HUS

Helteet tulossa – haittavaikutuksia voi ehkäistä itse

Jaa
Voimakkaat helteet ovat saapumassa Suomeen. Helteisiin kannattaa varautua riittävästi ja hyvissä ajoin. Kuumissa lämpötiloissa on syytä välttää fyysistä rasitusta ja huolehtia viilennyksestä ja riittävästä nesteytyksestä.

Helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa, jos niiden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi. Kuuman lämpötilan aiheuttamia haittavaikutuksia, kuten lämpösairauksia, voi ehkäistä ennalta itsekin.

“Kovien helteiden aikana on syytä huolehtia nestetasapainosta säännöllisesti pitkin päivää. Janojuomaksi kannattaa valita alkoholiton vaihtoehto. Myös riittävästä syömisestä on hyvä pitää huoli, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina”, kertoo HUSin Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikön toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhija.

Helteellä kannattaa pysyä viileissä sisätiloissa ja välttää ylimääräistä fyysistä rasitusta.

Myös lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeää kuumalla säällä. Ikääntyneet ovat erityisen alttiita helteen haittavaikutuksille. Kuumuudesta kärsivän ikäihmisen tila voi laskea nopeasti ja sairaalakuntoon voi päätyä jopa vuorokaudessa.

“Säännöllisestä vedenjuonnista ja viileästä ympäristöstä on syytä pitää huolta. Omaisten olisi hyvä soittaa ainakin kerran päivässä ja tarkistaa, että iäkkäällä läheisellä on kaikki hyvin”, kertoo Louhija.

Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

Kuuma lämpötila voi aiheuttaa eriasteisia lämpösairauksia ja johtaa lämpöuupumiseen ja jopa lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvausta on epäiltävä aina, kun fyysiseen rasitukseen liittyy kuuma iho, tajunnan tason häiriöitä, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli.

Hikoilu voi olla runsasta, mutta varsinkin nestevajauksen myötä se saattaa salakavalasti lakata. Fyysisen rasituksen yhteydessä lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti ilman ennakko-oireita.

Jos sinulla on lämpösairauksien oireita:

  • Huolehdi kehon viilentämisestä ja nestehukan korjaamisesta.
  • Hakeudu välittömästi varjoon ja riisu ylimääräiset vaatteet.
  • Viilennä kehoa kylmäpakkauksilla tai valelemalla tai pirskottelemalla kylmää vettä iholle ja pään alueelle.
  • Tuulettimista ja ilman viuhtomisesta voi olla apua.

Jos epäilet päivystyksellisen hoidon tarvetta, soita Päivystysapuun numeroon 116117.

Jos sinulla ilmenee lämpöhalvauksen oireita, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Lisätietoja medialle

HUSin mediapalvelun yhteystiedot: www.hus.fi/ajankohtaista/medialle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri, linjajohtaja Jukka Louhija
HUS Sisätaudit ja kuntoutus
050 449 7524
jukka.louhija@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye