yhteyttä9.4.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Rasvakudoksen energiakoneiston toiminta alenee lihavuuden seurauksena voimakkaasti, osoittaa Helsingin yliopiston tuore kaksostutkimus. Tutkimuksessa rasvakudoksen mitokondriogeenit olivat lihavuudessa selvästi alentuneet, mutta lihaksen mitokondrioissa geenitason muutokset olivat vain vähäiset. Yhteys terveyshaittoihin löydettiin vain rasvan mitokondrioista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme