Vaasan kaupunki - Vasa stad

Hemma hos samlaren – Emil Aaltonens samling gästar Tikanojas konsthem

Dela
I Tikanojas konsthem öppnas två nya utställningar som har samlandet av konst gemensamt. Emil Aaltonens samling som kommer på besök från Tammerfors, presenterar utöver betydelsefulla finländska konstverk även äldre europeisk konst. En lokal synvinkel i ämnet ger fotoutställningen som sammanställts om konstsamlare i Vasa.
Tikanojas konsthem. Foto: Vasa stad / Sanna Råback.
Tikanojas konsthem. Foto: Vasa stad / Sanna Råback.

– Utställningarna blev färdiga redan i mars, men har hittills varit stängda för besökarna. Nu kan vi öppna museet 2.6 och presentera dem för besökarna hela sommaren, berättar Anna Franck glatt, som är amanuens för Vasa stads museer.

Bergsrådet och skofabrikören Emil Aaltonen (1869–1949), som verkade i Tammerfors, samlade under 1910–1940-talen en ansenlig konstsamling, som består av betydelsefulla finländska verk från 1800- och 1900-talen samt av äldre europeisk konst.

Aaltonen samlade konst till sin samling i Tammerfors vid samma tid som Frithjof Tikanoja (1877–1964) och Karl Hedman (1887–1964) utökade sina samlingar i Vasa. Liksom sina samtida trodde Aaltonen att konsten var viktig för folkets bildning samt för förstärkande av det andliga kapitalet.

– Aaltonen och Hedman tävlade till och med vid ett par tillfällen om samma verk och det var nära att Werner Holmbergs Poppelgränd inte blev en del av Hedmans samling, berättar Franck.

En intressant berättelse gav namn åt hela utställningen, dvs. Poppelgränd och andra verk från Emil Aaltonens samling. Utställningen har sammanställts i samarbete med Emil Aaltonens museum som finns i Pyynikinlinna i Tammerfors.

Utställningen visas i Tikanojas konsthem till och med 23 augusti, två veckor längre än planerat.

Nationalbilder från naturen, livet och människorna på landsbygden

Teman som var viktiga för Aaltonen lyfts fram ur samlingen. Den fennomanska ideologin inspirerade samlaren att skaffa verk som avbildade den finländska naturen eller det traditionella livet på landsbygden och dess landskap. Avbildningar av människor intresserade honom också.

– Dessa två teman förenas i Hugo Simbergs verk Lammflickan, där konstnären har avbildat familjens 12-åriga piga med ett lamm i famnen, berättar Anna Franck.

Till Aaltonens favoriter hörde bland annat Albert Edelfelt och bröderna von Wright. På utställningen finns därutöver verk av många kända konstnärer, såsom Gunnar Berndtson, Fanny Churberg, Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Venny Soldan-Brofeldt.

I Aaltonens liv hade också andlighet en central plats, och i samlingen finns rikligt med motiv som hänför sig till det. I utställningen finns konstverk med madonnamotiv från 1500-talet till 1800-talet.

Vasas samlare i bilder

Den andra utställningen, Hemma hos samlaren, som öppnas i Tikanojas konsthems tredje våning berättar med foton om konstsamlare i Vasa och en nästan oavbruten samlingstradition, som har haft stor betydelse för stadens kulturliv.

– Utställningen presenterar Vasasamlare både från Emil Aaltonens samtid och samlare som kommit efter dem, berättar utställningens andra kurator Nina Takala.

I utställningens huvudroll är Frithjof Tikanoja som donerade sin konstsamling och sitt hem till Vasa stad år 1951 och Vasabördiga läkaren Karl Hedman, vars konst- och antiksamling bildar en central del av Österbottens museums samlingar.

På utställningen presenteras därutöver tre andra Vasasamlare, vilka är Herman Antell (1847–1893), som gjorde en stor donation till Finlands nationalmuseum, Simo Kuntsi (1913–1984), vars samlingsarbete under 1950–1980-talet resulterade i en ansenlig samling av finländsk och internationell modern konst samt tandläkare Lars Swanljung (s. 1944) vars samling av nutidskonst växte från en privat samling till en offentlig och omfattar särskilt finländsk och nordisk konst efter 1990-talet.

Kringprogram har planerats i anslutning till utställningarna i augusti om förhållandena och museianvisningarna tillåter detta.

Pressbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/udvqUtljPFvxZUJf/fo

Nyckelord

Kontakter

amanuens Anna Franck
Vasa stads museer
tfn 040 6725415
anna.franck@vaasa.fi


tf amanuens Nina Takala
Vasa stads museer
tfn 040 487 9233
nina.takala@vasa.fi

Bilder

Tikanojas konsthem. Foto: Vasa stad / Sanna Råback.
Tikanojas konsthem. Foto: Vasa stad / Sanna Råback.
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ett träd för alla Vasabor – kom med i planteringstalkot!18.4.2024 13:17:37 EEST | Tiedote

Det kommer att planteras 70 000 nya träd i Vasa under de kommande åren. Målet för projektet Ett träd för alla Vasabor är att jämna ut koldioxidutsläppen från byggprojekt och kompensera för att det avlägsnas träd, stödja Vasas mål om klimatneutralitet samt att fira att stadens befolkning ökar och når upp till ett nytt tiotusental. Även invånare, sammanslutningar och företag bjuds in att delta i ett planteringstalko.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye